Oppover langs Alna: prestegårdshage i 1880-talls stil

Til Grorud kirke hører Grorud prestegård, eller Nedre Grorud gård som den opprinnelig het. Gården var kjent for sin vakre hage, og som del av Groruddalssatsningen er den restaurert tilbake til slik den så ut midt på 1800-tallet. Den ligger helt inntil Alna, og har flere idylliske rasteplasser, en av dem med egen fontene.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

26 Sep 2016

Oppover langs Alna: erodert til nakent grunnfjell

Av Odd Tore Saugerud

Øvre Alna renner for det meste gjennom løsmasser med tett kratt på sidene. På enkelte strekninger har den erodert vekk løsmassene, og elva renner på nakent grunnfjell, ganske dekorativt ved liten vannføring og begynnende høstlig løvfall.

26 Sep 2016

Oppover langs Alna: Kalbakken bru

Av Odd Tore Saugerud

Kalbakken bru ble bygd omkring 1790 og er en av landets eldste bevarte tørrmurte steinhvelvbruer. Den var en del av den Trondhjemske Kongevei. Forsterket slik at den tåler dagens biltrafikk, og fredet i 1999.

26 Sep 2016

Oppover langs Alna: Leirfallet, det høyeste fossefallet i øvre Alna

Av Odd Tore Saugerud

Leirfallet, eller Leirfossen, var viktig for industrireisningen langs Alna. Lerfossens Klædefabrik, senere Grorud Klædefabrik, ble etablert her i 1867. Den holdt det gående helt til 1962. Fossen ble skjult bak en betongdemning på 1970-tallet, men ble gjenåpnet i 2011.