I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det kom en gruppe syklister samtidig med fotografen. De forsvant raskt på forsiden, og da ble området igjen dominert av skiløpere, bl.a. annet av en fra Roma som jeg snakket med.
Se på bildetDet var ganske hardt i løypene på Bygdøy i dag, og helt greit å sykle der. Bildet er tatt like ved Folkemuseet.
Se på bildetAsker Skiklubb holder deltagerne i Askeladden i aktivitet med sine skiorienteringsposter selv om det ikke er skiføre i områdene deres. Her går det nedover på skiløypa mot Store Drengsrudvann med de siste solstråler på Holmenkollåsen i bakgrunnen. Med dagens føre og begrensede snødybde var terrengsykkel med piggdekk og støvler med pigger de beste alternativer for å ta seg frem.
Se på bildetDet kan være lurt å hvile litt, for dagen ble lang. Et sted mellom 35 og 45 kilometer ble det, inkludert åtte kilometer gange mellom vanna.
Se på bildetBarfrost er det beste grunnlaget for vinterens skiløyper – men den byr også på andre muligheter før snøen kommer. Myrene og myrputtene fryser til, og terrenget blir tilgjengelig selv uten fulldempet terrengsykkel. Herlig!
Se på bildetHer i krysset nord for Movatn og gården Lørenskog starter ofte skiløypa for ivrige tidligskiløpere. Det var lite som minnet om vinter den 10. november.
Se på bildetEr nok mang en syklist som er glad når han er på toppen av bakken her. Om du kommer fra Lommedalen eller Gaupeskardveien/Fjellsetra, er det seigt opp. Men disse to hadde fin fart, og var godt kledd for å sykle i 3-4 plussgrader og grått/tåkete vær. For øvrig de to eneste jeg så på hele turen. De er akkurat i krysset til skiløypa i Grenadertraseen.
Se på bildetHer er det fint å ta seg en pause før ferden går videre. Benker og bord og bålplass innbyr til det. Dette er et viktig kryss langs Vengsveien gjennom Festningsdalen. Rett fram går det sti til Kølabonn og Klokkertorvet (og skiløype om vinteren), mens man kommer til Ekebergdalen og Kirkebygda mot venstre og Katisa og Flateby i motsatt retning.
Se på bildetUt av Østmarka og ned Haugsteinveien til Lillestrømveien sør for Flateby.
Se på bildetÅrets farmeninnspilling for TV2 foregår på Steinsjøen gård i Østre Toten. I den forbindelse er Steinsjøvegen over Totenåsen fra Hurdal til Torsætra (sykkelrute 573) stengt på begge sider av gården fra 9. juli til 4. oktober. «All ferdsel forbudt» står det på plakaten lengst til venstre, så forbudet gjelder også fotgjengere og syklister.
Se på bildetGang- og sykkeltraseen over Glomma ved Fetsund er smal, men i hvert fall lett å sykle.
Se på bildetMellom regnbygene var det akkurat nok tid til at fotografen fikk tatt kjentmannsposten på Damåsen i Østmarka. Sykkel inn og gåtur med fuktbestandig fottøy passet bra denne uka med store regnmengder.
Se på bildetNok en fin sommerdag i Marka, og inne ved Skardtjern var det ikke en sky. Det var varmt å sykle opp hit fra Lommedalen, men ellers kunne ikke forholdene bli bedre. Langs veikanten fristet markjordbærene, som med sin tydelig duft markerte at de er modne nå.
Se på bildetSykkelrunden rundt Storflåtan er mye brukt av mange. Vi hadde med utstyr for overnatting, og hadde med litt luksus også, men de 7 kilometerne tilbake til Damtjern går raskt og lett.
Se på bildetVeien rundt Storflåtan er flott å sykle på, og selv med luksusoppakning går turen lett.
Se på bildetDet var flott å sykle i Marka i dag, og ved Asdøltjern i Vestmarka ble det en liten pause. Ved dette vannet er det noen fine badeplasser. Det ble ingen svømmetur i dag, selv om vannet holdt 18,5 °C.
Se på bildetPå Bymoen er det mange flotte turmuligheter, enten du vil gå, jogge eller sykle. Mykt og fint underlag.
