I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
For tre dager siden lå det is på mesteparten av Maridalsvannet (om enn ikke i det området vi ser her). Men nå er vannet isfritt. Dog ligger det litt igjen her, langst øst i Nesbukta, der Dausjøelva renner ut. Som vi tydelig ser til venstre på bildet, er det lite vann her nå. Vannstanden ligger på rundt 67 prosent, mot 88 prosent som er vanlig på denne tiden. Det er en stor utfordring med tanke på vannforsyningen i hovedstaden.
Se på bildetDet er rekordlite vann i Maridalsvannet for tiden. Vannstanden ligger på rundt 67 prosent, mot 88 prosent som er vanlig på denne tiden. I overgangen mellom Dausjøelva og Maridalsvannet rekker ikke målestaven ned til vannet en gang.
Se på bildetFlekkrøymyra (376 moh.) er et fint utgangspunkt for turer på Jevnaker vestås. Starter man her, slipper man unna de tøffe oppoverbakkene. Fra dette krysset, like ved parkeringsplassen, kan man gå gjennom lett terreng i fire retninger. Rett fram i bildet ser vi løypa som går sørover åsen til Ruggetjern og ned til Bergerbakken skole i Jevnaker. Mot høyre går det løype til Brennfu, Nordre Vælsvatnet og Borstudalen. Sistnevnte sted nås også i løypa bak fotografen. Løypestubben på venstre side går bort til P-plassen.
Se på bildetStår man midt i løypekrysset her i Borstudalen, har man tre valg. Bak fotografen er det 2,4 kilometer til Flekkrøymyra, som er et populært startsted på Jevnaker vestås. Rett fram går løypa videre nordover åsen, i første om gang til Tangnes. Men man kan faktisk fortsette helt til Fjorda og Bjoneroa, om det er oppkjørt og man ønsker seg en langtur. Tar man ned til venstre, kommer man tilbake til Flekkrøymyra via Borstuvatnet og Nordre Vælsvatnet.
Se på bildetMed plussgrader dag etter dag, tynnes det mer og mer ut i sporene også her på Jevnaker vestås. Bildet er tatt rett nord for parkeringsplassen ved Flekkrøymyra.
Se på bildetFlatere enn dette kan det ikke bli. Løypa som går nordover fra parkeringsplassen ved Flekkrøymyra er særdeles barnevennlig, og går delvis på vei og delvis på myrer. Her kan man finne mange flotte bålplasser. Det er Jevnaker Røde Kors som preparerer løypenettet her, men nå er det slutt på prepareringen for denne sesongen. Med plussgrader dag etter dag, så synger det nok på siste verset med skiløyper nå.
Se på bildetFlekkrøymyra er et mye brukt startsted når man skal ut på tur på Jevnaker vestås. Parkeringsplassen ligger 376 meter over havet, og herfra går det løyper gjennom lett terreng både mot sør, nord og vest. Det er Jevnaker Røde Kors som preparerer løypenettet her.
Se på bildetLøypeinfo på parkeringsplassen ved Flekkrøymyra på Jevnaker vestås. Det er Jevnaker Røde Kors som preparerer løypenettet her.
Se på bildetDenne vinteren har Øvre Vardal Sportsklubb etablert en rundløype som går fra Øvre Vardal idrettsplass og opp til Øytjernet. Selve runden starter her ved Karussputten, der man kan velge "kjøreretning": Direkte opp til Øytjernet via Skyberg, eller via Sevalselva.
Se på bildetDenne vinteren har Øvre Vardal Sportsklubb etablert en rundløype som går fra Øvre Vardal idrettsplass og opp hit til Øytjernet. Øvrige knutepunkt er ved Karussputten og Sevalselva. Og dermed har det altså dukket opp et "nytt" kryss her ved Øytjernet, som ligger til venstre i bildet.
Se på bildetMuligheter både for skøyting og klassisk langs Koltjernet, på strekningen mellom Gravåsen og Øvre Vardal idrettsplass/Hornås.
Se på bildetVestover åsen fra Bjønnhaugen stiger løypa opp til 675 moh., og går i skogsterreng over myrer og tjern. Her på Leggingsmyra er det rundt 0 grader i dag.
Se på bildetStrålende utsikt fra Skiforeningen Gjøvik og omegn sin velplasserte gapahuk ved Skyberg. Mjøsa i sikte!
Se på bildetVed Bjønnhaugen i Gjøvik kommune står det en gammel koie med historie fra krigen. Den ligger på en høyde på øversiden av løypa. Det er blitt gjort noen tiltak for bevare dette som et minne, blant annet er det satt opp en tavle som forteller om dramaet som skjedde her under krigen.
