I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Fra Pettersbråten ved Nord-Elvåga til Smørhullet går løypa over Fingerbølmyrene og Tyrigravsmosen. Denne snøsikre løypa er en av de mest brukte i Østmarka. Bildet er tatt mot sør.
Se på bildetNykjørte spor på Langvann etter siste snøfall. Bildet er tatt mot sør.
Se på bildetVed det fine utsiktstårnet på Grønliåsen er det flust med raste- og bålplasser, til glede for store og små. Vi befinner oss på grensen mellom Oslo og Oppegård (som nå kalles Nordre Follo).
Se på bildetHer er det ikke enkelt å gå uten brodder! Vi befinner oss på åskammen rett innenfor (øst for) Prinsdal idrettsanlegg, sett mot sør. Én uke tidligere var det silkeføre her!
Se på bildetFra Hella-brua ved nordenden av Rausjø ser vi innover den trolske Mojsørenna, også kalt Mosjøtranga. Den burde kanskje heller hett Rausjørenna, siden den henger sammen med Rausjø. Her går da også padleruta mellom Rausjø og Mosjøen. Det er bare femti meter å bære mellom disse vannene.
Se på bildetPå den for lengst nedlagte skytebanen i Prinsdal har speiderne fått leie det gamle skytterhuset. Prinsdal og Hauketo speidergruppe er i full gang med aktiviteter hver onsdag, og har i disse dager en teltleir her. Området i randsonen av Grønliåsen er blitt en grønn og frodig oase like ved Øvre Prinsdal gård.
Se på bildetDen nyetablerte speidergruppa i Prinsdal/Hauketo har fått sin base i det gamle, koselige skytterhuset ved den nedlagte skytebanen i Prinsdal. Her er det aktiviteter hver onsdag for ivrige, unge speidere.
Se på bildetTa turen til Tonekollen en midtsommerdag, og hopp i vannet når du passerer Tonevann!
Se på bildetFra Tonekollen i Østmarka har man et formidabelt utsyn i alle retninger, så nær som mot øst. Her ser vi nordover. Vi er inne i Østmarka naturreservat, og føler gammelskogen på pulsen.
Se på bildetDet er fortsatt skimuligheter i Østmarka. Her fra nordre del av Mosjøen mot Tonekollen.
Se på bildetLøypa over Eriksvann byr på naturopplevelser, her sett mot nord.
Se på bildetPlassen ligger fredelig til mellom Kjærnes brygge og gården Sjødal, hvor gamle og nye stier er blåmerket og skiltet - med fine rundturmuligheter. Vi befinner oss i Ås kommune på grensen mot Oppegård - i området som kalles både Svartskog og Fålemarka.
Se på bildetSøndag var det stor utfart til Sjødalsstrand på Svartskog. Kyststien langs østsiden av Bunnefjorden passerer like forbi dette fine friområdet, mellom Svartskog kolonial og Breivoll/Kjærnes. Vi ser skrått over mot Blylaget.
Se på bildetNå er det fint å gå på vannene i Østmarka. Vi ser nordenden av Tonevann, hvor folk gikk både til fots og på ski sist helg. I skogsterrenget er det litt lite snø, men i åpent lende, på skogsveier og fra vann til vann kan man gå i milevis.
Se på bildetDet går mot nok en kald vinternatt, med lys i noen av hyttene rundt Rausjø, og Kjerringshøgdas profil som silhuett mot kveldshimmelen i nord.
Se på bildetDet populære utsiktstårnet på Grønliåsen har stadig besøk, selv i sprengkulda.
Se på bildetPå "Utsikten" ved Oldtidsveien koser folk seg med bål sent og tidlig. Utsynet er mektig; nærmest oss ser vi Bunnefjorden og Nesodden.
Se på bildetKveldssola skinner over Stall Prinsdal, med stabbur og hestebeite, sett mot nordøst. Gjennom tunet løper Den Fredrikshaldske kongevei, hvor det ferdes mye folk, både fra Oppegård (Nordre Follo) og Oslo sør.
Se på bildetSør for Øvre Prinsdal gård er det gamle skytebaneområdet blitt et verdifullt natur- og friområde. Her med kveldssol over skogkanten i Grønliåsen, hester på vandretur og en liten dam, fortsatt islagt.
Se på bildetFra det nye, flotte utsiktstårnet på Grønliåsen er det et kjempemessig skue. Østover ser vi bebyggelsen på Bjørndal, og lengst bak, midt i bildet, Tonekollen i Østmarka med noen snøflekker. Dit er det 11 kilometer i luftlinje, noe tårnets fine sikteplate viser.
Se på bildetFredelig stemning ved Smalvann. Vannet er islagt, men terrengeter helt snøbart.
Se på bildetNord på Slettfjellet finner vi denne vesle idyllen rett ved blåmerket sti, mellom Hestehullet og Høyås.
Se på bildetIsen så ikke veldig tjukk ut, så folk holdt seg unna vannene denne fine søndagen, bortsett fra en enslig våghals.
Se på bildetSnøbart i terrenget og tynn is på vannet. En idyll ikke langt fra bebyggelsen på Oppsal.
Se på bildetEt fantastisk lysshow lyste opp i vintermørket - synkronisert med musikk. Her var det nesten som om tårnet stod i brann. Begivenheten fant sted søndag kveld 10. november på "Branntårnet" på Grønliåsen, med flere hundre folk til stede. Se også bilde nr. 32786.
Se på bildetEt spektakulært lysshow med flott musikk ble arrangert søndag kveld 10. november på det nye utsiktstårnet på Grønliåsen. En fantastisk opplevelse for de flere hundre fremmøtte, de fleste gikk opp fra Tårnåsen skole med fakler og lykter. Vinterkvelden var perfekt med to kuldegrader og snøføre. Fint var det også å skue utover alle lysene i vintermørket - fra toppen av tårnet. Se også bilde nr. 32787.
