I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Stille idyll ved Søndre Branntjern. Her er vi i noe av det fineste av Marka. Her var det en kjentmannspost i perioden 1990-92, altså i det første heftet i «nylanseringen» av ordningen, som også hadde en periode fra 1960-tallet. Det er satt ut 804 poster i «nyperioden», og fotografen kan nå krysse av for å ha besøkt alle. Selve postskiltet er dog tatt inn for lenge siden.
Se på bildetNoen få dager før 17. mai vaier det norske flagget på Sundvollen, samtidig som de japanske kirsebærtrærne blomstrer.
Se på bildetVåren er sen nord i Marka, men isen er nå i ferd med å forsvinne også på Ugla. I lia bak skimtes Uglasetera.
Se på bildetVi skimter Retthelltjern, som er åpent. Våren er på full fart.
Se på bildetDisse merkene er for Bedriftidrettens ti på topp, som skal ha denne som mål. Mange har nok gått rett forbi uten å vite om den.
Se på bildetGamle furuer, men usedvanlig stor krone. Verdt et besøk. Mange tror nok dette er galgefurua, men den ligger ca. 130 meter nordøst i luftlinje fra denne furua.
Se på bildetMye hugst har gitt mer utsikt og mange nye stier med opphugget kvist.
Se på bildetHer hadde nok selv «Milslukeren» gitt opp, men dette er nok siste snøen i hønefossområdet, vil jeg tro. Vi er ved pumpehuset merket Dalsbråthen, selv om vi er i Krakstadmarka.
Se på bildetVed Lille Tryvann fikk den gamle og temmelig slitne flytebrygga avløsning senhøstes 2021, men det skjedde nok for sent til at særlig mange badende fikk prøvd nyvinningen. Men nå er snart isen borte, og det går fort mot en ny sesong.
Se på bildetWyllerløypa sto i overgangens tid denne søndagen: På veien fra Bogstad kom fotgjengerne lett frem, men syklistene nok slet med de partiene hvor veien krysser alpinanleggets nedfarter. Heisen avsluttet sesongen for 13 dager siden, men enkelte randoneeutøvere lot seg ikke stanse av dette.
Se på bildetDet lå litt igjen av vinterens is i et skyggefullt parti av Båntjern lørdag morgen. Såpass tidlig var det få andre ute på tur, men ved returen noen timer senere var det folksomt.
Se på bildetTom Stensaker er en levende legende: Nylig passerte han 360 000 tilbakelagte kilometer på ski i sin karriere. Her ved Oppkuven pleier han å avslutte sesongen i Marka, i år én måned tidligere enn i fjor.
Se på bildetHer i området rundt Oppkuven var det fortsatt mulig å gå seg en runde på en 7-8 kilometer på ski, uten altfor mye barmark.
Se på bildetNår det brenner i Marka, er det ikke bare å vippe opp et kumlokk og koble seg på det kommunale vannettet. Men da det brant like ved Røkleivhytta 22. april 2022, sørget heldigvis snøsmeltingen for at det var vann tilgjengelig i Røkleivbekken.
Se på bildetIkke mange ukene etter at Oslo bymiljøetat hadde satt sine maskiner i garasjen, måtte brann- og redningsetaten frem med ATV for å slokke en brann i terrenget nær Røkleivhytta. På dette bildet tatt to dager etter brannen, var etaten på vei inn igjen fra Voksenkollen for å hente utstyr.
Se på bildetEt landet helikopter er ikke noe dagligdags syn ved Heggehullet eller andre steder i Nordmarka. Vi tipper det skal brukes til kalking eller lignende, siden det sto mange tanker på en lastebil rett ved.
Se på bildetFøremeldingen sier at det er to dager siden siste preparering her øverst i Skådalen, langs veien mellom Frønsvolltråkka og Tryvann. I dag var det nesten mer is enn snø, og en del bare flekker. På veien mellom Midtstuen og Tryvannstua er det bare noen få meter med is, ellers er det bart og for det meste tørt.
Se på bildetPå vei ut fra den lille avstikkeren fra løype 972 til Koiedalen, får en fin utsikt nordover mot Totenåsen. Høydedraget bakerst i bildet, bak grantoppen som stikker opp, er Torsæterkampen. Fortsatt er det skiføre fra Byfellavegen inn til Vingerdalstua og Koiedalen. Et par steder begynner det å bli lite snø, så mot helga må en nok finne seg i å bære skiene noen få meter på disse stedene.
Se på bildetKunstsnøen gjør at det fortsatt er mulig å gå på ski ved Linderudkollen.
Se på bildetDet har vært mange fine dager med sol over skiløypene fra Nordenga i Skrukkelia denne påsken. 2. påskedag måtte en riktignok bære skiene et par steder, og det var mye is i løypa før en kom opp til Bjørtjenn. Men derfra og videre innover mot Totenåsen var det som på dette bildet, som er tatt i løype 983 (Vesle Damtjennet – Store Svartungen).
Se på bildetSelv om preppingen er slutt for i år, er det fortsatt mulig å gå på ski i deler av lysløypeanlegget i Eineåsen, med start fra Gullhaug. I dag skinte hestehoven om kapp med solen.