Se på bildetDet ser ut som om brygga ved vannet skal fornyes. I bakgrunnen skimtes Tryvannstårnet. Fotografen var på tur til noen Stifinner-poster før jobb denne formiddagen, og møtte veldig få andre på turen. 3. juni er forøvrig også Verdens sykkeldag.
Se på bildetSkiheisen i Wyller tok sommerferie etter forrige helg, og i det vestvendte terrenget er det ikke mye igjen av villsnøen. Men kunstsnøen ligger fortsatt igjen som en hvit stripe, som radoneefolket gjerne bruker til å forlenge sesongen. En syklist har også startet sesongen, mens fotografen gikk til fots.
Se på bildetTo terrengsyklister suste ned stien som tar av nedover fra Ringkollveien et par kilometer fra Klekken. Den er merket som historisk (og dermed nedlagt) skiløype. Rødmerkingen er fremdeles intakt. For mange av dagens skiløpere vil den nok by på atskillige utfordringer både opp og ned, bratt som den er.
Se på bildetDen siste tiden har det vært flotte forhold for de som liker å gå på skøyter, og har iskunnskaper. I dag kom også to syklister seg utpå. De hadde syklet fra Steinsåsen. De forsvant opp langs Storelva, hvor isen ligger helt til Helgelandsmoen.
Se på bildetDen nedlagte togtraseen som runder sørenden av Kjekstadmarka, må da være den best tilrettelagte sykkelveien i alle marker? Denne grå og våte torsdagsettermiddagen to uker før jul møtte fotografen bare én syklist. Kanskje ikke så rart, været tatt i betraktning.
Se på bildetEtter å ha tilbakelagt trillestien vest for Byvann, kom vi frem til en rimfrosset voll på Myrseter. Flere med sykkel hadde hatt tilhold i denne DNT-hytta i natt. De som syklet i de høyereliggende deler av Marka i dag, kunne glede seg over sol, og skogsbilveiene var tørre og fine. Fotografen syklet i dag ruten By - Byvann - Myrseter - Tverrelva - Plassedammen - Kleivstua - Frøshaug - By. Temperaturen holdt seg så vidt over frysepunktet, bortsett fra på de mest skyggefulle stedene.
Se på bildetDen gamle spaserveien var tydeligvis ikke spennende nok for utforsyklistene, og er «forbedret» flere steder med hopp og alternative avstikkere. Denne dagen var de stor aktivitet og fart på de nyere sykkelstiene i dalsidene, men et følge (nybegynnere og instruktør) fant stien i dalbunnen passe krevende og krabbet og løftet seg frem der det var nødvendig.
Se på bildetVed Storebekkhytta deler veien seg. Det er bare å velge! Piggdekkene kom på i dag til ære for den kommende vinteren. (Fotografen skulle på hytta, og dro til høyre.)
Se på bildetHeikampen og Råkollen er flotte områder med mye gammel skog. Det går spennende stier oppover lia, men noen ganger er det fint å kunne sykle opp - og ikke minst ned igjen! Avstikkeren fra Heikampveien mot Råkollen er grei å sykle helt opp til Hansemyr.
Se på bildetLite folk i Marka en mandag, der høstfargene var kommet og Gjerdingen lå som et speil. Også bygningene var låst og lukket, og kun noen kyr ble observert mot Snøploghøgda.
Se på bildetGjesvold utfartsparkering hadde fått en stolpejaktstolpe, og den passet det fint å lene sykkelen på. Så vidt høstfarger, og treska jorder. For øvrig anbefales turen til Fekjær, og sykle/trille over Gjesvalåsen til vanntårnet.
Se på bildetNordre Land IL arrangerte tidligere terrengsykkelrittet Fløyterrittet. Det var 45 kilometer langt, med start og mål på Dokka. Traseen gikk blant annet forbi løypekrysset ved foten av Mårsjøhøgda.
Se på bildetJeg kom meg hit med sykkel, men her slutter traktorveien, ved en liten snuplass. Her er også løypetraseen.
Se på bildetTrodde jeg befant meg i en løypetrasé, men jeg fant ingen merker. Det løp en kar inn her, så traseen er nok i bruk som tursti.
Se på bildetJeg syklet forbi denne lille arbeidsbrakka, omtrent en sykkellengde bred og lang. Det er ikke bare pipa som er skakk her. Ovnen er borte, og brakka var heller sliten inni.
