Johnsrudsaga: elektrisitetsverket fra 1915 - turbinsiden

Bilde nr. 27001 viser restene etter elektrisitetsverket sett fra dynamosiden. Sett fra turbinsiden står turtallsregulatoren, som vel var remdrevet, i forgrunnen, og bak denne er turbinhuset. Dette var en Francisturbin på 37 W, og til de lange akselendene som stikker ut var ledeskovlene inne i turbihuset festet. Med disse ble effekt og turtall regulert. Til høyre ligger et ratt for manuell stengning av vanntilførselen via det fortannete hjulet på toppen av innløpsrøret. Dette er et typisk opplegg for de mindre vannturbinene som ble brukt i Lomma og andre mindre elver med forholdsvis små fallhøyder.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

05 Apr 2017

Johnsrudsaga: elektrisitetsverket fra 1915 - dynamosiden

Av Odd Tore Saugerud |

Bilde nr. 26308 viste fundamentet til et gammelt vannhjul og rester etter elektrisitetsverket fra 1915, begge deler dekket av et kledelig nysnødekke. Nå lager snøen litt vårvannføring i Lomma, og det er mulig å se nærmere på restene av installasjonene. Dette er restene av likestrømsdynamo og vannturbin: fra venstre i forgrunnen dynamohuset, så dynamoankeret (rotoren) med kjølevifte, deretter et endelokk til turbinen, og turtallsregulatoren. I midten turbinen med svinghjul, med akselbrudd mellom turbin og svinghjul.

02 Apr 2017

Hyllest på Østmarkskapellet

Av Lise Henriksen

Etter gudstjeneste og kunstutstilling på Østmarkskapellet spilte sola hovedrollen. Vafler og kaffe smakte ekstra godt i den bakende sørveggen. Østmarkas Venner arrangerte en uvanlig vakker hyllest til skaperverket i ord, musikk og bilder denne søndagen. Se for øvrig Østmarkas Venners nettsider.

01 Apr 2017

Skullerudmosen

Av Lise Henriksen

På et vakkert platå i Skullerudåsen, ikke langt fra Skullerudstua og Rustadsaga, ligger Skullerudmosen fredelig til, omkranset av furuskog. Her var det torvdrift for noen tiår tilbake. Bildet er tatt mot sør.