Se på bildetOgså her ved Bjønnhaugen svinger løypene seg fram gjennom terrenget. Bildet er tatt i løypekrysset, mot vest, i retning Øytjernet og Øvre Vardal idrettsplass/Hornås. For å komme seg hit, kan man starte ved Gravåsen eller Snertingdal skole.
Se på bildetGravåsen er et godt utgangspunkt for turer i Gjøvikmarka. Her er det gratis parkering, og man kan starte turen i 530 meters høyde. Denne løypa går vestover mot Bjønnhaugen.
Se på bildetGravåsen er det naturlige utgangspunktet for turer mot Bjønnhaugen og Skyberg på den ene siden og Solbakken på den andre. Her er det gratis parkering, og man kan starte turen i 530 meters høyde. Her parkerer man også for å komme til løypenettet på Glæstadhøgda. Der blir det kun preparert tidlig på vinteren. Løypene mot Bjønnhaugen holder seg som regel godt utover våren.
Se på bildetLøypene på Glæstadhøgda er de som gjerne kjøres opp aller først i sesongen. Det er et omfattende løypenett her oppe. Etter hvert som resten av løypenettet i Gjøvikmarka blir preparert, prioriteres den gjennomgående hovedløypa mellom Solbakken og Gravåsen.
Se på bildetGårdene Vestre og Østre Glæstad ligger høyt og fritt ved Glæstadtjernet. Vestre Glæasta (til venstre) er et fint utgangspunkt for skiturer på Glæstadhøgda.
Se på bildetFlott uteplass, og strålende utsikt over Gjøvikmarka fra Solbakken.
Se på bildetCa. 1 kilometer med knappe 70 høydemeter stigning er siste utfordring i løypa mellom Øvre Vardal idrettsplass/Hornås og Tømmerhol.
Se på bildetDen gamle brua over Ålstadelva ble revet høsten 2021, og ny bru som tåler løypemaskin på nærmere åtte tonn er bygd. Bruforbindelsen er helt avgjørende for traseen Øvre Vardal idrettsplass/Hornås – Tømmerhol.
Se på bildetLøypa fra Øvre Vardal idrettsplass og Hornås går gjennom åpent skogsterreng, i lett nedoverbakke, gjennom Ålstaddalen. Neste trasevalg må tas ved Tømmerhol.
Se på bildetKommer man på ski fra Tømmerhol, er det ingen løypekryss før man er framme ved Hornås. Tar man til venstre her, kommer man ganske snart til Øvre Vardal idrettsplass. Dit kan man også komme om man tar til høyre, eller man kan gå opp til Karussputten og følge den nye rundløypa.
Se på bildetØvre Vardal Sportsklubb har fine løyper å by på, både her på Øvre Vardal idrettsplass og videre oppover i terrenget. Det går løyper nordover mot Karussputten, Øytjernet og Gravåsen, og østover i retning Tømmerhol, med flere forbindelser videre inn i det store løypenettet i Gjøvikmarka. Det er også løypeforbindelse over mot Vardalsåsen via Stangstua. I dag går Sevalrunden av stabelen her.
Se på bildetHvis man ikke vil kjøre helt inn til Torsætra, kan man starte skituren her ved Borgen, ved sørenden av Skjeppsjøen. Til venstre for veien er det plass til å parkere noen biler. Et stort og variert løypenett, preparert av Totenåsløyper AS, venter.
Se på bildetFram og tilbake er like langt, og Arneputtvegen ender i en snuplass. Men turen er alt annet enn kjedelig av den grunn. Den brede og fine trasen går gjennom lett terreng på Totenåsen. Til venstre kan vi så vidt se en gapahuk som er et populært rastested langs veien. Herfra er det flott utsikt vestover åsen, og nordover mot den ruvende Torsæterkampen.
Se på bildetLøypa på Arneputtvegen er som regel den løypa som først blir sporsatt i sesongen. Her er det flotte forhold for begge stilarter. Løypa starter ca. 5 kilometer sør for Torsætra på Totenåsen.
Se på bildetVakker utsikt fra Steinsjøen gård i ettermiddag. Tynn is har lagt seg på deler av Steinsjøen.
Se på bildetLøypetraseen ved Skillebekk, i retning Streifinn, oppgraderes nå foran den nye sesongen.
Se på bildetRevetorget ligger mellom Skillebekk og Finland i Østmarka. Både sykkel- og løype-trase passerer her, hvor skogsbilveien ender.
