Gammel kistedemning ved Lauvtangen

I utløpet fra Lauvtangen ligger en gammel kistedemning, en av de få som fortsatt finnes i Marka. Men nå lekker den nedenfor der Atie står, og hun tråkket også gjennom grastorva på damkronen på samme sted. Vi traff en oppsynsmann som sa at både denne og den ved Vrangen skulle repareres til neste år, så det er fortsatt håp.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

06 Aug 2015

Harasteinen

Av Odd Tore Saugerud

Nord for Aas gård ligger flyttblokken med navnet Harasteinen. Opp på denne skal haren ha hoppet, lagt seg flat og gjemt seg for jeger og hund. Kåre Haug spør i Kjentmannshåndboken om fra hvilken side vi tror at haren klarte å hoppe opp på steinen? Atie sjekker, og her er steinen lavest over bakken. Men hopper en hare to meter rett til værs? En jakthistorie med samme innhold er kjent fra Hårånatten på Hardangervidda. Jeg har selv gått kløften Elgspranget i Lommedalen, hvor en elg hoppet over forfulgt av jegere. Jakthistoriene viser at dyr stresset under jakt kan flerdoble vanlig spranglengde eller –høyde. Men kanskje har de noe til felles med fiskehistoriene, der både den fisken som glapp og den som allerede er vel fortært, fortsetter å vokse?

05 Aug 2015

Vøyendammen

Av Odd Tore Saugerud

Demningen ovenfor Vøyenfallet øker fallhøyden og lager også et mindre vannreservoar for mølla. Møllebygningen er midt i bildet foran Kirkerudbakken. Denne dagen var vannet i Lomma brunt som litt tynn kaffe.

05 Aug 2015

Vøyenfallet: demning, damhus og rørgate

Av Odd Tore Saugerud

Bildet viser en sidegren av fallet og rørledningen fra rett før krigen. Den var 140 meter lang og gikk til en turbin med generator som ga 100 kW vekselstrøm. Men allerede i 1899 var det installert en turbin med generator som ga 4 kW likestrøm. Den forsynte både møllen og Wøyen gård med lys. Men lenge før dette igjen drev fossen både mølle og oppgangssag.