I dag ser ikke Haukerenna særlig innbydende ut for sykling, med råtnende understøttelse og trefall over. Men i 1960 var det fortsatt fløting her (siste år var 1963), og renna var i god stand. Passe fall var det også, så vi slapp å trå, og det var god plass til syklene med oppakning.
TweetTeksten til bilde nr. 19652 gir bakgrunnen for at vi havnet her under Roverprøven i 1960. Selv om våre DBS-sykler med Sturmey Archer tretrinns planetgear, ballongdekk og godt avfjæret sadel var forholdsvis godt egnet til kjøring på dårlig grusvei, var den 12 år gamle anleggsveien Haukenveien mer som terrengsykling å regne. Men etter kartet gikk jo tømmerrenna også til Svarten, og den måtte da være en bedre mulighet?
Som bilde nr. 19650 viser, er overløpet i Byvannsdemningen nå tørt, men det renner likevel bra i bekken/elva nedenfor. Vannet kommer ut i åpningen i muren ved skuret ved elveleiet. Interessant nok kom det flyvende en middels stor rovfugl fra demningen to ganger mens jeg var der. Kan demningen gjemme et rede?
Som Aurevannsdemningen er Byvannsdemningen en demning av armert betong, og sannsynligvis bygget samtidig med denne i forbindelse med drikkevannsforsyningen i Bærum i 1960. Det har til nå ikke vært mulig å finne konkrete data og dimensjoner på Internett om dette, men informasjoner om denne demningen og de andre i Trehørningsvassdraget vil bli oppdatert om jeg finner slike.