I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Fint padleføre på Fjorda i pinsen, og her ved Storgrunnvika er det mulig å ta skiene fatt når det er skiføre.
Se på bildetSommerens gleder godgjør seg i veikanten på Bomveien mellom Midtstuen og Frønsvolltråkka. Om halvannen måned eller noe sånt kan vi plukke markjordbær, hvis ingen andre har vært der før oss...
Se på bildetPå høyde 614 øst for Søndre Branntjern hang det en post under det første o-løpet etter krigen. For ti år siden var det en kjentmannspost her. Når vi sammenligner bildet tatt da (bilde nr. 17367) med dagens bilde, ser vi at ryggseken fremdeles er i bruk og at trærne står som før, bortsett fra den venstre av de tre småbjørkene, den er brukket.
Se på bildetHer ved Søndre Branntjern var det en kjentmannspost som var beskrevet i 1990-heftet. Det var det siste poststedet siden den gangen fotografen besøker, 804 i alt (med de fire erstatningspostene i inneværende periode). Kjentmannspostordningen kom første gang i 1962, dermed er det seksti år siden starten.
Se på bildetStille idyll ved Søndre Branntjern. Her er vi i noe av det fineste av Marka. Her var det en kjentmannspost i perioden 1990-92, altså i det første heftet i «nylanseringen» av ordningen, som også hadde en periode fra 1960-tallet. Det er satt ut 804 poster i «nyperioden», og fotografen kan nå krysse av for å ha besøkt alle. Selve postskiltet er dog tatt inn for lenge siden.
Se på bildetVakre, gule blomster foran inngangen til Gruveliastollen. Hulen, eller gruvegangen, er ifølge informerte kilder flere hundre meter lang. Det blåste en kjølig luft forbi fotografen, så sannsynligvis er det et eller flere hull lenger inn, men det fristet ikke å gå inn og undersøke. Gruveliastollen var kjentmannspost i 2010-heftet.
Se på bildetVed Guriputten i Romeriksåsene henger den gamle kjentmannsposten fremdeles på plass. Kjentmannsheftet for årene 1992-94 omtaler Guriputten slik: «Guriputten er en liten idyll midt i Gruvelia. En større steintipp ligger nordvest for tjernet.»
Se på bildetKjentmannsposten ved Guriputten i Romeriksåsene ble hengt opp i 1992 og holder stand. Normalt tas postene inn etter endt periode, to år den gangen, tre år nå.
Se på bildetPå Romeriksåsen brukes «vangen» om «vollen». Dette huset på Engelstadvangen er fra 1906 og var oppsynsmannens brakke i forbindelse med gruvedriften. Til høyre går veien mot Hakkim. Per i dag er den markert som trillesti på Skiforeningens nettkart, men den er oppgradert til en vei det fint går an å sykle på. Til venstre kommer du i retning Gruveliastollen og Sjonken. Engelstadvangen var kjentmannspost i 1990-heftet.
Se på bildetDet er en stor parkeringsplass ved Hakkim, men de siste årene har ikke turfolket hatt mulighet til å kjøre opp bomveien fra Aas gård i Hakadal. Å gå eller sykle går imidlertid fint. Det går veier og løyper i mange retninger. På Skiforeningens nettkart er traseen i retning Engelstadvangen per i dag markert som trillesti, men den er oppgradert og blitt vei.
Se på bildetDet var nok lyd, men kanskje ikke så spektakulært, å se den todelte fossen eller elva renne ut i Damsortungen denne søndagen i midten av mai. Vil du ha en nærmere kikk på fossen, kan du gå til bilde nr. 39731.
Se på bildetDet er ikke så lett å se, men her går det en elvedel mot høyre og en mot venstre. Dette er den korte elva mellom Lauvtangen og Damsortungen, fine navn på to vann i Romeriksåsene. Lenger ned er det fine svaberg.
Se på bildetFossen mellom Lauvtangen og Damsortungen (bildet) er todelt, og dette er den søndre, eller høyre når du ser ned mot Damsortungen. I dag var det også den største. I beskrivelsen i kjentmannsheftet fra 1994 (OL-året, uten noen sammenheng for øvrig) står det at det er flotte brudeslør når det er mye vann, og at vi må til Vestlandet for å finne noe lignende. I den tørre tiden vi nå er inne i, får vi heller bruke fantasien.
Se på bildetVed Frønsvollen var det mye aktivitet ved bikubene, og vi så også (for vår del) årets første tårnseilere. Også folk fra Naturvernforbundet kom for å jobbe litt denne lørdagen.
Se på bildetDen tørre senvinteren og våren har gått hardt utover blåbærlyngen, som her i Jakleskrenten. Heldigvis er det noen blomstrende ris innimellom, der humlene hadde det travelt i dag.
