Uvanlig utsikt fra Oppkuven

Det var dårlig med den vide utsikten fra toppen av tårnet den 27. august, så jeg fokuserte på tårnets noe egenartede arkitektur i stedet, se bilde nr. 20024. Dette bildet var et forsøk på å formidle inntrykket av skjærereirsarkitektur fra innsiden. Men bildet viser også noe annet og uventet, en del av en regnbue med senter rett over tårnet (senit) og med fargene i omvendt rekkefølge. Dette er en såkalt senitbue (circumzenital arc – CZA), ifølge nettstedet til Atmospheric Optics UK (www.atoptics.co.uk/halo). Den skyldes lysbrytning i iskrystaller med plateform som er orientert i samme retning, den mest uventede og uvanlige av de vanligste halotypene. Bilde nr. 20027 fra Storflåtan viser noen andre av de vanligste halotypene. Det er god grunn til å løfte blikket og også følge med på himmelen når du vandrer i Marka! Det er mye interessant å lese om slike fenomener på www.atoptics.co.uk/halo, faktisk også bilder fra Marka under overskriften Multiple Halo Displays, The Oslo Display 2007.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

21 Sep 2013

Kastesteinen

Av Erik Unneberg

Til alle tider har folk kastet stein på denne store steinblokken. Det skulle bringe hell og lykke på ferden. Her møtes Hadelandsveien, som nordover herfra er en blåmerket sti, og Seterveien. Den går til Linderudseter.

21 Sep 2013

Høstlig utsikt mot Dampipern

Av Erik Unneberg

I formiddag skinte solen fra nesten klar himmel i Romeriksåsene, og begynnende høstfarger gjorde det til en severdig opplevelse å rette blikket nordøstover da jeg var på vei opp til Paradiskollen fra Langpipern. På bildet ser vi litt av Dampipern, med kraftmastene som følger hverandre nordover på østsiden av Piperberget.

20 Sep 2013

Gildrehaugen i septembersol

Av Erik Unneberg

Gildrehaugen ligger mellom Veset og Linnerud. I kveld lå gården badet i sol, mens sauene brekte om kapp der de beitet og - så det ut til - koste seg.