I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Fint med rast utenfor selvbetjenten på Løvlia. Ingen kø foran disken inne, jeg møtte én annen skiløper denne tirsdagen. Turen foregikk på fjellski, fordi det var en saktetur med tung sekk og uteligging. Fjellskistøvlene er varmere enn racingutgaven.
Se på bildetIngenting å klage over når solen skinner over skimulighetene midt inne på Krokskogen. Ingen trengsel i sporet.
Se på bildetMellom Dammyra og Gampetjern forsvant snøen. Den dukket opp igjen etter snaue 100 meter, og skituren nordover kunne fortsette.
Se på bildetDet er mulig å ta seg frem på ski gjennom Krokskogen også i løyper som ikke går på vei, men det er noen bare flekker. Her i nærheten av Dammyra ble fotografen passert av en annen skiløper som forsvant nordover, så vi var flere i samme ærend mandag etter palmesøndag.
Se på bildetSkiløperne på bildet kan glede seg over at skiføret holdt til påske i år også, men må nok belage seg på å bære skiene noen meter i svingen rundt Skjennungen.
Se på bildetIngen tvil om at man bør følge rådet på dette skiltet. I bakken ned her var det alt annet enn god glid, men langt bedre da man kom ned i bunnen og skulle videre nedover. Bildet er tatt litt sør for Mikkelsbonn.
Se på bildetAv med skiene etter en svært våt skitur fra Mylla og oppover mot Bislingen på nasjonaldagen. Det ble sett i alt fem skiløpere, inkludert fotografen.
Se på bildetJo, i skiløypa, selvfølgelig. Stedet er veien langs Mylla. Fotograf Nina Didriksen var noe overrasket over at hun var ute før selveste «milslukeren» Tom Stensaker. Været var svært vått, dette var kanskje sesongens våteste skitur.
Se på bildetBlåstien som krysser skiløypa mellom Åssjøvika og Bislingen, er noe nedsnødd, og det var ski som gjaldt på årets 17. mai.
Se på bildetI Åssjøveikrysset er det noen meter med bar grusvei, men det er fine skimuligheter videre. Fotografen kaller det, tradisjonen tro, entusiastføre.
Se på bildetStrålende sol og en kalender som viste 8. mai gjorde det fristende med lettelser i antrekket på Bislingen, men ikke alle tok sjansen på å kaste alle varmende tekstiler.
Se på bildetPå veien langs Mylla var det ikke blitt særlig mer vårlig siden fotografen var her en uke tidligere - tvert imot hadde snøfallet i begynnelsen av den siste uka gjort at snøen var blitt enda hvitere.
Se på bildetSelv om det ikke lengre kjøres løyper med maskin, er det fine forhold fra Grustaket, og enda bedre fra Rustad. Flotte forhold og masse snø oppe på Marifjell.
Se på bildetDette bildet tok jeg på skitur 6. mai i traktene Storsteinsfjell - Skimtheia i Drammensmarka/Finnemarka, ved Grønnputt. En håndfull hardnakkede vårskiløpere holder det fortsatt gående her oppe, men mellom Storsteinsfjell og Skimten brøytet jeg i dag mitt eget spor i noen centimeter våt nysnø fra dagen før.
Se på bildetVeien fra Skoglund ble brøytet i begynnelsen av april i år. Dette normalt så snøsikre partiet måtte derfor tas til fots vel to kilometer, men enkelte steder i Brekkedalen og Syljudalen var det fortsatt litt snø i veien, og veldig mye i terrenget.
Se på bildetDet var mye av og på med skiene fra Vestmarksetra til Stovivollen, men derfra til Grønland var det sammenhengende skiføre 1. mai.
Se på bildetMens de fleste andre aktører måtte sette maskinene i garasjen i løpet av april 2021, klarte Mylla Løypeforening å presentere nypreparerte løyper også den første dagen i mai, noe skiløperen på bildet nok satte pris på. Han følger løypa på veien langs Mylla, mens bygningene til høyre i bildet er Vestenden gård.
Se på bildetVårskiløping er stas. Nå bærer snøen overalt, så det er helt greit å bære skiene korte strekninger.
Se på bildetDen kalde værtypen de siste ukene har gjort at snøen og skiføret har holdt seg godt i høyereliggende strøk av Marka. Her på Bislingflaka er det for så vidt ikke uvanlig med skiføre til et stykke ut i mai, men i år er det spesielt gode forhold. Fortsatt viser målestaven rundt 1 meter snø, og Mylla Løypeforening gjør fortsatt en kjempejobb med å frese opp løypene - til stor glede for alle ihuga vårskiløpere. Bildet er tatt på myra der scooterløypa ned Syljuseterlia tar av fra Formoløypa. Myra omtales ofte som "Vannskillemyra".
Se på bildetNykjørte spor ut fra Mylla dam i morges. Utløpet fra Trantjern setter en stopper for løypemaskinen, men det er fine forhold for vårskiløping i tidligere preparerte løyper.
Se på bildetAllerede for noen uker siden begynte det å bli lite snø i den bratteste bakken i Myrløypa. Nå er det helt bart der, og skiene måtte av i dag. Resten av løypa var for øvrig ganske OK.
Se på bildetVårdagene er lange og lyse, og fortsatt er det mulig å komme seg inn på ski til Mikkelsbonn på vårføre. Det var stille her i kveld.
Se på bildetDet var vakkert lys i løypetraseen mellom Langåsen og Svartvann i kveld. Helt greit skiføre også, i alle fall til å være så langt ut i april.
Se på bildetMot slutten av april er det fortsatt muligheter for skiløping oppe ved Langåsen. Det ble en fin kveldstur i dette området i dag.