Se på bildetDet var ikke folksomt på Kikutstua i dag - undertegnede var eneste gjest. Og vertskapet kunne berette at gårsdagen bød på hele 15 gjester totalt…
Se på bildetMed referanse til bilde nr. 39547 tok jeg turen inn til Blankvann på langfredag for å se hva beveren hadde gjort siden sist. Det var kanskje ikke så mye mer jeg fikk ut av det, men jeg tror at de etablerer flere beverhytter, og store trær er flyttet. Flere som passerte meg i dag i løypa, la ikke merke hva beveren hadde gjort, selv om jeg gikk inne i skogen ned mot vannet. Det er rimelig enkelt å se forskjellen på løypearbeidet til Skiforeningen i området og hva beverne har gjort. Foreløpig er det vel 15-1 til beverne mot Skiforeningen, men beverne holder seg bare på sin banehalvdel.
Se på bildetHer ved løype nr. 234 er det noe bedre enn Rundmyr – Langmyr, men man må ta av seg skiene ved KSI-hytta, deretter går det «greit» mot Blankvann. Da jeg kom nærmere Blankvann, gikk jeg over til hovedløypa mot Kikutstua i løype nr. 119. Det er 20 meter gjennom skogen på det korteste, men litt kronglete.
Se på bildetGro Wullum og John Rokstad var ute i det fine vårværet. Da jeg traff dem, var de på vei tilbake etter å ha snudd ved Tryvannstua. Jeg fortalte at det er mulig å gå inn til Nordmarkskapellet bare man har kommet seg rundt svingen etter 2-300 meter ved den gamle hytta til hunderedningen hvor det er bart på veien, ref. bilde nr. 39573. Så da snudde de, og senere traff jeg dem ved Nordmarkskapellet på min tilbaketur fra mitt mål med beverne ved Blankvann, ref. bilde nr. 39547.
Se på bildetJeg foretrekker å gå opp fra Sporten i løype nr. 376 og videre inn mot Tryvannstua. På vei tilbake går jeg heller strekningen Heggehullet – Frognerseteren, som er løype nr. 2 når jeg kommer tilbake fra Tryvannstua.
Se på bildetRingmoen skole ble nedlagt i 2009, og benyttes nå til andre formål.
Se på bildetDette bildet er tatt i nordenden av Ringmoen-løypene (løype 1683 og løype 1684), rett vest for Gamle Ringmoen skole. Skiføret er virkelig på hell her, og i denne svingen var det mer is enn snø.
Se på bildetHer, snaut 200 meter vest for Gamle Ringmoen skole, deler løype 1684 (Ringmoen rundløype) spor med lysløypa (løype 1683). Det er fortsatt litt snø i denne delen av traseen, men egentlig bare nok for entusiastene.
Se på bildetPå bildet ser vi Busterud gård, med jorder som snart har fullført hamskiftet fra vinter til vår. Til høyre for gården, litt inn i bildet, går det skiløype om vinteren. Den heter "Ringmoen rundløype", og ble sist preppet av Ådal IL 5. februar i år.
Se på bildetVed løypestart på Møltemyra stadion i Hallingby er det ikke mange snøflekker igjen.
Se på bildetRundløypa på Hallingby stadion har gjort sitt for sesongen. Nå er det andre aktiviteter som overtar.
Se på bildetSkjærtorsdag var det ikke lett å gå på ski i løypene på Hallingby. Her ser vi siste rest av løype 1680 (Lysløypa Hallingby skole) og løype 1681 (Grønvoll rundløype), som har felles spor ut fra stadion. Siste preparering denne sesongen var 4. mars.
Se på bildetEt stykke nedenfor «Djevelens punsjebolle» har naturen innrettet denne dusjmuligheten i Valbekken. Det fristet ikke å prøve den skjærtorsdag, med tåke og bare noen få plussgrader.
Se på bildetDet er mye is i fossen ved «Djevelens punsjebolle». Litt is på stiene også, men greit å gå med joggesko. Vi slang innom Tiurtoppen også, før vi gikk langs og opp Jakleskrenten.
Se på bildetI krysset ved Langtjern P kan du fortsette rett frem mot Ringkoll-løypa eller ta til høyre mot Borgersetra (og det nye kunstverket, se bilde nr. 39553 med flere).
Se på bildetFint med rast utenfor selvbetjenten på Løvlia. Ingen kø foran disken inne, jeg møtte én annen skiløper denne tirsdagen. Turen foregikk på fjellski, fordi det var en saktetur med tung sekk og uteligging. Fjellskistøvlene er varmere enn racingutgaven.
Se på bildetKanskje var dette vinterens siste skitur til Løvlia sørfra? Det er fremdeles muligheter i Dammyr-løypa for oss spesielt interesserte. Løvlia er stengt i påsken på grunn av skrint føre, men selvbetjentdelen byr på muligheter. Det er nok av utebord med benker.
Se på bildetStormyra sør for Løvlia har sine sider, noen ganger flommer vannet over løypa, og andre ganger dominerer isen. Nå er det et tynt lag nysnø, som gjør det greit å gå på ski for entusiaster. Fra høyre kommer løypa fra Kustein.
Se på bildetDet er fremdeles skimuligheter i løypa forbi Okseløken. Skiltet om slipplass står vendt slik at bare de som kommet sørfra, ser det. Kanskje det burde flyttes litt? I dag er det is på pytten, men snart er den nok borte, i motsetning til det ganske sesongferske dekket på bilde nr. 35763 fra november 2020. Her er vi inne i Krokskogen naturreservat, en utvidelse av det gamle Merratjern-Søndagsbrenna naturreservat.
Se på bildet50 bilder vist.