Ett døgn med vinter gir istapper

I denne fossen litt nedenfor brua på bilde nr. 33535 har en pinne plassert seg slik at fossespruten får tak til å lage istapper. Minst like interessant er veksten av mose på steinene, og strukturen på steinen midt i bekken. Det er en sedimentær bergart, med vekslende harde og bløte lag. De bløte lagene tæres raskere vekk, og gir opphav til strukturen i steinen. Mye av berget i Mærradalen består av slik skifer, og der er lagene i større skala og enda tydeligere enn på denne steinen.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - vinter

05 Feb 2020

Før Kolsåsbanen flater dalbunnen ut

Av Odd Tore Saugerud

Omtrent 250 meter ovenfor buebroen for Kolsåsbanen flater dalen ut, og bekken gjør et par slyngninger. Løvskog dominerer også her, både som levende trær og som tallrike vindfall. Til å være vinteren 2020 var det her skikkelig kaldt, ca. – 4 grader, og det ett døgn gamle snødrysset hadde holdt seg bra. To timer senere var det + 3 grader varmt ved Voksen kirke.

05 Feb 2020

Nesten hvit vinter

Av Odd Tore Saugerud

Dette bildet er tatt fra omtrent samme sted som bilde nr. 33536, dvs. i den trangeste delen av dalen, og på omtrent samme klokkeslett. Ett døgn med snø og kuldegrader sørget for at Mærradalen skiftet fra meget grønn vinter til nesten hvit vinter og istapper. Gylne solstråler og tynt snødekke gir uventede fargeeffekter.

05 Feb 2020

Odden på tangen ved Borgenvika

Av Morten Synstelien

Dette er et flott sted, litt bortgjemt, og sjeldent å se det med så lite snø i februar. Men flotte kalkfuruer.