Menuetten: utsikt mot gamle E16 (E68)

Fra Menuetten ser man også tre av veisvingene på gamle E16 (E68). Planen var å bruke dette bildet til å finne det beste stedet å ta bilde av Menuetten nedenfra, men hvilket av alle fremspringene med stup under var det rette? Ikke mulig å bestemme med sikkerhet nedenfra, så her må presisjonsorientering med detaljert kart og kompass til, eller må man vente til neste sankthansaften?

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

22 Sep 2020

Menuetten: utsikt mot Sønsterud gård

Av Odd Tore Saugerud

Sønsterud gård er sentral i sagnet om Menuetten, fordi det var derfra man kunne se de dansende og senere kvinneskikkelsen i hvite gevanter. Gården kan også beskues fra rasteplassen ved østre utløp av Nestunnelen.

22 Sep 2020

Menuetten: høstfarver og vid utsikt mot vest

Av Odd Tore Saugerud

Selv om man ikke kjenner til sagnet, er utsikten fra Menuetten god nok grunn til å ta turen dit. Fra venstre ser vi Finnemarka, Tyrifjorden og fjerne åser, og naboåsryggen Skarpsnoåsen. Gården nedenfor er Sønsterud gård, og veisvingene er gamle E16/E68 nedenfor Nestunnelen. Dette var en dag med mye blådis, men i horisonten kunne man ane at Norefjell hadde kvittet seg med nysnøen.

22 Sep 2020

Menuetten: minne etter et tragisk sagn

Av Odd Tore Saugerud

Menuetten har, ifølge Sverre Grimstad og Even Saugstad, navnet sitt etter sagnet om en kvinneskikkelse i flagrende hvite gevanter som danset menuett på flaten på sankthansaften. Ifølge Kåre Haug kunne Ole With på Sønsterud gård tilføye at dette var et gjenferd etter et par som ikke kunne få hverandre, og som danset her før de kastet seg sammen utfor stupet i døden. Paret på bildet er Hjørdis og Bjørn Egner, venner fra orienteringsmiljøet i Stor-Oslo i snart 50 år. Vi kom tilfeldigvis helt samtidig til Menuetten fra hver vår side. De følte ikke for å danse her, men poserte gjerne mot utsikten. Selv om Bjørn fortsatt er habil o-løper i klassen 80+, valgte de å ikke gå ned samme vei som jeg kom opp.