Se på bildetGress på hesjer er ikke lenger et vanlig syn, men ved Kveisebråtan (langs sykkelrute 387 mellom Skui og Jordbru) kunne vi fra sykkelsetet se at tørkingen var i gang på denne måten.
Se på bildetDet gror i sporet der Valdresbanen en gang gikk. Her ved Eidstugua får syklistene nærkontakt med den historiske jernbanestrekningen, og om vinteren går det skiløype her - mot Eina og Dokka.
Se på bildetVesetvegen tar av fra fylkesveg 33 rett vest for Stangstua. Nå bærer det inn på Vardalsåsen!
Se på bildetMidt i det store krysset ved Sognsvannskiosken har Oslo kommune satt opp store infotavler. Her er det både kart, turforslag, informasjon om kulturhistorie, dyre- og planteliv, og mer til.
Se på bildetVed snuplassen nord i Sognsvannsveien starter turveien som går inn til Sognsvann. I dag var det mange som tok turen innover, både på sykkel og til fots.
Se på bildetFjordlinna er lang, den går helt fra Tingelstad til Jevnaker. Mange syklister benytter denne vegen, som byr på strålende utsikt mot Randsfjorden. Denne syklisten er på veg ut fra Grymyr i retning sør.
Se på bildetOpp en liten bakke, og så er man straks framme i krysset der man må velge veg videre fra Grymyr. Fjordlinna fortsetter sørover langs Randsfjorden til Sløvika og Jevnaker, mens Kverndalslinna går til venstre i retning Mo.
Se på bildetI kveld ble det en sykkeltur på den nye turveien fra Korsvoll (Grinda) til Sognsvann. Den skal brukes hele året, og er så jevn at det ikke skal mye snø til før det kan lages skiløyper på den.
Se på bildetVar innom Hen stasjon. NSB var nøye med høydeangivelsen (156,7 moh.). Er måltgjort på skinnegangen? Sykkelen har prinsippet tre gir: 1. gir = gå ved siden av, 2. gir = stå og trå, 3. gir = sitte og sykle. Lurer også på om frambremsen er av ABS-typen - den er blokkeringsfri….
Se på bildetGjestgiveri et er flott pusset opp. Det er mye historie her på Hen. Hit gikk jernbanen, og en dampbåt trefikkerte langt oppover Begna-vassdraget.
Se på bildetVed Steinbutjern er det en plankesti syklistene kan benytte.
Se på bildetTil høyre går Sørsetraveien inn til Sørsetra, flagget henger i sykkelskiltstauren. Til venstre går veien til Guriby i Lommedalen. Grønt og flott i 11 grader og duskregn i kveld.
Se på bildetÅ sykle langs Steinssletta torsdag ettermiddag før pinse var ikke akkurat en stille affære. Trafikken var tett på E16. Det ble litt bedre her hvor sykkelveien tar en runde bort fra hovedveien og runder på nedsiden av Norderhov kirke. Det var bare å nyte den relative stillheten og det flotte forsommerværet som har begynt å melde seg. Bildet er tatt der sykkelrute 1027 (Botilrud - Bergerhagen - Mo gård) møter sykkelrute 1017 (Steinssletta - Botilrud).
Se på bildetSkiløype møter sykkel. Selv om det ligger noe snø her og der i Marka, er det lov å si at det er bedre forhold for sykkelturer nå siste uka i mai. På baksiden av skiltene står stedsangivelsen «Skottaveien/Atjernbekken».
Se på bildetVårgrønt i Kjaglidalen i dag, og denne syklisten hadde valgt klesfarger som stod i stil med omgivelsene.
Se på bildetI områdene mellom Frognerseteren og Tryvann kan man fortsatt snakke om vinterhalvår. Nøyaktig seks måneder etter at den første snøen ble observert i området og før de siste flekkene hadde rukket å smelte, gjorde vinteren et plutselig comeback, uten å la seg affisere av at kalenderen viste 10. mai.
Se på bildetSelv i den dårligste vinteren i manns minne er det fortsatt snø på veien ved Marimyr den siste helgen i april. Og ettersom fotografen hadde gleden av å forevige vinterens første skispor i dette området 10. november 2019, kan man i alle fall i dette området fortsatt snakke om et vinterhalvår.
Se på bildet50 bilder vist.