Se på bildetLitt steinete er det, men helt OK å sykle i løypetraseen mellom Kølabonn og Klokkertorvet.
Se på bildetKølabonn, langt inni skogen langs Flyktningeruta, er ikke et sted man bare "oser" forbi. Her tar man seg gjerne en god pause på setervollen. Det er ikke en lyd å høre. Her råder skogens ro.
Se på bildetHer er det fint å ta seg en pause før ferden går videre. Benker og bord og bålplass innbyr til det. Dette er et viktig kryss langs Vengsveien gjennom Festningsdalen. Rett fram går det sti til Kølabonn og Klokkertorvet (og skiløype om vinteren), mens man kommer til Ekebergdalen og Kirkebygda mot venstre og Katisa og Flateby i motsatt retning.
Se på bildetPå denne strekningen, sørvest for Katisa i Østmarka, går det skiløype vinterstid. Underlaget er av beste kvalitet, og er også helt fint ha under sykkeldekkene.
Se på bildetUt av Østmarka og ned Haugsteinveien til Lillestrømveien sør for Flateby.
Se på bildetFlott sommerdag på sykkel gjennom kulturlandskapet på Romerikssletta. Bildet er tatt fra gang- og sykkelveien mellom Leirsund og Frogner, og midt i bildet ser vi Frogner kirke, som ble oppført i 1925.
Se på bildetMeierigaarden er et markant bygg i sentrum av Lørenfallet. Det er fra 1885, og huset tidligere Sørum Meieri, den første større bedriften i Sørum. Det tidligere meieriet er nå kro og selskapslokaler.
Se på bildetGang- og sykkeltraseen over Glomma ved Fetsund er smal, men i hvert fall lett å sykle.
Se på bildetNordre Øyeren naturreservat har et svært rikt fugleliv. Øyeren-deltaet kalles "trekkfuglenes hovedflyplass". Her raster de før ferden går videre. Langs gang- og sykkelveien mellom Lillestrøm og Fetsund finner vi denne fine utsiktsplassen, med både benk, kikkert og god informasjon om fuglene. Vi ser mot våtmarksområdet på østsiden av Svelle, nord i Øyeren. På motsatt side av vannet ser vi alpin- og hoppanlegget i Marikollen.
Se på bildetKoperud har i "alle år" vært et knutepunkt for løypene som prepareres av Skiforeningen og Øståsen Skiløyper. Nå er dette også blitt et "koblingspunkt" til løypene som Skjerva løypelag kjører. Herfra kan man bl.a. gå inn til Skjerva sag og evt. fortsette videre til Brovoll. Fin rundtur-mulighet, altså!
Se på bildetEdvardsløypa går i svak stigning gjennom Skjervehagan, vest for Skjervetråkket. Den er oppkalt etter Edvard Kvernstuen (1888-1958), som var sagfiler og altmuligmann ved Skjerva sag.
Se på bildetSkjerva løypelag har gjort en imponerende jobb med å sette opp informasjonstavler og -plakater langs løypene de preparerer. Her ved Nordengen, nord for vestre del av Skjervevatnet, var det butikk fram til 1966.
Se på bildetHer tar man av fra hovedløypa på Skardbrennvegen dersom målet er Skjerveknatten. Skjerva løypelag har sørget for at dette utsiktspunktet nå er innen rekkevidde med ski på beina.
Se på bildetRett nord for Gullentjern er det laget en tverrforbindelse mellom løypa på Skardbrennvegen, som Skjerva løypelag kjører, og Øståsen Skiløyper sin løype mellom Ullvildsdalen og Koperud. Bildet er tatt i Skardbrennvegen, og vi ser den andre løypa bare noen titalls meter unna, til venstre i bildet.
Se på bildetNydelig ettermiddag på tur gjennom vinterlandskapet på Skardbrennvegen, nordøst for Gullentjern.
Se på bildetKommer man fra Breidtjernet, har man disse løypene å velge mellom når man er framme i krysset nederst i Kobberbakkene. Løypa til venstre i bildet går opp gjennom Kobberbakkene, i retning Øvervåja, mens løypa til høyre følger Skardbrennvegen forbi Gullentjern og ned til Skjerva. Det er Skjerva løypelag som prepper løypenettet her.
Se på bildetEtter mer eller mindre jevn stigning opp fra Øvervåja, flater løypa ut her på Kobbermyrene. Like etter denne svingen står det et skilt som viser 616 moh. Så venter nedkjøringen gjennom Kobberbakkene.
Se på bildet50 bilder vist.