I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det har blitt en del isete partier nå, også i Sagdalen/Elvelia. Partivis bart i starten fra Kjenner. Beste muligheter for entusiaster er nok på strekningen Gjellebekk - Lyfjellveien - Sangmyr - toppen før nedkjøringen til Sørummyra.
Se på bildetEt par bare partier har åpnet seg den første kilometeren av løype 327 sørover fra Kjenner. Ellers greie forhold på Lyfjellveien.
Se på bildetLøype 10 mellom Gjellebekk og Lyfjellveien med et tynt nysnølag i tidligere preparerte spor. Ble ifølge føremeldingen kjørt om kvelden.
Se på bildetFlotte forhold som alltid ved Sangmyr. Jevnt over fine forhold på veinettet, men enkelte steder kan det merkes at sola begynner å ta tak.
Se på bildetHer oppe ved Sangmyr (løype 1197) har det jevnt over vært fine forhold hele denne sesongen.
Se på bildetI løypa opp mot ROS-hytta kan nok sesongen være over. Ellers fine forhold på veiene.
Se på bildetSagelva har så smått begynt å gå opp. Bildet er fra Elvelia, like nord for bommen, i løype 1709.
Se på bildetLøypene står godt i litt kjøligere vær i dag. Bra ski med grunnklister (Chola) og Multigrade.
Se på bildetEnda en fin dag i Kjekstadmarka, tross litt sur vind. Løypene på veiene holder seg utrolig bra, men det stedvis litt rusk og bøss i sporene der skogen står tett på. Bildet er tatt på Lyfjellveien, i løype 327, ca. 1 kilometer sør for Kjenner (bommen).
Se på bildetHer, rett sør for Heggsjø, er det valg mellom mange løyper. Til venstre mot Gjellebekk og Kjenner, til høyre mot Elvelia, ROS-hytta, Kjosmyra og Spikkestad, og bak fotografen mot Sørummyra og Spikkestad, Stuvstjern og Reistad.
Se på bildetNoen meter med is her ut fra parkeringsplassen på Gjellebekk. Løse brodder på støvlene kan være en god idé, siden det er blank is på parkeringsplassen også. Dette kan bli litt vel spennende hvis det nå kommer et par centimeter lett snø oppå isen.
Se på bildetLange strekk med veldig bra spor i dag også, men det begynner å bli en del is i midten, kanskje utfordrende for skøytere. Stor slitasje på festesmøring. Vi tåler litt nysnø nå. Bildet er tatt nord for Klunken, i løype 1194.
Se på bildetDet var heller isete der løype 12 tar av fra Fuglemyr mot Dikemark. Da så snødekket ved siden av sikrere ut, men her var det tynn is under, og heldigvis et luftlag mot neste islag i stedet for vann. Herfra var det kjørt med ATV med piggkjettinger og mangehjulsdrift. Det var nok den minst risikable måten å ta seg til Dikemark på, for her var det både bratt og glatt.
Se på bildet842 Fuglemyr KA 12 – Så heter skiltstolpen sydøst i Fuglemyr. Skiltstolpen hadde fått stå i fred, men sterke menn hadde revet av kartet og kastet det i snøen. Eller var det kanskje vinden?
Se på bildetPå en liten myr i løype 1198 nord for Bertelsmyr var det påfallende mange tørrfuruer langs løypa. Her var det også mindre isete enn på Bertelsmyr, men fortsatt best for syklister og fotgjengere. Dem var det flere av, men ingen på ski i dag i denne delen av Kjekstadmarka.
Se på bildetOpp til Torsbråtan var det strålende sol, men skyene hadde sett på yr.no og kom i rute. På Bertelsmyr var det bare en lysere flekk i skylaget som viste hvor solen var. Her i løype 1198 mot Fuglemyr var sporene som trikkeskinner, dvs. knallharde og delvis med is i bunnen, og området for skøyting best egnet for ski med stålkanter. Løype 1199 til ROS-hytta var for det meste ren is. Bra forhold for syklister med piggdekk og fotgjengere med piggsko.
Se på bildetFra skiløype 10 fra Gjellebekk parkeringsplass er det fint utsyn til Østre Småvann. Noen har tatt alternative veivalg over vannet, som så har blitt delvis gjennomtrukket av overvann og deretter frosset til ruglet is. I skyggen her var det allerede blåtime, på p-plassen gyllen sol som fortsatt varmet.
