I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Rødløypene fra Kløftetjern og fra Skogsmosan kommer sammen og går videre sørover til Vangenveien. Fint på myrene, men når skogsløypa går i dråget, blir det førefall, men god bæring på sidene. Vårskiløping i Østmarka etter vårjevndøgn.
Se på bildetNå er det nok snø på Tømmerås, og puttis-patruljen lagde et spor opp fra Krokholveien. Det er bratt opp, så en greiere retur er over Fjellfugleleiken og Gråbeinsmosan tilbake til Tømmeråsveien. Sporet har fått litt påfyll av snø nå, og klart for ny runde.
Se på bildetEtter snøfallet om morgenen, lå Marka klar til nye opplevelser. Ikke ofte det er slik i dette løypekrysset.
Se på bildetDet var mange som hadde tatt seg en tur til stålisen på Gjersjøen. Vannet er stort, og isen fin, så det er god plass til alle. Hyggelig både for nybegynnere og mer erfarne.
Se på bildetEt tre i blåstien over Lille Tonekollen er utsatt for hærverk. En hær av maur angrep treet og gnager seg innover i stammen.
Se på bildetMange skøyteløpere på Bindingsvannet. Hard vind fra nord gjorde turen sørover lett. Vinden blåste bort snøen fra i går. Fem grader varmt, men isen holdt seg tørr. Turen nordover ble tyngre.
Se på bildetNå er det tid for furupollen. Med strøm, regn og litt pust i lufta som artister, er dette bildet tatt av Mosjøen ved innløpet til Luttjern. Snart kommer duften også.
Se på bildetSkiforeningen har kjørt opp en 8 km løype med skuter. Den starter på Tømmerbråten rett sør for Larsbråten i Østmarka syd, og ender på Sjutjernsmåsan på grensen til naturreservatet ved samme navn. Løypa er morsom og variert, ikke helt uten utfordringer. Der er den knyttet sammen med de maskinpreparerte løyper til Spydeberg IL. Ved å søke på stedet Larsbraaten i Markadatabasen, så ser man skuterløypa på kartet nederst på siden. I år går løypa ikke over Myrvollåsen, men ut på Lyseren.
Se på bildetLite skispor over Skullerudåsen nå med lite snø, men bra sporsnø. Dryppet glitrer i den lave vintersolen. Se også bilde nr. 17784.
Se på bildetNår vi roter rundt i Marka, får vi mange nye overraskelser. Et par hundre meter sør for Deliseterbrakka, litt oppi lia øst for Gjørmedalen, er denne veien nærmest hogd inn i siden av stupet. Tankene går til Nesbøgaldane i Aurlandsdalen, og kaller det derfor "Dælistergaldane" inntil videre.
Se på bildetVanskelig med finsko fra Bystermosan til Vangen i dag! Her ved vegkrysset mellom Skjelbreia og Vangen. For de som er fristet av kanelsnurrene på Vangen, kan det være lurt med gummistøvler. Fredag formiddag var det nødvendig, men det ble grøftet noe i løpet av dagen. Heter man Tom er det allikevel nok snø her og der.
Se på bildetKommer en seg opp på Høgmyrkollen, er det fin utsikt ned mor skiløypa over Drettvann. Nå begynner snøen å bære skiene utenfor løypene, og det er spor fra Skålsjøkoia over Høgmyrkollen og ut på Drettvann. Ikke spesielt bratt eller vanskelig.
Se på bildetDeledalen er en mye brukt løype for å komme seg raskt mellom Elvåga og Halssjøen. Det blir alltid gått opp når det er mye snø som nå. Krevende for voksne og morsomt for barn å slippe seg utfor her.
Se på bildetNå når dagene blir lengre, er det fint å ta en tur mens solen skinner på åsryggene. Fra Krokhol er det fristende å ta av fra hovedløypa og følge rødløypa opp over Tømmeråsen, og ned på Fjellfugleleiken. Derfra kan vi returnere på rødløypa nedfor Tømmeråsen tilbake, eller utforske hundeløypa i en nydelig trasé mot Svartoren og Skjelbreia.
Se på bildetIkke helt trygg is i sundet fra Mosjøen inn til Luttjern. Merk sporene etter skutern i råken, vet ikke om det var Roy eller Jon som kjørte. Men det var enkelt for oss å komme forbi over land, på løypa til Søndre Krokvann.
Se på bildetLekkert på Nøklevann i dag. Litt vind fra nordøst. Mange slags is, ren stålis, knudrete, snødekket, og noe åpent vann. Husk sikkerhetsutstyr på isen. Sjekk skøyterapportene.
Se på bildetLørdag arrangerte Østmarkas Venner og Friluftsetaten skogdag. Vi gikk rundt og lærte mye om bonitet og hogstklasser. Det var mange flotte trær og mye fin skog. Den vokser ikke av seg selv, men må pleies.
Se på bildetPeter Wessel Zapffe skrev om HK-steder (Hold Kjeft om dem). Allikevel, her er et av dem, en koie satt opp av Paul i Østmarka, nå til glede for oss som har funnet veien dit. Vi må lete litt først. Jeg sier ikke hvor, men denne er øst for Elvåga, og dette er en morgenstemning. En natt på ettt slikt fredfullt sted, gjør livet verd å leve.
Se på bildetNår vi reker på kryss og tvers av blåstiene, kan vi finne slike perler. Denne gangen ikke så langt nord for Vangen i Østmarka. Tredobbel lykke, turen, oppdagelsen og festmåltidet.
