I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Tror snart du kan gå hele Randsfjorden rundt på stranda. Bildet er tatt i Røykenvika. Sjeldent lavt vannivå på 131,6 moh. Ta gjerne en kikk på bilde nr. 35175 for sammenligningens skyld!
Se på bildetDen svært så populære stolpejakten har så smått startet opp på steder der våren har kommet langt. Men allerede siden midten av februar har Hadeland O-lag hatt et tilbud om skijakt etter stolpeski i lygnaområdet. Disse 22 stolpeskiene kan registreres i Stolpejaktappen, og de står oppe fram til 19. april. Bildet er tatt der løype 484 fra Lygna til Lushaughytta krysser løype 513, treningsrunden.
Se på bildetLygna har mange myrer og dermed lettgått skiterreng, som her rett ved Lushaughytta. I dag var det rene påskeforhold. Mannen på bildet er en av Markadatabasens frivillige, Steinar Kjærnsrød.
Se på bildetDet er fortsatt bra med snø her høyt oppe under Lushaugen, men med mange varmegrader og sol ble føret etter hvert veldig trått og sugende. Men det er god unnskyldning for å ta det med ro og nyte det fine været og den flotte naturen!
Se på bildetEn fantastisk skidag, men med 15 plussgrader og sol ble snøen veldig sugende etter hvert. Fotografen hadde egentlig tenkt å avslutte denne runden i Hadelandsåsen med å gå rundt Lushaugen på østsiden via Malsjøsetra og Risbakkhytta. Men dette ville gitt 3-4 km ekstra på vei tilbake til Lygna, så da ble det strake veien tilbake, dvs via Svartdalen og til venstre i dette løypekrysset.
Se på bildetFine skiforhold og mange blide folk i og utenfor Lushaughytta denne lørdagen midt i mars.
Se på bildetFotografen ble lokket med på noe nytt av noen garva stolpejegere, nemlig skistolpejakt. Det blir jo aldri feil med en tur, og for de som liker stolpejakt, får turen en ekstra dimensjon.
Se på bildetDet er ikke mange markastuer som kan skilte med dype lenestoler ute på terrassen, men det kan Sagvollstallen. Jeg var eneste besøkende skiløper her i formiddag, men her er det også mulig å kjøre bil til døra, da det er mange hytter rundt Sagvollen. Sagvollen var tidligere et viktig senter for skogsdriften i denne delen av Hadelandsåsene, og hadde egen sag drevet av naturlig vannkraft fra omkringliggende elver. Serveringen på Sagvollstallen drives av Gran IL.
Se på bildetHer er vi like ved P-plassen Ullvildsdalen. Setra på bildet heter egentlig Kolkinnsetra, men på kartet står det Storljuget. Og det er bra at slike lokale navn også tas opp av Kartverket. Historien bak navnet kan du lese ved å besøke stedet Ullvildsdalen i Markadatabasen.
Se på bildetEt lite snødryss for et par dager siden har gitt superforhold i høyereliggende strøk av Marka. Her ved løypekrysset nedenfor Lushaughytta. Men i dag steg temperaturen til 10-15 plussgrader, noe som ga sugende føre utover dagen. Da gjaldt det bare å nyte sola!
Se på bildetOfte ser en spor etter hare eller andre av skogens dyr i eller ved oppkjørte skiløyper. Bildet er tatt der Lygna treningsrunde (løype 513) krysser løypa som går fra Lushaughytta mot Grevsjøen og Lygna (løype 499).
Se på bildetFor de som har vinterferie i uke 8, har 2022 budt på flotte skimuligheter i Lygna-området på Hadelandsåsen. Her er to unge skiløpere på vei oppover de bratte bakkene mot Nysætra etter vaffelbesøk på Lushaughytta. På toppen bak til høyre i bildet kan en skimte tårnet på Lushaugen, 812 moh.
Se på bildetOm vinteren sveiper skiløypa forbi bak fotografens rygg. Åstjernet utvider seg noen timeter lenger bort, og er en liten idyll i Hadelandsåsene.
Se på bildetÅstjern hyttetun ligger et steinkast fra Åstjernet. Denne moderne boligen er ikke til utleie, men kanskje ved en senere anledning.
