Blåtime i tåka ved Smalvann

16. desember er dagen med årets tidligste solnedgang, og med tett tåke kommer blåtimen ekstra tidlig. Det var allerede blått og ganske mørkt da vi kom til sydenden av Smalvann på vei tilbake til Grønmo. Bortsett fra et lite område med tynn isskorpe var vannet fortsatt åpent og helt blankt. Midt i vannet holdt er stokkandpar fortsatt stand, og en hakkespett hadde det travelt nærmere Østmarkskapellet, men ellers var det helt stille. I neste vann, Rundvann, holdt en ferdigbadet vinterbader til, men selv med tykk tåke passer det seg ikke å ta bilder av mennesker uten klær.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - vinter

16 Des 2020

Grønne Østmarka desember 2020

Av Odd Tore Saugerud |

Snø og tele har forsvunnet i Østmarka, og marka er nå mange steder på sitt grønneste. Det er kliss vått og søle mange steder, særlig i skiløyper som prepareres. Dette partiet et stykke øst for Dølerud er ganske typisk for Østmarka nå.

16 Des 2020

Plassen Dølerud desember 2020

Av Odd Tore Saugerud |

Rundt plassen Dølerud har det vært stor aktivitet etter at den ble DNT-hytte i 2015. Husene er pusset opp, og området rundt disse er ryddet for kratt. Det ser ut til at ryddingen har vært så effektiv at også den ganske store bestanden av tysbast, som blomstrer på bar kvist om våren, men er ganske giftig, er fullstendig utryddet. Det har kommet ny og moderne utedo, men den gamle holder seg fortsatt oppreist, morken, vindskjev og skakk, men fortsatt med rester av inn- og utvendig maurtue.

16 Des 2020

Hoppbakken Dølerudbakken: bremsebakken

Av Odd Tore Saugerud |

Litt nord for plassen Dølerud lå det en hoppbakke med bakkerekord på 48 meter, innviet i 1933. Som vanlig på den tiden var unnarennet svært bratt, og hastigheten i bunnen av det høy. Den lille myra som utgjorde dumpa, ble derfor for kort til å stoppe, og det ble derfor bygget en ganske imponerende bremsebakke øst for stien til Dølerud. Hoppbakken er for lengst vokst igjen med skog, og bremsebakken var også delvis gjemt av kratt. Denne har tydeligvis ganske nylig blitt ryddet, og både steinfyllingen og muren som begrenser den, er nå godt synlige fra blåstien.