17. mai ved Blankvann

Blankvann 17. mai var helt blikkstille, kun noen små regndråper som traff det blanke vannspeilet. Blankvann fortjente virkelig navnet sitt denne dagen.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

20 Mai 2006

Vårkveld ved Nordre Langevann

Av Erik Unneberg

Nordre Langevann ligger sydvest for Sinober. Grensen mellom Oslo og Nittedal går midt på vannet i langsgående retning. Bildet er tatt fra nordsiden av vannet, slik at vi har Nittedal til venstre og Oslo til høyre. Det finnes også et Søndre Langevann. Det ligger øst for Vennervann.

20 Mai 2006

Snart natt ved Østre Torkildstuhøgda

Av Erik Unneberg

Torkildstuhøgda består av to topper. Den vestre når 427 m.o.h., mens den østre, som sees her bak Ormetjern, rager 2 meter høyere. Nå er det like før alt dagslys er borte.

20 Mai 2006

Kirkeruinene i Maridalen

Av Erik Unneberg |

Vakkert plassert ved gården Kirkeby ved Maridalsvannet ligger det mest kjente kulturminnet i Maridalen. Det er restene av Margarethakirken, viet til den hellige Margareta av Antiokia. Kirken ble antagelig bygget rundt år 1250. Margeretha har ikke bare gitt navn til kirken, men også til Maridalen og Maridalsvannet. Etter reformasjonen i 1536 ble bruken av kirken begrenset til 3. juledag, påske og pinse. Siste gudstjeneste skal ha funnet sted 3. pinsedag 1643. I 1820 lå Margarethakirken i ruiner. Bøndene brukte da å brenne lys ved muren julekvelden, og var det sykdom på en gård ble det satt brennende lys i mursprekkene til jul og nyttår. I 1930 ble ruinen av kirken tatt i bruk til olsokgudstjeneste, 900 år etter Olav den helliges død. Siden har olsok i Maridalen vært en tradisjon, og i dag samles hundrevis av mennesker til folkedans, gudstjeneste og konsert i kirkeruinene. I 1993 ble tradisjonen med pinsegudstjeneste tatt opp igjen, 350 år etter siste gudstjeneste i kirken. (Kilde: Maridalensvenner.no)