Se på bildetPå tur-o-kartet over Kilemoen står dette som «spesiell detalj». Bak vegetasjonen i lia nedover i bakgrunnen er det et stort industriområde.
Se på bildetKilemoen nord for Hønefoss består av flate, åpne furumoer, men også groper, koller og industri. Det ble mye opp og ned for å ta postene på Ringerike O-lags turorienteringskart. I det fjerne skimtes Krokskogens åskant.
Se på bildetFor de ivrigste er det mulig å gni ski mot kunstsnø ved Midtstubakken, som skimtes i bakgrunnen. Den eneste sportsutøvelsen vi så, var fire ungdommer som suste ut av skogen og over snøfeltet på raske nedoversykler.
Se på bildetVM-elgen står riktignok med ryggen mot dammen og blikket rettet mot Midtstubakkene, men gleder seg sikkert over at flyteringen er på plass og at badesesongen kan starte ved «Playa del Midtstuen».
Se på bildetVindmåleren på sletta nedenfor Midtstubakkene viste mellom 11 og 13 km/t. Det er noe annet enn meter per sekund. På Beauforts skala heter det fra svak vind til lett bris, skillet går mellom 11 og 12 km/t. Eldre sjøbetegnelse er hhv. laber bramseils kuling og bramseils kuling, kan internettet fortelle.
Se på bildetGodt merket til årets utgave av Råskinnet, et morsomt terrengløp som går gjennom vann, myr og gjørme. Her ved en navnløs pytt sørøst for Svartkulp.
Se på bildetStrålende solskinn og foreløpig fritt for badegjester ved Svartkulp lørdag formiddag.
Se på bildetDet lå litt igjen av vinterens is i et skyggefullt parti av Båntjern lørdag morgen. Såpass tidlig var det få andre ute på tur, men ved returen noen timer senere var det folksomt.
Se på bildetEt landet helikopter er ikke noe dagligdags syn ved Heggehullet eller andre steder i Nordmarka. Vi tipper det skal brukes til kalking eller lignende, siden det sto mange tanker på en lastebil rett ved.
Se på bildetFøremeldingen sier at det er to dager siden siste preparering her øverst i Skådalen, langs veien mellom Frønsvolltråkka og Tryvann. I dag var det nesten mer is enn snø, og en del bare flekker. På veien mellom Midtstuen og Tryvannstua er det bare noen få meter med is, ellers er det bart og for det meste tørt.
Se på bildetStolpejegerne har fått travle tider, som her like ved Breivoll i Ås. Etter at stolpejakten ble lansert for noen år siden har det tatt helt av. Noen steder rapporteres det om kø av folk som vifter med sin kombinerte lommebok og mobilholder. Fotografen er litt lunken, men er glad i tur og slår gjerne følge når det passer.
Se på bildetÅs turlag mener at åsen bak Breivoll er den lokale Besseggen. Ellers er det merket gamle boplasser og nå i vår har det poppet opp stolpejaktstolper.
Se på bildetMed lav vannstand er det enkelt å gå fra Storøya til Purkøya. Der er det mange fine fossiler. Vi så også årets første linerler, storspove og senere en tjeld ved Storelva i Hønefoss.
Se på bildetDet er lav vannstand i Tyrifjorden og enkelt å gå fra Storøya (t.h.) til Purkøya. Fin natur og flatt vann langfredag.
Se på bildetFra Storøya ser vi over til den lille Purkøya. Begge steder er det mange fossiler å se nå med lav vannstand.
Se på bildetEt stykke nedenfor «Djevelens punsjebolle» har naturen innrettet denne dusjmuligheten i Valbekken. Det fristet ikke å prøve den skjærtorsdag, med tåke og bare noen få plussgrader.
Se på bildetDet er mye is i fossen ved «Djevelens punsjebolle». Litt is på stiene også, men greit å gå med joggesko. Vi slang innom Tiurtoppen også, før vi gikk langs og opp Jakleskrenten.
Se på bildetI krysset ved Langtjern P kan du fortsette rett frem mot Ringkoll-løypa eller ta til høyre mot Borgersetra (og det nye kunstverket, se bilde nr. 39553 med flere).
Se på bildetFint med rast utenfor selvbetjenten på Løvlia. Ingen kø foran disken inne, jeg møtte én annen skiløper denne tirsdagen. Turen foregikk på fjellski, fordi det var en saktetur med tung sekk og uteligging. Fjellskistøvlene er varmere enn racingutgaven.
