I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Gutta har vært ute med isboret. Maggoten er på plass. Optimismen rår.
Se på bildetHer ved østsiden av Søndre Langevann møtes skiløypene mellom Lilloseter, Sørskogen og Sinober. Etter en praktfull natt med måneskinn over vannet, dukket solen opp i sør.
Se på bildetVed Bånkall gård, nesten på grensa til Akershus langs Rv 4, starter en fin natursti som ender opp på Romsås. Den går bratt opp lia. Noen steder er det bygget trapper for å gjøre oppstigningen lettere. Underveis finner en informasjon om planter, trær og dyreliv, samt gårdsdrift i tidligere tider. En kan også observere gjengrodde hustufter. Langs stien passerer en et utsiktspunkt som gir god utsikt mot Gjelleråsmarka, Vestli og sydover mot Stovner.
Se på bildetRøverhula er den første DNT-hundehytta i Marka. Den ligger nærmest vegg i vegg med Fjellvang. Navnet Røverhula spiller på Røverkula, en kolle noen hundre meter lenger øst.
Se på bildetMens vi venter på snøen, arrangerte Skiforeningen aktivitetsdag på Liastua i Gjelleråsmarka. Til tross for melding om kraftig uvær, fant store og små veien ut i naturen. I aktivitetsløypa fikk deltakerne testet kunnskaper og ferdigheter. Denne lille karen løste utfordringene, og fikk til slutt premie for innsatsen.
Se på bildetEtter å løst problemer, testet kunnskaper og ferdigheter, var det tid for steking av pølser og pølsebrød.
Se på bildetLitt til, så blir det skiløype her på Bjørndalsmyra ved Skytta i Nittedal. Myra er i ferd med å fryse til. Et tynt lag med snø legger seg på isen på tjernet. Bildet er tatt på Bjørndalsmyra, langs løypa fra Skytta til Sørskogen.
Se på bildetDet er blomstringstid i Karusputten. Tjernet ligger sørøst for Fugleleiken i Lillomarka.
Se på bildetKutunnelen ble bygget for over 100 år siden for at bøndene i gamle dager skulle få dyrene sine trygt forbi den nye jernbanen (Gjøvikbanen).
Se på bildetRudsetra ble brukt av etterretningstjenesten ved "Radiosender Beta" og av hjemmestyrkene ved MILORG D 13 "Gutta på skauen" under okkupasjonen 1940-45. Setra ligger mellom Harestuvannet og Paradiskollen.
Se på bildetLike ved den gamle togstasjonen på Harestua går det en fin sti sørover. Den går mellom toglinjen og skogsbilveien, og kommer inn på sistnevnte der kjerreveien ned til Monsrud starter. Stien står ikke avmerket på kartet, men er godt opparbeidet. På bildet ser vi starten på stien, som går inn til høyre omtrent der mannen på bildet er. Se også bilde nr. 17769.
Se på bildetTidlig lørdag morgen kom de fra Oslo til Katnosdammen. Slitsomt å sykle nattestid, men for firbente med svart pels er det klart best å løpe på den kjøligste tida av døgnet. Så kan mor og hund flate ut og nyte sommeren på tunet utenfor turistforeningshytta.
Se på bildetKolbotn Håndball Herrer 97 på kanotur gjennom Nordmarka. Mye skal ordnes før 19 personer med utstyr er klare for avreise.
Se på bildetFor ei uke siden lå isen på Katnosa. Denne helga testet fem tyske og amerikanske studenter badevannet ved Katnosdammen. Årets første i Marka?
Se på bildetBefriende med 10-15 cm tørr nysnø i etter hvert slitte løyper. Skiføret var litt trått i dag, men det var nok enda tyngre for denne karen. Bildet er tatt der løypa fra Fløyta kommer ned på Kalvsjøen, sør for Store Gørja.
Se på bildetSøndag var det miniaktivitetsdag på Liastua i Gjelleråsmarka. 40-50 barn testet ulike kunnskaper og hukommelse i løypa rundt hytta. De skulle telle viduer, artsbestemme dyrebæsj, gjette lengderekorden i den gamle hoppbakken, samt huske 7 ting etter en kort kikk på tingene. Etterpå var det premieutdeling: rosiner, Kvikklunsj, popcorn, isskrape og klistremerke. Foreldrene fikk informasjon om skiskoletilbudet på Stovner/Vestli pluss annet nytt og nyttig fra Skiforeningen.
Se på bildetEtter et tips fant vi denne hyggelige stien som går nordover langs jernbanelinjen og fører fram til Harestua stasjon. Fra bilveien på østsiden av Harestuvatnet går en godt opparbeidet sti i retning Monsrud. Rett før veikrysset ved Monsrud svinger stien nordover og ender på Harestua stasjon, spor 2. Stien er ikke merket, ikke skiltet, og står heller ikke på kartet.
