I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Bekken ved Eriksvann får ny scooterbru. Jan Petter fra ØX jobber på.
Se på bildetFra Pettersbråten ved Nord-Elvåga til Smørhullet går løypa over Fingerbølmyrene og Tyrigravsmosen. Denne snøsikre løypa er en av de mest brukte i Østmarka. Bildet er tatt mot sør.
Se på bildetNykjørte spor på Langvann etter siste snøfall. Bildet er tatt mot sør.
Se på bildetDeler av lysløypa i Marikollen var preparert i dag, og mange benyttet anledningen til å trene der i kveld.
Se på bildetVariable forhold, men stedvis meget flotte og faste spor i Østmarka.
Se på bildetDet ble flotte spor på skogsbilveien ut fra Driv idrettsplass.
Se på bildetEtter mildværet kom det kuldegrader, og løypebasen sørget for flotte spor ut fra Driv idrettsplass.
Se på bildetHer er preppemaskinen i gang på skogsbilveien ved Skredderstad mandag ettermiddag..
Se på bildetDisse turskøyteløperne hadde fått tips om drømmeforhold ikke langt unna, og hadde god fart tilbake. Men å gå fort mot sola med issprekker gikk nok ikke helt etter planen. De var et par stykker som var nede i knestående, så fem ble til tre, slik bildet viser. Alle hadde knebeskyttere, så ingen skade skjedde.
Se på bildetIngen røyk uten ild, er det et gammelt ordtak som sier. Litt forskjell på norsk og svensk tradisjon når det gjelder pauser. Vi nordmenn har alltid bål, men her hadde svenskene prøvd seg, og det ble mest røyk, og lite ild. Trikset er å ha med litt tørr opptenningsved og i mitt tilfelle 30 ml bioetanol - for rask start. Det burde vært lært bort. Men jeg hadde hatt mitt bål tidligere i dag. Alltid trivelig å møte andre turskøyteløpere, og jeg fikk med meget bra tips på veien. Disse er blant Nordens beste til å gå på turskøyter, og har mange års erfaring. Koronamessing avstand er ivaretatt!
Se på bildetIsen er tykk, men med en god del sprekker. Det er på slike dager du må være ekstra forsiktig, for det er fort gjort å hekte skøyta i en sprekk. Da blir fallet hardt. Motlys hjelper ei heller.
Se på bildetDagens første kaffepause ble tatt etter 3 kilometer på skøyter. Ikke så lett å finne et sted i ly, og som det gikk an å komme i land på, så det ble denne stranda ved ei hytte. Vestsida av Øyeren er ganske bratt ned mot fjorden.
Se på bildetØyeren er den innsjøen i Norge med flest fiskeslag. Hele 25 arter finnes der. Jeg måtte spørre meg for for å få oppklart hvilken torskefisk som var frosset inn i isen. En lokal fisker visste at det var en lake, med det latinske navn Lota lota. Den tilhører brosmefamilien, og er den eneste torskefisken som lever i ferskvann.
Se på bildetVi var på søken etter litt drømmeis, før snøværet skulle komme. Tykk is, og sol, fint turvær.
Se på bildetDet er fortsatt mørkt, men løypemaskinen har allerede vært i sving ved Sandbakken.
Se på bildetKulden har gitt god is mange steder. Oslo kommune har begynt å lage skøytebaner på flere vann, blant annet Steinbruvann, Sognsvann og her på Nøklevann. I formiddag måkte de banen for snø. Det er noen groper og sprekker i banen, så gå litt forsiktig.
Se på bildetFantastiske spor på skogbilveiene ved Bjerkeskogen i Ytre Enebakk.
Se på bildetKrokholveien blir sporsatt ved hjelp av matte og sporklosser.
Se på bildetTakket være snøsamler og scooter er det nå skispor på golfbanen på Krokhol.
Se på bildetKuldegrader og tørr nysnø gjorde det mulig å legge inn noen kilometer på ski på Ekebergsletta i dag. Foreløpig for lite snø til at spormaskinen kan kjøre opp løyper, men det var likevel greit å gå på det tynne snølaget. De fleste prioriterte imidlertid aking her i dag.
Se på bildetLiseter ble brukt av bøndene på Nordli og Sørli i Lørenskog mot slutten av 1800-tallet. I dag er det ikke så mye å se, men området ligner andre gamle setervoller, og historielaget har satt opp et skilt. Det var en kjentmannspost her i 1996. Fotografen har nå oppsøkt alle gamle poster etter 1990 i Østmarka én eller flere ganger. Her på Liseter er det også en geocache. Det ble en fin runde på et par mil med start fra Losby denne kalde mandagen i slutten av november.
Se på bildetGrensen mellom de to kommunene Lørenskog og Enebakk går helt sør i Skålsjøen i Østmarka. Her ligger en steindemning med en forsterkning av tre.
Se på bildetSkøytefolket vil nok sikle av å se denne isen. Vi var på fottur og nøt synet før vi fulgte stien rundt sørspissen av Skålsjøen.
