Ruinene etter Gjedsjøsaga

Mye av Gaupesteinmarka er naturreservat, og i nabolaget er det også områder med såkalt eventyrskog. Der renner Dammyrbekken eller Sagstubekken ned i Gjedsjøvannet. Bekken har fått navn etter saga og demningen for den. Saga ble anlagt som bygdesag etter kongelig bevilling i 1791 eller 1793. Den var opprinnelig en oppgangssag med et vannhjul med stor diameter. Den var i drift til 1907. Den ble revet i 1920, og inventarlisten fra da nevner moderne utstyr som dobbel sagspindel og selvtrekk. Dette tyder på at saga ble modernisert i annen halvdel av 1800-tallet. Bildet viser de ganske imponerende bærepilarene som fortsatt står der. Atie står som målestokk på den gjemte pilar nr. 2 på høyre side.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

01 Nov 2020

Dårlig skiføre i Gamlebakka

Av Nina Didriksen

Gjørme og vått underlag dominerte løypetraseen her vest for Ringkollkapellet søndag 1. november.

01 Nov 2020

Låven på Sæteren

Av Erik Unneberg

Sæteren Gård er et populært turmål i Bærumsmarka, spesielt for barnefamilier. Også i dag var besøket bra. Her ser vi serveringsbygget "Låven".

01 Nov 2020

Avdekket tyve år gammel post

Av Nina Didriksen |

«Dyregraver i Bølgenmarka» het en kjentmannspost i heftet for 2000-2002. Etter noe leting fant vi minst én av dem, en tydelig grop laget for elgjakt for lenge siden. Staken (t. v.) står fremdeles på stedet, nordvest for Ringkollen. Gropen er fylt av vann og ble, i motsetning til hva enkelte synes å tro, funnet uten bruk av hjelpende gps-koordinater.