Se på bildetFra Høgkorsvegen er det fin utsikt mot Åstjern og nordover Hadelandsåsene. Litt til venstre for tjernet skimtes Åstjern hytteanlegg. I dag fungerer det som seminarsted, men det ble bygget under krigen som leir for Arbeidstjenesten. Det er høstlig her nå. Ta gjerne en titt på bilde nr. 35090, som ble tatt fra samme sted 13 måneder tidligere, da det fortsatt var sommer.
Se på bildetDet er blitt høstlig, og luften var skarp denne lørdagen i Hadelandsåsene. Her sees de historiske korsene med litt av Høgkorsplassen i bakgrunnen.
Se på bildetPå Høgkorsplassen er det mulig å forhåndsbestille overnatting i sommerhalvåret for dem som går pilegrimsleden. Litt lenger sør står det skilt til et annet pilegrimsherberge, men skiltet burde fjernes da Åstjern Hyttetun ikke lenger har noe tilbud til grupper under femten personer.
Se på bildetVed innkjøringen til Åstjern Hyttetun er det skilt som viser vei for korte og lange turer.
Se på bildetMange skytebaner har anvisere, mens denne, som ser noe nedlagt ut, i hvert fall har en veiviser. Det går både rød- og blåmerkede traseer forbi Åstjern og hyttetunet, i tillegg til at det er mange veier som er fine å sykle på.
Se på bildetDe som går Gjøvik-Lygna på ski, har kanskje gått forbi Åstjern. Lavvoen på bildet tilhører hyttetunet, som driver utleievirksomhet til grupper. Fotografen har selv fine minner fra noen langturer gjennom Hadelandsåsene.
Se på bildetDu skimter også Randsfjorden her fra Høgkorsplassen, og utrolig fin utsikt langt av gårde.
Se på bildetEtter et par-tre kilometers vandring fra Lygna langs den blåmerkede Totenåsstien, får vi utsikt ned mot Søndre Helgedalssæter, en av mange idylliske setervoller underveis.
Se på bildetRett før Totenåsstien bikker ned i Helgedalen, fikk fotografen et utsyn mot nordøst og de kommende dagers turområde.
Se på bildetTotenåsstien går fra Lygna til Evjua ved Mjøsa, og mange velger å gå den over fire dager pga DNT-hyttenes plassering. Her ut fra Lygna kom første varsel om at det ikke bare er i Nordmarka at vinteren har fart ille med skogen: Utallige toppbrekk måtte forseres de tre kommende dagene på fotografens tur. Hun kaller det mikadoskog etter det velkjente pinnespillet.
Se på bildetDenne løypa er en av mange i Lygna-området, men det er dårlig med skiføre nå i slutten av mai.
Se på bildetSelv på 620 moh. begynner isen å løsne fra land der sol og vind har fått tak. Bildet er tatt fra rasteplassen på Lygna. Veien til Skrukkelia er for øvrig fin å sykle på nå!
Se på bildetRandsfjordmuseet har i sommer invitert kunstneren Håkon Forfod Sønneland til å sette opp flere installasjoner på friluftsmuseet. Jeg trodde først det var en koronavariant på meteren! Hadeland Folkemuseum ligger langs sykkelrute 332 mellom Granavollen og Røykenvik. Ikke noe grønt på trærne foreløpig.
Se på bildetVåren er på vei, men fortsatt er det is på Randsfjorden ved Skutelandet badeplass.
Se på bildetKoperud har i "alle år" vært et knutepunkt for løypene som prepareres av Skiforeningen og Øståsen Skiløyper. Nå er dette også blitt et "koblingspunkt" til løypene som Skjerva løypelag kjører. Herfra kan man bl.a. gå inn til Skjerva sag og evt. fortsette videre til Brovoll. Fin rundtur-mulighet, altså!
Se på bildetDenne hytta ligger akkurat i krysset der løype 509 fra Lushaughytta møter løype 1274 fra Risbakken. Hytta var opprinnelig brukt som hoggerhytte for Tingelstad allmenning, men er nå i privat eie.
