Interiør i koia ved Søndre Svarttjern

Koia ved Søndre Svarttjern ble ofte omtalt som stallen, men det måtte i så fall vært for ponnier, så lav er inngangsdøra. Nå hadde stokkene i en glugge i nordveggen løsnet, slik at det gikk an å få inn et kameraobjektiv. Det måtte bli skudd i blinde med særs lang lukkertid, siden det var så mørkt der inne at ikke var mulig å se eller (auto)fokusere. Bildet viser ei primitiv koie med to køyesenger og noen skap. Koia har ikke skorstein nå, men vedkomfyren ligger utenfor i deler.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

12 Okt 2013

Gammel koie ved Søndre Svarttjern

Av Odd Tore Saugerud

Nær toppen av kneika opp fra Søndre Svarttjern ligger denne gamle koia rett inntil skiløypa. Utforkjøring ned kneika var som regel spennende, fordi det ofte var eller hadde vært overvann på Svarttjern, og da kunne det enten lugge kraftig i overgangen eller plutselig være iset. Her var det gjerne mange fallgroper i snøen.

12 Okt 2013

Utløpet fra Søndre Svarttjern

Av Odd Tore Saugerud

Nordre og Søndre Svarttjern ligger nær hverandre, men ikke i samme vassdrag. Bekken fra det søndre tjernet møter bekken fra Tvetjerna før de sammen renner ned i Øyangen. Denne dagen var det antydning til tele i mosen rundt Svarttjerna.

12 Okt 2013

Nordre Svarttjern og den tradisjonelle Vikseterløypa

Av Odd Tore Saugerud

I min barndom og tidlige ungdom gikk Vikseterløypa over Svarttjerna nord for Rughaug. Her ser du over det nordre mot kneika ned mot dagens løypekryss nord for Femputtene. Dette var en krevende utforkjøring, bratt og svingete, trang mellom trestammene og oftest med lite snø, både på grunn av at skogen skjermet mot snøen og at det ble ploget heftig nedover. Nå er det laget ny løype nord for den gamle, og sist jeg var der var det ikke skispor i den gamle traseen.