Se på bildetKanskje var dette vinterens siste skitur til Løvlia sørfra? Det er fremdeles muligheter i Dammyr-løypa for oss spesielt interesserte. Løvlia er stengt i påsken på grunn av skrint føre, men selvbetjentdelen byr på muligheter. Det er nok av utebord med benker.
Se på bildetStormyra sør for Løvlia har sine sider, noen ganger flommer vannet over løypa, og andre ganger dominerer isen. Nå er det et tynt lag nysnø, som gjør det greit å gå på ski for entusiaster. Fra høyre kommer løypa fra Kustein.
Se på bildetDet er fremdeles skimuligheter i løypa forbi Okseløken. Skiltet om slipplass står vendt slik at bare de som kommet sørfra, ser det. Kanskje det burde flyttes litt? I dag er det is på pytten, men snart er den nok borte, i motsetning til det ganske sesongferske dekket på bilde nr. 35763 fra november 2020. Her er vi inne i Krokskogen naturreservat, en utvidelse av det gamle Merratjern-Søndagsbrenna naturreservat.
Se på bildetHer er det nok reven som har vært på ferde. Etter størrelsen på åstedet å dømme, og alle pelsdottene, må det ha vært en hare som måtte bøte med livet kloss inntil skiløypa nord for Sersjantmyra.
Se på bildetDa jeg tok kjentmannsposten ved Sersjantmyra i september 2020, noterte jeg «fint overnattingssted» bak øret. I påsken halvannet år senere passet det å slå seg til her under skituren til hytta. I Krokskogen naturreservat gjelder egne regler bl.a. om bål. Så lenge du tar tørrkvister fra bakken og lar trærne stå, er du innafor.
Se på bildetDet behøver ikke være så avansert å overnatte ute. Liggeunderlag, sovepose og kanskje en grevling, dvs. et yttertrekk. Flat bakke var ikke noe problem ved Sersjantmyra på Krokskogen.
Se på bildetSkiene fikk hvile litt mot kjentmannsposten ved Sersjantmyra. Fotografen slo seg til for natten omtrent her. Våren er en fantastisk tid for uteligging: ganske mildt, lenge lyst, skimuligheter og livlig fuglesang.
Se på bildetIngenting å klage over når solen skinner over skimulighetene midt inne på Krokskogen. Ingen trengsel i sporet.
Se på bildetMellom Dammyra og Gampetjern forsvant snøen. Den dukket opp igjen etter snaue 100 meter, og skituren nordover kunne fortsette.
Se på bildetDet er mulig å ta seg frem på ski gjennom Krokskogen også i løyper som ikke går på vei, men det er noen bare flekker. Her i nærheten av Dammyra ble fotografen passert av en annen skiløper som forsvant nordover, så vi var flere i samme ærend mandag etter palmesøndag.
Se på bildetI lia oppi Dammyrdalen ligger en dropptank fra Thunderjeten som styrtet i 1952. I dag ble det en lønnsom avstikker fra skiløypa for å finne geocachen. Her hang også en kjentmannspost for noen år siden.
Se på bildet«Innsikt», laget av kunstneren Per Inge Bjørlo, er plassert ved et utsiktspunkt på Krokskogen, ved gapahuken nær Borgersetra i Ringerike og ble avduket onsdag, med en halo rundt.
Se på bildetKunstverket «Innsikt» er plassert ved utsiktpunktet ved Borgersetra. Lokalutvalget i Skiforeningen er blant initiativtakerne, og mange mennesker hadde møtt opp på avdukingen. Det er lov å klatre på kunstverket, og på forsiden er det en liten plattform folk kan stå på.
Se på bildetOnsdag kveld ble det avduket et kunstverk i Oslomarka. «Innsikt», laget av kunstneren Per Inge Bjørlo, er plassert ved et utsiktspunkt på Krokskogen, ved gapahuken nær Borgersetra i Ringerike. Kunstverket skal være en hyllest til dem som har satt, setter og skal sette spor i fremtiden, til glede for skiløpere og turgåere. Det er Skiforeningens lokalutvalg i Ringerike, Hole og Jevnaker som har tatt initiativet til kunstverket. Styreleder Unn Teslo sier de har ønsket å få et minne om løypebas Svein Gulbrandsen, som døde i en arbeidsulykke under løypepreparering i 2014.
Se på bildetOnsdag kveld ble det avduket et kunstverk ved Borgerseter-utsikten. Det skal også være et minnesmerke over løypebas Svein Gulbrandsen, som døde på jobb i 2014. Mange forventningsfulle mennesker tok turen.
Se på bildetNysnøen har gjort underverker med skiføret. Her i Treningsrunden ble det stopp for å ta månedens panoramabilde, og ved nærmere ettersyn var det en fin halo rundt solen.
Se på bildet50 bilder vist.