Homledalsjuvet: tidligere passerbar for husdyr

Markalitteraturen sier at det i juvet var en oppbygd sti for husdyr, utstyr og varer, og at deler av den opprinnelige stien fortsatt var synlig så sent som i mai 2000. Slik ser det ut i 2018 litt ovenfor bilde nr. 29927 på et av de stedene hvor det er forholdsvis enkelt å ta seg frem. Oppbygd sti er det ingen spor etter, og trangt, steinet og bratt er det. Men her er steinene såpass store at de ligger fast, og trærne som delvis blokkerer juvet, er fine å støtte seg på eller dra seg opp etter. Her er det mye brattere enn bildet viser, omtrent som de aller øverste meterne i Mørkganga.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

01 Sep 2018

Homledalsjuvet: hit, men ikke lenger

Av Odd Tore Saugerud

Homledalsjuvet, på kartet Geiterenna, går fra Homledal, nærmere bestemt Fjellstua, til Holsfjorden. Dette var tidligere transportveien til Homledal, med en stigning på 184 meter på snaut 400 meter veilengde (projisert horisontal distanse er 240 meter). Etter omtrent 125 m høydemeter nedover var juvbunnen sperret av en steinblokk som laget et stup tversover med høyde minst to meter. Dette er utsikten fra denne. Nedenfor var det løsmasser i rasvinkelen, før juvbunnen ble dekket av kratt og ur. Fra fremspringet på høyre side og ned til juvbunnen er det omkring 30 meter nær loddrett stup.

01 Sep 2018

På vei til natt i naturen

Av Line Mork |

Sommeren slipper ikke taket, og med varsel om sol hele helga, er det all grunn til å tilbringe også natten i Marka. Løperne i Nordmarkstravern som passerer her ved Skjærsjøen, er nok dog glade for at nedoverbakker mot mål venter.

31 Aug 2018

Trafikken på Pershusvann

Av Odd Tore Saugerud |

Fra Pershusfjellet er det god utsikt over vannene nedenfor i øst. Her har en padler akkurat gått gjennom det smale sundet mellom Pershusvann og Buvann, og satt kursen mot nordenden av Buvann. Derfra kom det rop, og etter en stund returnerte kanoen med en person til i. Det var halvparten av de menneskene vi så i løpet av en fem timer lang tur i området.