Se på bildetOldtidsveien over Grønliåsen kan følges som en blåmerket sti mellom Fløysbonn i Oppegård og Hauketo (i Oslo). Her ser vi en av gravrøysene langs den gamle rideveien, like nord for "Branntårnet".
Se på bildetFlere hundre mennesker hadde møtt frem denne fine søndagen for å oppleve en kjempemessig åpning av et nytt "branntårn" på Grønliåsens topplatå - 220 moh. Utsiktstårnet er over 17 meter høyt, reist av ildsjeler fra Oppegård, med stor dugnadsinnsats og støtte fra kommunen og andre.
Se på bildetNærturgruppa (DNT) i Søndre Nordstrand er framme ved dagens rastested, speiderhytta "Tårnet", ikke langt fra Sølvdobla. Her fikk vi dagens overraskelse: nydelig matservering av DNTs utsendte medarbeider, som premie for gruppas innsats i årets Rusken-aksjon.
Se på bildetIkke langt fra Trollkjerka, innenfor Grønmo, åpner skogen seg på et fint platå med bergknauser og vid utsikt mot byen. Det er Nærturgruppa (DNT) i Søndre Nordstrand som er ute på sin ukentlige torsdagstur, litt utenom allfarvei.
Se på bildetEn ungdomsgruppe sykler med friske tråkk på kryss og tvers i Grønliåsen - her på vei ned lysløypa.
Se på bildetI disse dager kan man vandre inn i et lysegrønt "maleri" på Grønliåsen. Skogbunnen mellom den åpne, vakre furuskogen lyser intenst opp av blåbærlyng, som dufter som skogens egen parfyme!
Se på bildetDen nye utsiktstårnet på Grønliåsen ruver i terrenget. Åpningen skjer 2. juni kl. 12.
Se på bildetI løpet av våren er det blitt reist et imponerende utsiktstårn på Grønliåsen, mellom Hauketo/Prinsdal og Tårnåsen, omtrent på grensen mellom Oslo og Oppegård. Tårnet skal innvies søndag 2. juni kl. 12. Fra 1910 til 1961 stod det et brannvakttårn omtrent på samme sted, tilhørende Ljansbruket, og fra ca. 1954 til rundt 1970 stod det et landmålingstårn her. Det ble erstattet av nok et landmålingstårn, som stod kun et par-tre år, til 1982. Det nye utsiktstårnet er således det fjerde tårnet i rekken på Grønliåsen, og vi kan se boltene etter tårnene som for lengst er borte. Ved det nye tårnet er det satt opp flere rastebord, og trafikken av folk og syklister har tatt seg veldig opp etter at tårnet ble reist.
Se på bildetFlokken med spælsau, som har beitet på Bøvelstad i sommer, er snart framme - etter halvannen times vandring gjennom Østmarka naturreservat. Matmor Kristin Hammer Aukrust i spissen. Snart går ferden videre på fire hjul til hjemgården Søndre Oppegård på Svartskog.
Se på bildetHver sommer har en flokk gammel norsk spælsau beitet på vollen på Bøvelstad - behørig inngjerdet for ulven. Nå var det tid for hjemtur - som foregår langs blåmerket sti gjennom Østmarka naturreservat til Rausjøgrenda. Derfra videre på fire hjul til Søndre Oppegård på Svartskog. Her ser vi både to- og firbente på vandring opp fra Vestre Deliseterdalen.
Se på bildetDet er snart 200 år siden det var setring her ved den nedlagte Delisetra, innerst i Børtervann. Men denne dagen er seks spælsau på vandring fra Bøvelstad til Rausjøgrenda, her ved en av dem. De driver med både sau, ku og gris, gårdbrukerne på gården Søndre Oppegård på Svartskog: Hilde Hammer (t.v.) og Kristin Hammer Aukrust, som også er veterinær. Nevøen Jens er med som gjetergutt. Det er sannelig ikke hver dag man treffer bufe i Østmarka naturreservat. Ellers kan man lese mer om "Gården på Svartskog" på Facebook.
Se på bildetTil tross for tørkesommeren i Marka, er det frodig enkelte steder, som her på vestsiden av Rausjø.
Se på bildetMidtsommerkvelden er lys og fager. Klokka er 22.30, og jeg legger min kveldsvandring bortom den gamle plassen, som er en populær DNT-hytte. Men nå er det stille her.
Se på bildetElva fra Rausjø renner gjennom Rausjøgrenda og ut i Børtervann. Tidligere lå det tre oppgangssager i dette elveløpet. Gjengroingen er i full gang, og mjødurten gjør seg sterkt gjeldende.
Se på bildetKveldssola forgyller Nordbyåsen - øst for Rausjø. Åsen har fått sitt navn etter Nordbysetra, som i eldre tid lå på sørøstsiden av Rausjø. Her setret gården Nordby i Enebakk.
Se på bildetFreden har senket seg over Rausjø etter en varm, deilig dag med bade- og båtliv på vannet.
Se på bildetDet var en kjempedag i Østmarka rent værmessig, og det smakte med et bad i Eriksvann.
Se på bildetBarna fra Vangen leirskole storkoser seg på Lille Skjelbreivann. Bildet er tatt mot sør.
Se på bildetBarna fra Vangen leirskole boltrer seg i kano denne varme, fine junidagen. Bildet er tatt fra skogsbilveien, mot nordvest.
Se på bildetPå vei fra Bysetermosen til Børtervannet passerer vi plassen Mellomsaga, som hører til den gamle Rausjøgrenda.
Se på bildet50 bilder vist.