Sørover fra Hvitebjørn

Oldtidsveien passerer Hvitebjørn gård, en tidligere middelaldergård i Oppegård kommune. Her er det fint både å gå til fots og å sykle.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

01 Okt 2019

Fin kveld for sykling

Av Erik Unneberg |

Det var fint høstvær i kveld, og grusveiene i Bærumsmarka var tørre og velegnet for en sykkeltur. Bildet er tatt på Ankerveien, ved Haga.

11 Sep 2016

Hvitebjørn gård

Av Eivind Molde

Hvitebjørn er en tidligere middelaldergård i Oppegård kommune. Mot slutten av middelalderen var 17 gårder i Oppegård sogn registrert som selvstendige bruk, og de er markert med svarte trekanter («tuntrær») i kommunevåpenet. Hvitebjørn gård er en av disse. Den nevnes i et dokument allerede i 1529. Gården har hatt skiftende eiere opp gjennom årene, og har blant annet vært en del av Ljansgodset. Den har de senere år vært brukt som ridesenter.

11 Sep 2016

Ljansbruket kraftverk

Av Eivind Molde |

Langs Hvitebjørnsveien, ved Gjersjøelva, ligger denne nedlagte kraftstasjonen. Den ble bygget i 1915 på tuftene til en av de tidligere kornmøllene. Stasjonen leverte kraft til Ljansbruket fram til 1955. Den var i drift til 1962, da Oppegård kommune overtok ansvaret for strømleveransen til området. Det er fortsatt mange spor etter den omfattende aktiviteten her, som rester av demninger, brufundamenter, tømmerrenner og rørgater.