Jansbråtan: våningshuset 1998

Slik så det ut på Jansbråtan i juli 1998. Rundt huset er det fortsatt hageblomster i full blomst, og graset vokser ikke vilt. Jansbråtan var kjent for sin «turthage» (turt er en høy villplante med fiolette blomster og store blader), men her har nok bestanden gått noe tilbake. Huset ser ut til å være i god stand, men det er tegn til skade på taket ved pipa. Jansbråtan var bebodd helt til i våre dager ifølge Asker og Bærum Historielags Vestmarkbok 2001.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

15 Okt 2013

Husmannsplassen Jansbråtan

Av Odd Tore Saugerud

Husmannsplassen Jansbråtan under Øvre Ringi ble tatt opp en gang mellom 1801 og 1815, og husene er derfor om lag 200 år gamle. Plassen ligger øst for sydenden av Ringiåsen tett inntil hovedstien over åsen på langs, og er godt synlig fra stien. Det er to hus, våningshus og uthus, begge laftet, senere helt eller delvis kledd med bord. Bilde nr. 20427 viser våningshuset sommeren 1998, og bilde nr. 20428 viser det slik det er nå i 2013.

15 Okt 2013

Ramsåsen med tåkehatt sett fra Jordbru

Av Odd Tore Saugerud

Dette bildet er tatt fra nesten samme sted som bilde nr. 20414. Strålende sol er byttet ut med tåkehatt, og selv om selve motivet er det samme, er stemningen en helt annen. Tåka var velkommen, for planen var tåkebilder fra en trang dal med urskog på Ringiåsen. Men trekk fra nord fjernet tåka, så da ble det ingen bilder av urskog i tåke.

09 Okt 2013

Skimtefjellhytta

Av Lise Henriksen

Denne koselige hytta eies og driftes av Stegen Turnlag i Spydeberg, og er et populært turmål for lokalbefolkningen. Hytta, som ligger idyllisk til like ved Gulltjernsmosen naturreservat, har servering på utfartsdager.