Prinsippskisse av Konstas drevne ende

Dette bildet viser vannhjulet og Konstas drevne ende etter modifikasjonen i 1811. På vannhjulet sitter to veivtapper forsatt 180 grader i forhold til hverandre, en på hver side av vannhjulet. Via lange veivstenger driver de hvert sitt tannsegment, som via en tannstang gjør rotasjon om til frem- og tilbakegående bevegelse. Denne overføres så til en svinge, som igjen gir de parallelle rekkene («Feldgestãnge») frem- og tilbakegående bevegelse, den øvre med motsatt retning av den nedre. Ved hjep av svinger overføres denne bevegelsen videre gjennom hele Konsta («Stangenkunsten») til pumpene i Dalsgruva. Den første versjonen fra 1798 av Konsta hadde sannsynligvis ikke tannsegmenter og bare en veivtapp med veivstang som drev første svinge direkte, ref. tegninger av gamle «Feldgestãnge» i Harz.

Edit

Eldre bilder i kategori: Diverse

22 Feb 2019

Oppgradert kartløsning på skiforeningen.no

Av Steinar Kjærnsrød

Skiforeningen har oppgradert kartløsningen sin, tilgjengelig fra www.skiforeningen.no/marka/kart/. Skjermdumpen viser de viktigste funksjonene og elementene tilgjengelig i kartet

19 Jan 2019

Utstillingen av objekter på Kikutstua

Av Lars Kristian Bjørløw

Sist helg var det vernissage på Kikutstua for Tor Børresens objekt utstilling. Utstillingen inneholder bl.a. en planke laget av mange tusen fyrstikker, en høygaffel med Norwegian Gothic skrevet på skaftet, Drept med øks, et hjerte som er utskåret av bjørk og «Slaget» hvor man kan se Knerten i vikingtiden.

25 Nov 2018

På skøyter på Burudvann

Av Erik Unneberg |

Burudvann er islagt nå, og det var mange som prøvde skøytene i dag. Det ble sagt at istykkelsen var 5 cm, men man bør nok fortsatt utvise stor forsiktighet, for det kan sikkert være variasjoner.