I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Sommerens gleder godgjør seg i veikanten på Bomveien mellom Midtstuen og Frønsvolltråkka. Om halvannen måned eller noe sånt kan vi plukke markjordbær, hvis ingen andre har vært der før oss...
Se på bildetDet var mange svaner i Steinsfjorden i dag. Her er to av dem.
Se på bildetVi så enkelte blåveis langs blåstien oppover Nordre Kolsås, men den var definitivt på hell. Nå dominerer hvitveisen.
Se på bildetVakre, gule blomster foran inngangen til Gruveliastollen. Hulen, eller gruvegangen, er ifølge informerte kilder flere hundre meter lang. Det blåste en kjølig luft forbi fotografen, så sannsynligvis er det et eller flere hull lenger inn, men det fristet ikke å gå inn og undersøke. Gruveliastollen var kjentmannspost i 2010-heftet.
Se på bildetLiten og kald huggorm, 8 grader i lufta, så den ville sole seg. Freste ikke da jeg nærmet meg. Sjeldent å se en huggorm så svart i fargen.
Se på bildetGamle furuer, men usedvanlig stor krone. Verdt et besøk. Mange tror nok dette er galgefurua, men den ligger ca. 130 meter nordøst i luftlinje fra denne furua.
Se på bildetHestene ventet på boller fra Ullevålseter. De bor på Skjerven gård, som ligger på vestsiden av Maridalsvannet lengst nord mot Hammeren.
Se på bildetSelv om preppingen er slutt for i år, er det fortsatt mulig å gå på ski i deler av lysløypeanlegget i Eineåsen, med start fra Gullhaug. I dag skinte hestehoven om kapp med solen.
Se på bildetHer er det nok reven som har vært på ferde. Etter størrelsen på åstedet å dømme, og alle pelsdottene, må det ha vært en hare som måtte bøte med livet kloss inntil skiløypa nord for Sersjantmyra.
Se på bildetEtter en periode med høye dagtemperaturer har de første vårblomstene dukket opp i lavlandet. Hestehoven kom først. Bildet er tatt på Ramstadstranda, der Ryggebekken renner ut i Nitelva.
Se på bildetFotografen hørte en liten lyd, og der sto de, mor og barn, fem meter fra skiløypa rett innenfor Sporten ved Frognerseteren. De brydde seg ikke om oss, men da en jogger nærmet seg, trakk de seg lenger inn i skogen.
Se på bildetDet sies at denne eika skal være over tusen år gammel og at den har mye historie bak seg, men sannhetsgehalten i det vet jeg ikke mye om. Men flott og stort det er treet. Det må stå bra festet i jorda.
Se på bildetHadde disse pluss ett til 8-10 meter unna, i 1~2 minutter. Pleier vanligvis bare å se, for vips så er de borte. Men disse var nesten tamme. Bildet er tatt gjennom bilvinduet, og iPhone kan ta bilder mens du filmer.
Se på bildetFlott dag på Steinsfjorden! Oppdrag: Hente bautastein fra Ulvøya til Hardraade vikingskipsforening.
Se på bildetDagens gode gjerning var å gi bort hundesokker! Kristin og Nemo var begge fornøyde da Nemo fikk «nye» sokker. Han hadde mistet begge sine på forbena i en skogsløype. Han var veldig rolig mens han fikk på seg de jeg ga ham. Det var dagens gode gjerning, mente matmor Kristin.
Se på bildetØyeren er den innsjøen i Norge med flest fiskeslag. Hele 25 arter finnes der. Jeg måtte spørre meg for for å få oppklart hvilken torskefisk som var frosset inn i isen. En lokal fisker visste at det var en lake, med det latinske navn Lota lota. Den tilhører brosmefamilien, og er den eneste torskefisken som lever i ferskvann.
Se på bildetHundeløypa på Årnes er bare en kilometer lang, men er like fullt et godt tilbud til hunder og hundeeiere. Her er det bare å legge inn flere runder.
Se på bildetVi er i slutten av november, men det er fortsatt høstlig i Lommedalen. Sauene går fortsatt på beite på jordet på Sleaskjulet, og ble litt nysjerrige da de skulle fotograferes fra den sørøstre delen av golfbanen. Vi så også noen geiter på jordet, men de ønsket ikke å bli med på bildet.
