Kobberhaughytta

Kobberhaughytta har en lang historie og het tidligere Turnhytta og eiere var Oslo Turnforening, men i dag eies hytta av Den Norske Turistforening og bestyrere er Mona og Yngve Finkenhavn og tvillingene Marie og Emilie som er 3 år. De har drevet Kobberhaughytta i 5 år og trives som bestyrere av denne koselige hytta. Kobberhaughytta har en unik plassering med en fantastisk utsikt fra terrassen bak hytta. Her ser vi langt utover Oslofjorden mot sør og mot Finnerud og Heikampen i vest. Men Kobberhaugtjern ligger bare noen hundre meter fra hytta og her er det lavo til leie og fin leirplass. Kobberhaugtjern er et av de vakreste vannene i Marka der det ligger ved foten av Kobberhaugene. Er man på Kobberhaughytta er turen til toppen av Kobberhaugene en flott og kort avstikker og selv om det er bratt opp får man til gjengjeld en fantastisk utsikt fra toppen i alle retninger. Nordover ser man hele Bjørnsjøen, Kikutstua og Kikutmassivet. Sørover mot Skjennungsåsen og byen. Østover mot Lillomarka og Maridalen. Vestover mot Heikampen og Oppkuven. Kobberhaughytta tar i mot overnatting i helgene og dette er svært populært blant småbarnsfamilier. Ellers har Stua servering i helgene fra 10-17 i sommerhalvåret. Om vinteren ved skiføre også fra onsdag-søndag 11-16. Peisestua med peisen på Kobberhaughytta er et arkitektonisk mesterverk og må oppleves. Det er alltid friske blomster, lys på bordene og varme på peisen. Servicen er av høy klasse med hjemmebakst og panini i disken. Av varme drikker anbefales sjokolade med krem som er kåret høyest av alle stuene og serveringsteder i Oslo, terningkast 6. Ellers anbefales også kreklingtoddy som bare fåes her, det er også mulig å få kjøpt varm suppe, vi er hekta på Monas tomatsuppe som er helt spesiell og hjemmelaget. De gode bakervarene, varme drikkene og ferske panini med spekeskinke, egg eller ost/skinke og den koselige peisestua er vel verdt et besøk og du vil ikke angre for hos Mona og Yngve på Kobberhaughytta er alt i tipp topp stand. Korteste vei til Kobberhaughytta er fra Åmot parkeringsplass i Sørkedalen på vei ca 5 km, men du kan også ta blåmerket sti om Finnerud til Kobberhaughytta. Fra Frognersetra er det 7,5 km på vei og trillesti. Fra Sognsvann om Ullevålseter er det 10 km på vei og trillesti. God tur !

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

21 Okt 2008

Ullevålseter

Av Tom Stensaker

Ullevålseter er en kjent markastue for de fleste, og her kan det være folksomt i helgene. Stua har to store stuer, en mørk og en lys. Ullevålseter er åpen fra tirsdag til fredag kl. 10-17 og i helgene fra kl. 9-17 i sommerhalvåret. Om vinteren når det er skiføre, er det åpent tirsdag til fredag kl. 10-21, mens helgene er som sommeren. Stedet eies av Friluftsetaten, og bestyrere er Gerd og Reidar Otto Ullevålseter, som er andre generasjon bestyrere, etter som det var foreldrene til Reidar Otto som overtok Ullevålseter i 1920-årene. Siden har Ullevålseter vært i familien, som også har tatt etternavnet etter den gamle setra til Ullevål gård. Neste generasjon er Birgitte og Otto, som har to døtre som også bor og jobber på Ullevålseter, og som skal overta etter Gerd og Reidar Otto Ullevålseeter som nå er 70 år, men som har vanskelig for å gi seg. Det er Birgitte vi har mest kontakt med når vi besøker stua en gang i uka, og hun har alltid tid til en prat, og hun går mange turer i området når hun har fri. Vi trenger ikke å si hva vi skal ha, for det vet hun, fordi vi alltid kjøper den gode sjokoladekaken og en kopp kaffe. Men det er mye annen god bakst i disken, eplekake med krem og gulrotkaka er våre favoritter. Her selges også varm mat som supper og gryteretter, og vi anbefaler hjortegryte. Ullevålseter ligger ca. fem kilometer fra Frognerseteren og Sognsvann, men korteste adkomst er fra Hammeren (ca. tre kilometer). Lysløypa fra Sognsvann og Frognerseteren går forbi stua, men det er også fint å sykle eller gå om Tryvannstua og Skjennungen fra Frognersetra (ca. 7,5 kilometer). De som vil langt, kan sykle forbi stua og videre mot Blankvannsbråtan og benytte trillesti til Kobberhaughytta og videre derfra på skogsbilvei til Kikut (ca. 14 kilometer). Ellers anbefaler vi alle blåmerkede stier i området, særlig Ullevålseter-Lynhytta-Seterveien-Lille Åklungen dam-Sognsvann (ca. seks kilometer. Et alternativ til dette er umerket sti fra Store Åklungen (nordenden)-Høgåsen-Svartkulp-Sognsvann (ca. seks kilometer). Du kan lese om denne turen på fotografens hjemmeside: tomstensaker.no (Høsttur til Ullevålseter). God tur !

15 Okt 2008

Milorghytta Kjerringfred

Av Else Randi Kvåle

Her er mulighet for overnatting, hytta ligger 800 meter øst for toppen av Glåmhaugen. For å komme til hytta om sommeren er det fint å gå rød merket skiløype østover fra skiltstolpen ved Glåmhaugen. Følg løypa ca. 500 meter til den gjør en stor bue til venstre. Stil kompasset på 115 grader. Hytta ligger på en rabbe nord for Steinbekken.

15 Okt 2008

Hytta Kjerringfred med kjerringa

Av Else Randi Kvåle

Hytta ligger på en rabbe, 30 meter nord for Steinbekken. Fra Sønstebygrenda kan du følge skogsbilveg, rød merket skiløype,opp til Fiskedammen. Videre ca 400 meter på skogsvegen til veg som tar av vestover, følg denne en snau kilometer. Svak sti oppover på grensa mellom ungskog og gammel skog. Denne stien går til hytta.