Se på bildetTåka lå tett over Katnosa tidlig søndag morgen. Lyset fra øst hadde imidlertid en varm tone, og etter hvert måtte det grå teppet vike for solgyldne høstfarger. Bildet er tatt ved Katnosdammen.
Se på bildetVed sørenden av Kringlervann ligger restene av ei hytte, delvis tatt ned, delvis falt sammen. Mellom blåstien mot Sørskogen og hytta står et rustent bord. Skjærtorsdag 1945 satt fire hjemmefrontgutter i hytta og sendte meldinger til England. Tyskerne hadde peilet inn senderen og skjøt seg inn. En håndgranat traff bordet og laget en stor bulk, forteller Atle Sørskogen. Bulken har med årene utviklet seg til et hull. Og hvordan gikk det så med guttene? Fra Heides bok om Lillomarka og Nittedalsmarka: En av guttene ble såret, de to andre lenket sammen med håndjern. Langfredag, dagen etter, kom det to fremmede karer inn til Sørskogen. Den ene sa ingen ting, han så ut til å være utlending. Disse to ville høre om vi visste noe om gårsdagens begivenheter på Kringla. Selv fortalte de at tre karer ble tatt av tyskerne, en slapp unna. De tre var alle i live, og fremmedkarene mente at de saktens klarte seg, det kunne ikke være så lenge igjen av krigen. Påskeaften kom det nok en fremmedkar. Også han ville vite om Sørskogfolket kjente noe til det som hendte på Kringla skjærtorsdag. Mannen spurte også om det var noen hytte i nærheten som han kunne bruke en stund. Du er den fjerde av Kringla-gjengen, du, da, sa Aslaug (mor til Atle Sørskogen, fotografens tillegg) til den fremmede. Folk sier så mangt, svarte mannen. Aslaug Sørskogen fortalte så at det var ei hjemmefronthytte nede i Ammerudskogen.
Se på bildetLangs blåstien mellom Sørskogen og Kringlervann, nord for Holåsen, lå Vestskauen, også kalt Kølabonn. I Eivind Heides bok om Lillomarka og Nittedalsmarka kan en lese at dette var den minste plassen inne på skauen. Her bodde det folk siden 1866. Det var Jon Nilsen fra Nordskauen som kom hit først. Han var husmann på Skøyen gård i Nittedal og hadde arbeidsplikt for plassen. I 1865 var det ingen husdyr og ikke noe dyrket mark. Ti år senere ble det satt ei kvart tønne poteter. I Heides bok kan en også lese at Jon laget soplimer som han gikk til byen for å selge på torget. Prisen skal ha vært tre-fire øre stykket. Enka etter Jon bodde på Kølabonn en tid. Deretter flyttet hun til Nordskauen der hun stelte for Lars husmann. I 1910 ble husene flyttet til Dalbekksetra som ligger nordøst for Lilloseter. Når en kommer til Kølabonn i dag, møter en ei slette med høyt gress, noe som indikerer at her har det bodd mennesker. Leter en langs stien mot Holåseter, finner en hjørnestenene som huset har stått på. Noen meter mot nord, bak noen grantrær, ligger tuftene etter uthuset.
Se på bildetSportskapellet ble tatt i bruk høsten 1963. Tømmeret ble tatt fra ei tyskerbrakke på Gardermoen, og bygningen ble reist på dugnad. Kapellet har ikke vært i drift på mange år.
Se på bildetKlokketårnet står ved siden av kapellet tett ved blåstien mellom Skredderud og Sørskogen.
Se på bildetPlassen Skredderud ligger nordvest ved Skredderudtjern i Lillomarka.
Se på bildetLillomarkskapellet ligger ved blåstien fra Skredderud noen hundre meter før Sørskogen.
Se på bildetI følge Wikipedia tilhører Kanadagåsa andefamilien. Den er erklært uønsket i Norge. Det så imidlertid denne familien ut til å ta med stor ro. Bildet er tatt ved sørenden av Steinbruvann i Lillomarka.
Se på bildetGruvåsen er ett av turmålene i Nittedal, men markøren på det trigonometriske punktet har opplevd stoltere dager. For mer informasjon: se http://www.nittedalsturene.no/?action=turmaal&id=2.
Se på bildetKanoturen fra Mylla og videre ned Katnoselva fortsetter. Bildet er tatt i Katnoselva noen meter sør for demningen.
Se på bildetKanoene fraktes forbi demningen og ned i Katnoselva. Turstart: Mylla. Turmål: Det blir der det blir. Bildet er tatt i skråningen ned til elva ved demningen på Katnosdammen.