Se på bildetMalsjøsetra ligger som en vennlig oase i sydhellingene ned mot Malsjøen. Her er det flott både sommer og vinter. Det var gårder på Jaren som hadde seterdrift her tidligere.
Se på bildetI det flotte været i dag tok fotografen en avstikker ned til Malsjøsetra for en rast i solveggen der
Se på bildetVi er på sydsiden av Lushaugmassivet, i lia som skråner ned mot Malsjøen. Løype 507 mellom Lushaughytta - Svartdalen - Risbakken går her, en av mange fine løyper i dette området syd for Lygna.
Se på bildetSverasætra ligger langs løype 485 mellom Lushaughytta og Svera, en del av Skiforeningens tradisjonelle Lygnatur. Til tross for innbydende sol og en fin tilrettelagt sitteplass under grana på vollen, valgte fotografen å gå videre i dag.
Se på bildetLauvlisætermyra ligger langs løype 1059 Lygna - Lauvlisætra - Svera, et av mange flotte partier langs denne løypa, som lokalt kalles "Solskinnsløypa"
Se på bildetHer er vi på en av de fineste utsiktspunktene i "Solskinnsløypa" mellom Lygna og Svera. Dette er samtidig på oversiden av Lygnalia hyttefelt. Uklart om det legges ut tomter helt her oppe?
Se på bildetPå Lygna selges det hytter og hyttetomter, og "Lygnalia" er det siste feltet som er lagt ut. Her løypekrysset i "Solskinnsløypa" der løype 501 tar av til høyre og går ned til nedre del av hyttefeltet
Se på bildetVi er her på vestsida av Randsfjorden. Her er det mer «iskunst» enn på østsida. Tre flotte turskøyteløpere med både kompetanse og utstyr i orden. Det ble 34-35 km på isen i dag. Litt motvind nordover, og den snudde, så vi fikk kraftig motvind sydover...
Se på bildetNoe av det flotte med turskøyter er fint vær sol og gode bålpauser. Det er ofte høytrykk og fint vær når det kan gåes på skøyter. Rene påskestemningen i dag.
Se på bildetRandsfjorden er lang, og har regelmessig råker, nesten som ekspansjonsfuger i et stort parkettgulv. Vi ser Brandbukampen rett frem.
Se på bildetHer på neset ved Bjertnes sag kunne vi nok sittet og kost oss hele dagen, i le for vinden. Vi så fire rådyr. Kaffekoppen smakte utsøkt. Flott utsikt inn i Dalsvika. Men vi greide å rive oss løs etter hvert, og fortsatte skøyteturen nordover langs østsida av Randsfjorden.
Se på bildetDet er mange flotte steder langs Randsfjordens strandlinje. Dette er et av disse.
Se på bildetIkke noe å si på hverken vær eller føre i dag.
Se på bildetBildet er tatt helt nord på Kjølvegen, i krysset mellom løype 514 fra Hengedykrysset og løype 522 fra Rossumsæter. Supre forhold!
Se på bildetI dag klaffet alt - sol, flott påskeføre og fantastisk preparerte løyper på Hengedyvegen på vei mot Linken og Høgkorset
Se på bildetEdvardsløypa går i svak stigning gjennom Skjervehagan, vest for Skjervetråkket. Den er oppkalt etter Edvard Kvernstuen (1888-1958), som var sagfiler og altmuligmann ved Skjerva sag.
Se på bildetSkjerva løypelag har gjort en imponerende jobb med å sette opp informasjonstavler og -plakater langs løypene de preparerer. Her ved Nordengen, nord for vestre del av Skjervevatnet, var det butikk fram til 1966.
Se på bildetHer tar man av fra hovedløypa på Skardbrennvegen dersom målet er Skjerveknatten. Skjerva løypelag har sørget for at dette utsiktspunktet nå er innen rekkevidde med ski på beina.
Se på bildetRett nord for Gullentjern er det laget en tverrforbindelse mellom løypa på Skardbrennvegen, som Skjerva løypelag kjører, og Øståsen Skiløyper sin løype mellom Ullvildsdalen og Koperud. Bildet er tatt i Skardbrennvegen, og vi ser den andre løypa bare noen titalls meter unna, til venstre i bildet.
Se på bildet50 bilder vist.