Se på bildetDet er fint å gå på barfrosten, og i kveld kommer snøen. Her er vi rett vest for Skålsjøen.
Se på bildetLøkenseter var i drift rundt 1850. Historielaget har sørget for et skilt, og i 2000 var det en kjentmannspost her. Vi fant geocachen før vi gikk til Skålsjøen og Liseter.
Se på bildetDenne gapahuken ser ut til å ha hatt bedre dager. Innvendig støtte og sperrebånd taler sitt tydelige språk. Vi er på veien litt sør for Bjørnebete i Østmarka. Du kan se gapahuken slik den fremstod i 2012 på bilde nr. 17935 og i 2005 på bilde nr. 4615.
Se på bildetDisse stripene er laget av en tretåspett, en skogsfugl vi ikke ser hver dag. Litt artig at stedet heter Tretjerna. Vi er rett nord for Skålsjøen en kald novembermandag. Du kan se tretåspett på bilde nr. 29952 og på bilde nr. 19329.
Se på bildetDenne kollen ligger mellom de tre Tretjerna nord for Skålsjøen. Her var det en kjentmannspost i 1994, og stedet tålte et besøk også 27 år senere. Tjernet som skimtes, er det sørøstre av de tre. Ifølge kjentmannsheftet er det tre steder i Østmarka som heter Tretjerna.
Se på bildetAkkurat der vi passerer vestgrensen inn til Tretjernhøla naturreservat, har noen bygget en fin klopp. Vannet rennet sørover, ut i Skålsjøens nordvestre arm.
Se på bildetDet er rene mikadoskogen i den rødmerkede traseen mellom Bjønnebete og den nordvestre delen av Skålsjøen. Fint å gå på barfrosten, men plumpefare.
Se på bildetHestene på Losby gård brydde seg ikke mye om det vakre værfenomenet. Minus ni grader ga en kald tur.
Se på bildet«Mor med barn» av Per Ung fra 1993 ble en av favorittene til turdeltagerne denne dagen. Her havnet ikke tankene på ville veier slik som på mange av de mer abstrakte kunstverkene, og moren var også plassert med flott utsikt mot Nesoddtangen med enden av Sjursøya foran containerskipet litt til venstre i bildet.
Se på bildetLitt lenger syd på Spettestien er utsikten nesten på samme nivå som den personen på bilde nr. 38258 opplever. Her er det fri sikt til nordenden av Nesoddtangen over deler av Bleikøya og deretter Gressholmen og Heggholmen. Det ble etter hvert ganske disig med begrenset sikt og nær motlys.
Se på bildet«Dilemma» av Elmgreen & Dragset fra 2017 hadde vel gjort seg bedre ved en strand enn her oppe hvor dalsiden mot fjorden begynner å bli skikkelig bratt med berg i dagen og skog. Fra stupebrettet er nok utsikten mye bedre enn den turdeltagerne opplevde her.
Se på bildetDNT Senior Turbussen er i gang igjen, og turen til Ekebergparken og -platået samlet flere enn Vys lengste turbuss kunne romme. Her er en gruppe fra mellomlang tur opptatt med å undre seg over Niki de Saint Phalles kreasjon «L’oiseau Amoreux» fra 1993. Meget fargerik, men tung kropp; neppe flyvedyktig, vannkjølt i sommerhalvåret. Isen på putten ved siden av var nok forbeholdt landende småfugl.
Se på bildetDet er nesten slutt på blåtimen idet vi kommer til Losby gods og Hjemkomst, som nå er belyst og mye mer spennende enn i dagslys som dagen før. Hjemkomst er fire skulpturer av Nico Widerberg. De tre på bildet er de tre største: nærmest Spire i bronse, 4.5 meter høy, så Stamme i larvikitt, 5 meter høy, og lengst borte, Vokter, 7,5 meter høy.
Se på bildetFra den vestre odden på Sotuatangen er det klar sikt mot plassen Finnland på østsiden av Mønevann. Nå har solen gått ned, og det er blåtime med en blådis som demper alle andre farger.
Se på bildetVel nede på Østmork lokket en tur til Mønevann og tangene i nordenden. I det som kalles vika i nordenden av Putten i Mønevann, treffer de siste gylne solstrålene og lyser opp vann, flytetorver og tåke.
Se på bildetSelv om lia på vestsiden av Styggvannet stort sett er en rekke av stup, er utsikten mot vannet derfra for det meste svært begrenset av trær. Dette er den beste utsikten vi har funnet. Dit kommer du om du fortsetter rett frem der den gule dobbeltpilen på et tre viser at her skal du svinge av. Flaten videre bortover ender i en stupbratt vegg, men før den kommer utsikten.
Se på bildetTåkeflak og sol kan gi uventede og spennende effekter. Her er det sol og delvis tåke over vannet, mens bredden for det meste ligger i dyp skygge. Men på den mosegrodde stokkenden og på greinene på trærne der er fortsatt i sol, og noen løvblad og tallrike vanndråper gir en interessant effekt mot den mørke bakgrunnen.
Se på bildet50 bilder vist.