Utsikt over Gjerdingen

Utsikten fra dette hogstfeltet på nordsiden av Gjerdingen er vel den mest fotograferte av vannet. Dette bildet er tatt nokså nøyaktig fem år etter at bilde nr. 14682 ble tatt, og med noe videre vidvinkelobjektiv. Løvkratt og nyplantinger har ikke kommet ordentlig i gang med å vokse opp ennå. Bilde nr. 13254 viser vinterutsikten herfra.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

03 Sep 2016

Demningen

Av Odd Tore Saugerud

Den nåværende demningen en natursteindemning, bygget i 1912-13 i forbindelse med Det store vanntyveriet, da Gjerdingselva ble overført via tunnel til Store Daltjuven og videre til Sandungskalven. Det ser ut til at partiet med overløpet og dambrua har blitt modifisert senere. Denne demningen avløste en gammel fløtningsdemning fra 1876, sannsynligvis en kistedemning. Før den tid hadde det også vært demninger som regulerte vannmengden i elva for drift av sager og møller. Denne dagen var vannstanden slik at bare bølgene slo over og ga vann til de sørgelige restene av Gjerdingselva.

03 Sep 2016

Det eldste huset på Gjerdingdammen

Av Odd Tore Saugerud

Det eldste huset ligger litt nord for de andre bygningene og helt inntil trillestien vestover. Det er ifølge Sverre Grimstads bok "Nordmarka og Hakadalen" den gamle Jæringen hoggerhytte med stall fra 1876.

03 Sep 2016

Strålende septemberdag, men med skumstriper

Av Odd Tore Saugerud

Denne tidlige septemberdagen hadde strålende sol og temperaturer rett under 20 °C, men til tider ganske frisk vind. Her er hele bebyggelsen på Gjerdingdammen, minus det eldste huset, samlet på ett bilde.