Se på bildetTåka kom og gikk over Steinsfjorden denne fredagsettermiddagen i begynnelsen av november. Dette og andre skjær er blitt hvite i løpet av sommeren, og vi tror de er malt for at båtfolk lettere skal få øye på dem.
Se på bildetSothønene vugget på bølgeløst vann i Steinsfjorden, mens tåka slåss mot sollyset. Bildet er tatt litt øst for Garntangen, og vi ser bensinstasjonen/vertshuset på Vik med E16 i bakgrunnen.
Se på bildetVed Ringkollen møtte jeg en snømus på bare ca. 15 cm pluss hale! Den var like nysgjerrig som meg, og satt stille i flere sekunder, så jeg fikk tatt flere bilder!
Se på bildetDenne eika helt i enden av Holtnesveien er anslått til å være 400 år gammel, og var et av maleren Henrik Sørensens mest yndete motiver. Når du ser denne, har du også kommet til nedgangen til Holtnesdalen naturreservat. Har du kart, er veien dit kronglete, men ganske enkel: kjør Rødtangveien nesten til Rødtangen, ta av til venstre på grusveien Holtnesveien og fortsett denne oppover mot sørøst og så mot nord helt til du ser et jorde på høyre side og Holtnes gård rett foran. Holtnesveien dreier der skarpt mot øst langs jordekanten, og ender ved eika på bildet hvor det også er parkeringsmuligheter. Denne veien er smal og uten opparbeidete møteplasser, men det er avkjøringsmuligheter på veiskulderen et par steder.
Se på bildetVår gamle turkamerat var i slag i dag og suste opp lia på vei mot Skarpdunderen. Her begynte den vakre furuskogen høyt over den fuktige stien i Veslevannsdalen.
Se på bildet«Fuglene flyver i flok, når de er mange nok» (fra balladen «Svantes Lykkelige Dag», Vers 2, linje 3 og 4). Denne ansamlingen grågjess snakket seg sydover over Drettvann i ettermiddagssolen. Her var «mange nok» 135 fugler, 81 i første linje og så 54 som ikke holdt formasjonen. Og like i kjølvannet, eller heller turbulensen, av denne flokken fulgte neste flokk med like mange, denne med sirkelbueformet første linje. Det er høst.
Se på bildetSolen begynte nå å stå lavere, og da var det fristende med en tørrfuru i motlys. Samtidig var det en påminnelse om at vi måtte komme oss videre slik at vi var tilbake på veien før det ble mørkt.
Se på bildetAlle lå på ytre delen, den av tre, ikke ei and på betongdelen! Men de spratt ut da jeg kom. Vi ser mot Stubdal og Mørkganga. Er du gått kjent, ser du Skardsveien, som går fra øverst i høyre hjørne og ned mot Åsaveien. Høstfargene har begynt å komme, trolig er det tørre været noe av årsaken.
Se på bildetEn svær gran på setervollen er tørr og død. Tro hvor lenge den blir stående? I bakgrunnen skimtes Bukkehøgda rett øst for Retthella.
Se på bildetÅrets blåbærsesong er god og bærene usedvanlig store, i hvert fall på de stedene fotografen har vært. Hva med å ta en bærtur i helgen? Bildet er tatt i nærheten av Jaklefoss.
Se på bildetHer er det enda ei furu som synger på siste verset. Den tørre toppen er en såkalt tyritopp, forårsaket av et soppangrep. På bildet er furua på bilde nr. 37718 rett til høyre for stammen på denne. Også den har typiske symptomer på tyritopp, men på den hadde toppen brukket av. I horisonten lurer skyer i vestkanten av lavtrykket over Sverige og grenseområdene i Norge.
Se på bildetNoen medlemmer av en stor stokkandfamilie var på matjakt og brydde seg mindre om de truende skyene vest for Øyangen.
Se på bildetMange skogsvann har etter hvert blitt tappet kraftig ned. Det er nesten utrolig hvor fort det kommer vegetasjon da. Dette er en av de vanligste pionerartene med det lite eksotiske navnet hønsegras, en art i slireknefamilien. Ettårig, men med frø som tåler å ligge under vann i årevis og fortsatt beholder spirekraften.
Se på bildetKuene de følger med, flott med dyr i Marka. De holder veksten nede og stiene oppe. Men nysgjerrige er de! Veien opp fra Jevnaker er fin, og anlegget nederst er nesten ferdig, ser det ut til.