Se på bildetNord for Reistadvollen har det tydeligvis vært et løypekryss med skilt lenge. Til høyre forholdsvis moderne løypeskilt, til venstre et mye eldre alternativ. Disse metallskiltene må vel nærmest karakteriseres som inngrodde. Ovenfra og nedover viser de stedskiltet Reistadvollen, så løypa til Damtjern og nederst til Heggsjø, uleselig på dette bildet.
Se på bildetReistadvollen var opprinnelig en av setrene i området rundt Setermyrene. Opprinnelig het den Gamlevollen, men da den ble overtatt av Store Reistad gård, skiftet den navn til Reistadvollen. Den ble husmannsplass i 1834, så kjøpt av husmannen i 1841, og så solgt igjen til Store Reistad i 1878. I området er det både rydningsrøyser og steingjerder. På bildet er det en antydning til starten av et steingjerde til høyre for skiløypa, som har et av sine beste førepartier her.
Se på bildetPå Skiforeningens kart kalles Skakkleivåsen for Stormyråsen, og her er myra som i så fall har gitt den navn. Myra er gjennomskåret av grøfter, og er nå dekket av ungfuruer i god vekst. Ikke helt i samsvar med dagens oppskrift på gjenerobring av myrer.
Se på bildetPå åsryggen i fortsettelsen av Skakkleivåsen mot syd ligger hytta Lyngheim. Ganske stor, og med karakter av en foreningshytte, men det var ikke mer informasjon tilgjengelig om denne. En begynnende solnedgang speiler seg i stuevinduet.
Se på bildetStien til toppen på Skakkleivåsen tar av fra toppen av Skakkleiva, og er til å begynne med enda brattere enn denne. Her var det både synlig is og is under blader og gras, og det var greit med noen trær og busker til å holde seg i.
Se på bildetOpp på Skakkleivåsen fra vest fører Skakkleiva. Selv om den nå er breddet til traktorvei, er den fortsatt bratt og kan være en utfordring vinterstid. Nå var det en del is der, men likevel greit å ta seg frem på bare flekker.
Se på bildetFor å få koblet lysløypa i Spikkestad med resten av løypenettet i Kjekstadmarka skraper løypebas Trygve Rud snø av jordene med gravemaskin og frakter den inn i marka.
Se på bildetIkke så mange bruker denne løypa (løype 1196) over mot Reistad. Litt mer kupert enn allfarveien mot ROS-hytta, men absolutt å anbefale.
Se på bildetDet er akkurat nok snø til at det er kjørt opp fra Haukelia til Kjosmyra, løypa forbi Rud er ikke kjørt opp.
Se på bildetLøypebas Tryge Rud har sammen med grunneier oppdarbeidet ny løype og parkeringsplass på Kjosmyra. Få vet om den, og selv når den nedre parkeringen var full var det bare én bil på den øvre.
Se på bildetTross lite snø er det bra forhold på veien fra Heggsjø mot Stuvstjern.
Se på bildetLøypebas Trygve Rud har tross lite snø frest opp utmerket løype mellom Sørummyra og Heggsjø.
Se på bildetLøypekjører Rud overgår seg selv disse dagene. Bildet er tatt på Lyfjellveien ved Heggsjø, løype 1196.
Se på bildetAlt tatt i betrakting veldig bra forhold på runden Gjellebekk- Elvelia - Kjosmyra - Gjellebekk i dag. Litt is og grus på de vanlige stedene, og noe rusk og bøss her og der, men lange partier med strøkne spor.
Se på bildetOverraskende bra forhold på Lyfjellveien i dag også, selv om mandagens silkeføre forsvant med mildværet. Klisterski med KR50 var et greit valg i dag.
Se på bildetHer fra Trangeberga mot Haukelia i Kjekstadmarka.
Se på bildetLange strekk med bra spor i Sagdalen, men en del grus øverst mot Heggsjø.
Se på bildetMange fant veien til Kjennerbommen i dag, og ble belønnet med bra forhold på skogsbilveiene. Men fortsatt noen "tilbud om grovslip" underveis, så greit å spare premiumskiene til seinere.
Se på bildet50 bilder vist.