Se på bildetLørdag morgen startet med regnbyger, noen ganske kraftige. Med vanntette jakker og nesten vanntette bukser, ble kreative løsninger tatt i bruk: Søppelsekker kan brukes til så mangt. Det finnes ikke dårlig vær!
Se på bildetFint å ha noen å dele opplevelsene med. Et ungt par nyter kveldshimmelen som speiler seg i vannflaten. Bildet er tatt ved Katnosdammen.
Se på bildetTi våte og kjølige grader hindrer ikke folk i å komme seg ut på tur. Kanskje er det den velfylte disken på Lilloseter som lokker folk? Legg merke til alle rognebærblomstene - et langtidsvarsel for kommende vinter? Bildet er tatt på veien mellom Ammerud og Lilloseter, vest for Breisjøen.
Se på bildetFørste tur med ny kano. Da må den testes på vannet. Badedammen er et trygt og lett tilgjengelig sted.
Se på bildetDet var yrende liv rundt hele Romstjern. I bakgrunnen hadde mange lagt fra seg syklene og samlet seg rundt termos og matpakke. Bildet er tatt ved sør-øst-enden av vannet.
Se på bildetMange snøflekker på veien mellom Sandungen langs vestsiden av Daltjuven og videre mot Katnosa. Veier som var brøytet i vinter er fine å sykle på. Bildet er tatt der stigningen starter på veien/løypa fra Daltjuven mot Snøploghøgda (veien mellom Gjerdingen og Katnosa)
Se på bildetNoen cm nysnø og flott kveldssol over Katnosa. Bildet er tatt ved båthuset på Katnosdammen.
Se på bildetSkiforeningen var på plass i Bogstadveien lørdag for å fortelle om bl.a. sykkelkurs, sykkelkart, sykkelbussen, Markadatabasen og Markatjenesten på hjul.
Se på bildetEieren satte en stopper for årets første friluftsbad i Kjulstjern. "Normalt" skulle skiløypa mellom Lilloseter og Sørskogen gått på den andre siden av vannet. "Normalt" er det skiløpere som krysser isen også. I år er alt lagt til rette for fotturister.
Se på bildetFint skareføre på morgenen. Mens det tikket inn meldinger om tåke og null grader i lavereliggende strøk, kunne vi nyte sola ved Tverrsjøen. Flotte løyper, til tross for at våren gjør sitt beste for å sette sitt preg på naturen. Bildet er tatt ved demningen sør i Tverrsjøen langs løypa til Holoa.
Se på bildetEtter en tindrende klar natt kunne en nyte varmen fra dagens første solstråler. Kjøttmeisene fungerte som vekkeklokke. Lenger øst trente en orrfugl til vårkonsertene. Bildet er tatt ved demningen syd i Tverrsjøen langs løypa til Holoa.
Se på bildetI en stille morgenstund kan en sette seg ned ved det gamle bålet og fundere på hva som har skjedd her. Hvilken historien forteller restene? Har noen gått skoene av seg?
Se på bildetKatnosdammen er et populært sted. I det fantastiske været valgte noen å overnatte utendørs i stedet for på overfylte soverom. Etter hvert vekket morgensolen de sporty ungdommene.
Se på bildetYpperlige forhold for teltliv denne langhelga. Frokosten klargjøres i morgensolen på et svaberg i Katnosa. Andefar stikker innom som snarest.
Se på bildet19. desember 2008 ble det vedtatt å verne skogområdet Slattumsrøa i Lillomarka som naturreservat. Denne hytta ligger i dette området, på en topp mellom Romstjern og Lusevasan.
Se på bildetFor noen få uker siden gikk skiløypa her over Langevann i Lillomarka. Påskeaften måtte isen gi tapt. Samtidig rykket andefar inn. I bakgrunnen spilte orrene opp til dans.
Se på bildetDet var uvanlig mange syklister i marka i helga. Veiene var til dels krevende etter regnvær, skraping og annet vedlikehold, pluss skogsarbeid, men det så ikke ut til å legge noen demper på aktiviteten.
Se på bildetKatnosa er nedtappet nå i forbindelse med reparasjon av demningen i Sandungen. Det er kanskje ikke så pent, men det gir mulighet til å komme seg tørrskodd ut til små øyer. Denne teltplassen ligger like ved Katnosdammen og har vært flittig brukt i sommer.
Se på bildet1. mai bød på regn, sludd og snøvær. I dag hadde en marka for seg selv.
Se på bildetDet snødde tett på Lilloseter Skjærtorsdag morgen. Litt tungt skiføre i nysnøen, men ellers flotte forhold. Ikke mye stress i løypene nå.
Se på bildet50 bilder vist.