Rumpemyra – myra som (kanskje) fikk navn etter et skirenn

Påskeaften 1916 laget tre gutter seg et spretthopp på ei myr. Landingen ble ofte på rumpa, og de fant det derfor naturlig å kalle myra for Rumpemyra. I dag henger dette navnet ved den lange myra vest for Haugkollen. Dette ble etter hvert en tradisjon med laghopp, og lagene var fra hyttene i en omegn som strakte seg fra Rognlia til Brunkollen. Det siste rennet fant sted sent på 1950-tallet. Oslo nordmark vinter M 1:50 000 fra juli 1972 viser at løypa Burudvann-Venssåseter gikk over Rumpemyra. Samme kart fra februar 2004 viser scooterpreparert løype over myra med løypekryss og avstikker til dagens løype. Bildet er tatt i løypekrysset, og det er fortsatt mulig å se traséen mot syd med rødmerking etter den gamle scooterløypa. Kulturpost i Flaggspretten 1997, kjentmannspost 2006-08. En senere tekst sier: "Rett øst for Rumpemyra ligger Haugskollmyra. Her ble det berømte Rumpemyrrennet arrangert hver første påskedag fra 1921 til slutten av 1950-tallet." Terrenget ved Haugskollmyra er mye bedre egnet til ovarenn for spretthopp, i alle fall slik myrene tar seg ut i 2015.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - vinter

08 Des 2012

Så gjør vi så

Av Nina Didriksen

Hvorfor røske opp et pent tre med roten når det trives best ute? Med femten gnistrende kuldegrader og en vakker ettermiddagssol over øvre Øyvann, falt det helt naturlig å pynte omgivelsene litt denne lørdagen et par uker før jul.

08 Des 2012

Varmt i kulden

Av Nina Didriksen

Lørdag falt temperaturen ned mot minus femten grader, men vi holdt varmen rundt et stort bål ved øvre Øyvann. Her har solen gått ned, og etter hvert åpenbarte det seg en vakker stjernehimmel. På isen testet vi skøytene, etter å ha boret hull som viste at isen var 15-20 cm tykk.

09 Des 2012

Hvor mange grader er det, mon tro?

Av Eyvind Wang

Svaret var 7 perfekte kuldegrader ved Djupedalsvika i bunnen av Haveråsen.