Se på bildetI dag ble det en kveldstur på ski fra Vestmarksetra/Franskleiv. Oppover Grønlandsveien var det en del bare partier opp til Stovivollen, så skiene måtte av og på noen ganger.
Se på bildetDet var nok snø mange steder i Drammensmarka/Finnemarka i dag, men det har ikke vært kjørt løyper siden forrige helg. Lier har avsluttet preppingen for sesongen, det åpner seg en del bekker og myrer etter hvert som gjør prepping vanskelig. Forholdene er jo litt deretter, men greit nok for entusiaster, også utenfor løypene. Størst utfordringer i nordvendte utforbakker, man må jo ned igjen fra platået. Turer opp sørfra er ikke lenger å anbefale. Blir det litt varmere om dagen, vil det hjelpe på de skarpe partiene. I dag gikk jeg i terrenget opp fra Eggevollen til Storsteinsfjell. Forholdene var litt varierende, denne traseen passer kanskje best for lokalkjente. Avsluttet i lysløypa fra Eiksetra til Eggevollen. De var det uventet bra frem til den siste kilometeren, men derfra var det noen bare flekker. Det kan nok bli en tur (eller flere) i mai i dette området med det været vi har nå. Bildet er tatt ved Grønnputt, mellom Storsteinsfjell/Utsikten og Skimten.
Se på bildetFlott utsikt fra Storsteinsfjell. Vestmarka til venstre for signalet, til høyre Vardåsen og Kjekstadmarka.
Se på bildetFotografen møtte ingen andre skiløpere på Grønlandsveien i dag. I hele vinter har det vært stor aktivitet her, men kanskje er skiene satt bort for sesongen hos mange? Fra Franskleiv var det noen snøfrie strekninger opp til Stovivollen, de utgjorde kanskje 20 prosent av løypetraseen. Derfra var det sammenhengende skiføre til Grønland. Bildet er tatt et sted mellom Stovivollen og Langåsen.
Se på bildetNattefrost gjør at det ennå er flott på skaren mot Vambutjern og Viksetra.
Se på bildetDet er lenge siden løypa på Stubdalsflaka ble preparert, men det spiller liten rolle når det er frost om natten og noen få varmegrader om dagen. Sneen bærer, også utenfor løypene.
Se på bildetVårskitur var så absolutt mulig i området rundt Løvlia 23. april. Stikkene på vannene var tatt inn, men i terrenget bar sneen, også utenfor løypene.
Se på bildetDet ble en fin vårskitur fra Vestmarksetra i dag. Fortsatt greie forhold mange steder, selv om det begynner å bli noen bare flekker her og der. I solhellingene utenom løypetraseene er derimot våren i fremmarsj, slik som her på Stovivollen.
Se på bildetSom vanlig var det litt skrint her i bakken der sola står på som verst, men forholdene var ellers gode, særlig etter Storebekkhytta.
Se på bildetFøremeldingen fortalte om nypreparerte spor på Djupdalsveien mellom Høymyr og Auretjernsbekken, men i dag gikk det også fint å komme seg videre nordover. Bortsett fra et tre meter langt parti rett nord for Auretjernsbekken var det sammenhengende skiføre til Sørsetra. Heller ikke over Sørsetraveien måtte skiene av.
Se på bildetSesongens siste skitur i Kjekstadmarka gikk blant annet på Lyfjellveien nord for Heggsjø, løype 327. Det ble noen hundre meter bæring her.
Se på bildetDet ble mye bæring i løypa over Reistadvollen i dag. Bildet er tatt i løype 326, mellom Lyfjellveien og Reistadvollen.
Se på bildetDet ble noen strekk med bæring av ski i løype 320 den første halve kilometeren fra Kraft i dag.
Se på bildetTo uker etter at bilde nr. 34395 ble tatt, var ikke skøyteski et særlig bra valg!
Se på bildetDet var tidvis skiføre fra Gråseterhytta i dag, best var det opp Kjagdalen. Her, mot Oppkuvvann, var det imidlertid stopp for undertegnede - den våte bekken var ikke så fristende å forsere.
Se på bildetLike etter at dette bildet ble tatt, traff jeg Tom Stensaker som snakket med en annen ivrig vårskiløper. Så vi ble stående der en stund og snakket om avstand til Oslo, fuglene i området, osv., inntil en av oss plutselig hostet. Da føk alle tre i hver sin retning.
Se på bildetDet er fremdeles mulig å gå på ski i tidligere preparerte løyper for dem som liker entusiastføre. Ute i terrenget er det, som bildet viser, svært vårlig. Dette er myra øst for Borgerseterkrysset.
Se på bildetPå og av med sol og mørke skyer i dag, men på skituren etter en lang dag med hyttekontor skinte solen vakkert over Krokskogen. Her er vi på myra mellom Borgerseterkrysset og Høgåsen. Snøen i terrenget begynner å bli råtten.
Se på bildetOppunder Heikampen var ski faktisk å foretrekke fremfor å gå til fots, såpass mye snø er det fortsatt i terrenget. Og på Bjørnebergveien var det fortsatt lange partier med fine forhold.
Se på bildetDet er vel bare å innse at skiføret er på hell i Nordmarka. Undertegnede hadde neppe brukt skiene, hadde det ikke vært for kjentmannsposten i Sølvvika nord i Helgeren som skulle avlegger et besøk.
Se på bildetI dag var det bare å lage sin egen løype. Her var det godt om plassen, og fotografen møtte bare et par skogsfugl.
Se på bildetEnnå godt med snø i disse traktene, og på myrene mot Viksetra var det et eldorado på skaren, og man kunne gå over alt!
Se på bildet50 bilder vist.