Se på bildetSentralt på Åmotkollane ligger Kollevann, en idyll med gule vannliljer.
Se på bildetVed Svartbekken hadde denne flokken samlet seg. Mulig de noterte bilnumre (spør en voksen hvis du ikke skjønner poenget), men de virket også interessert i syklistenes forberedelser til turen.
Se på bildetDet har vært varmt i Marka den siste tiden, men nå forteller værmeldingen at godværet skal etterfølges av skyer og regn. Derfor ble det en tur inn til Store Hvitsteinvann i dag, mens det fortsatt var godvær. Det ble en lang svømmetur i det flotte vannet, der temperaturen lå på rundt 24 grader.
Se på bildetMyrene ved Lille Hvitsteinvann er et sikkert sted for å finne multer. Også i år var det litt å finne den siste uken av juli, men sesongen er nok på hell her nå.
Se på bildetEt hugstfelt, og da blir ofte bæra store og gode - mye næring og sol. Ble spist på stedet!
Se på bildetMye meget god solmoden multe, og mye klegg. Multene smakte som om de var nysukret. Vi hadde ikke med sukker, bare reine gode bær!
Se på bildetDen søndre scooterløypa fra Sollihøgda over Høgåsen til Finneflakseter krysser Damtjern. Her går den i land på østsiden, og det er riktig grønt og sommerlig med blomstrende geitrams. Men både her og andre steder bærer løypetraséen preg av lite bruk og vedlikehold. Ingen badende her denne dagen.
Se på bildetDenne sauegjengen storkoste seg på det fine beitet ved Fjellsetra, og lot seg frivillig distrahere av fotografen idet solen takket for seg. Noen av de gamle seterbygningene står fortsatt her.
Se på bildetFikk tips om at multene er modne sjeldent tidlig i år. Trodde vel ikke helt på det, men det ligger an til å bli et meget bra multeår. Gode på smak, men mye er ikke modent ennå. Vi var de eneste som hadde vært på denne myra et lite stykke fra Kleivstua, litt utenfor allfarvei.
Se på bildetDet er delvis sol over Steinsfjorden, men det regner langs Krokskogens rygg, og helt mot svenskegrensa. Det er lummert og varmt, og det passer med et bad når sola dukker opp. Sitter og ser på et svanepar, et som er litt kjent, men har bare med meg mobilkameraet. Da de kommer i fornuftig avstand, svinger de dessverre hver sin vei. For øvrig et rolig svanepar uten unger, og som holder seg litt unna folk. Pålsøya i bakgrunnen.
Se på bildetDe første blåbærene med blåfarge er observert like ved Jaklefoss på Krokskogen, sammen med mange kart. Da er det bare å glede seg til mer.
Se på bildetDa jeg hadde tatt bilde nr. 37595, kom det plutselig er skarpt varselskrik fra vannet, og storlomen i nederste venstre hjørne på dette bildet dukket opp. Jeg rakk akkurat et bilde før den dykket igjen. Neste gang den dukket opp, var den nær midtveis til motsatt bredd. Ved å sammenligne lengden på fuglen på de to opptakene, som begge er utsnitt av bilder i maksimum antall pixler og tatt med samme brennvidde (100 mm tele), kom jeg til at den måtte ha svømt om lag 80 meter under vann etter at den dykket. Deretter dykket den igjen og forsvant for oss.
Se på bildetDenne firfislen (nordfirfisle) koste seg i det fine været inne ved Plassedammen. Her stilte den opp til fotografering på demningen. Zootoca vivipara er det latinske navnet på denne øglearten, som er den ene av to i Norge. Stålorm er den andre.
Se på bildetDet er supert å sykle i Marka nå, og i ettermiddag lyste markblomstene opp langs veikantene på Krokskogen. Bildet er tatt ved skogsbilveien mellom Guriby og Plassedammen.
Se på bildetMange ute på Steinsfjorden i kveld, så også dette svaneparet, som nok håpet på at vi hadde litt mat. Men vi gir ikke mat til svaner, de greier seg selv. Flotte fugler, og lette å ta bilder av når de er så nære.
Se på bildetMange har automatiske gressklippere i hagen, men disse er enda mer effektive, og bryr seg ikke om ujevnt terreng, vann eller bål. Innebygget gjødselsystem også. Alltid en glede å se dyr på skauen.
Se på bildet50 bilder vist.