Se på bildetEt flott padleområde uten motorisert båttrafikk. Langen og Våg ligger i samme vannspeilet. Mellom dem ligger Høltjernet.
Se på bildetMellom trærne ser man Tappenbergkoia hvor kong Håkon 7. skal ha jaktet. Fine forhold, alt overvann var frosset nå.
Se på bildetHer ved skiltet ut fra Tangentjern og Dammen. Gammelt overvann var frosset, og det var lett å gå.
Se på bildetBare en entusiast hadde tråkket spor i Valstadløypa fra Skråbakkhølet og sørover ned til Slepptjern. Det var flott lys som markerte stemningen.
Se på bildetEn nydelig myr å komme ut på på vei ned fra Tømmerås. Fjellfugleleiken er egentlig to myrer, den andre ligger et par hundre meter lenger øst. Hundekjørerne har en løype fra Fjell og over Fjellfugleleiken til Skjelbreia. Det er også fint å gå den nedlagte rødløypa ned på Svartoren.
Se på bildetDet var gått opp spor fra Krokholveien og til toppen. Fotografen tråkket nytt spor mer eller mindre langs rødløypa til Fjellfugleleiken og tilbake til Krokholveien. Det er også fint å gå den nedlagte rødløypa ned på Svartoren.
Se på bildetKrokhol er en grei innfallsport hvor det oftest er preppet fra.
Se på bildetNoen steder vokser det hvite kantareller side om side med de gule. På dette stedet i Østmarka, mellom Skjelbreia og Vangen, kommer de igjen år etter år.
Se på bildetVilt, selv med med blåmerket sti ned er det vanskelig å være sikker på ruten. Hvis man i tillegg gjør som fotografen og lar seg forlede av vilttråkk på tvers, er det greiere å ta den enklere ruten over Askenbergseter ned til Asdøl. Men en flott opplevelse er det!
Se på bildetDet er meldt om stedvis mye bær i Marka. Her blåbær midt i blåstien mellom Solli og Myggheim.
Se på bildetJordene ved Tanum er den perfekte prolog til en tur inn i Vestmarka. Det går turvei (A2) fra Sandvika over Jong til Tanum og videre inn i marka.
Se på bildetMed milsluker og markafotograf Lise Henriksen som los gikk turen fra Blylaget til Drøbak, en "missing link" på kyststien. På gården Glenne fikk vi et hyggelig møte med en usedvanlig trivelig fyr, som ga oss gode råd om turen videre. Frogn-bonden Hans Petter Glenne, 85 år, har vært en av landets mestvinnende turskiløpere i sin klasse gjennom mange, mange år. Han gikk for Drøbak/Frogn, og var umulig å slå.
Se på bildetPå 60-tallet ble det laget 3 ikon-malerier rundt Sandbakken. Dette, et par hundre meter nord for Sandbakken, er godt bevart. De to andre er vanskelig å se rester av.
Se på bildetIrene og Even på Sandbakken åpnet dørene på grunnlovsdagen, Det var populært og turfolket stilte opp i godværet, de fleste mer pyntet enn vanlig og med flagg. Det gikk med mye rømmegrøt og spekemat!
Se på bildetFørst masse snø, og galninger i løypa med og uten lyse hoder hele døgnet. Nesten ferdig, da blir snøen borte, og ny start!
Se på bildetEtter siste snøfall kan man gå nesten over alt, og gammelløypa fra sør i Skålsjøen og ned til Steinsjøen er framkommelig. Litt kranglete helt i nord, over og under nedfalne trær, men det gir en opplevelse verd strevet. Det var ett nedsnødd spor der, vi er visst flere som liker slikt.
Se på bildetBua ved Sølvtjernet eiers av saueholdslaget og heter selvfølgelig BÆBU. Her er det nok snø, og løypa fra Bruvoll til Harestua passerer forbi
Se på bildetLøypa fra Bruvoll til Koperud lå uberørt og innbydende denne helgen. Løypemaskinen sto på Åsen, så fikk vi brøyte selv som i gamle dager. Det blir nok mer folk og fart neste helg når Lygnaturen går.
Se på bildetOrrfuggern har allerede begynt så vidt i Østmarka. Jeg sier ikke hvor, men det gikk en rødmerka løype over myra her, den ble nedlagt i 2009. Der hvor preppinga slutter, begynner eventyret.
Se på bildetDet er utsikt helt til Gausta på dager som denne. Skiløypa fra Krokholveien over Tømmerås og videre ned til Fjellfugleleiken er tråkket opp. ØX-gutta var ute og ryddet, de dro videre på løypa nedenfor åsen tilbake. Over åsen tråkket jeg spor litt vest for rødmerkinga, og fikk fin tur med mye utsikt.
Se på bildetVed Delisetra stikker skiløypa inn i reservatet, og er i god gammel stil. Her er det ikke plass for brede løypemaskiner. Med dagens snøforhold er det en nytelse å få tutle rundt på slike løyper. Om sommeren er odden en fast rasteplass for vandrere på flyktningeruta mellom Vangen og Enebakk. Setra ligger i dag under vann.
Se på bildetPå Stormyrene går det en løype ned til P-plassen sør for Eina. Det var suverent preppa derfra til Lygna i påsken. Eidstuga - Stormyra direkte var ikke oppgått, men der greit å ta skogsbilveien til man kom innpå preppaløypa nedenfor Åsen.
Se på bildetIkke preppa i påsken, men lysmastene sto som kvisting til Eidstugua.
Se på bildet50 bilder vist.