I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Grevehytta ved Gjelleråstjern (614 moh.) har fått sitt navn etter den tidligere bankmannen Sigurd Sørensen, som titulerte seg "Greven av Oppkuven". Han bodde her fra 1929 til 1961. I dag, 10. mai 2017, var det rundt 30-40 cm nysnø her inne!
Se på bildetDet er sjelden man kan gå på ski helt fra Skansebakken i slutten av april, men i dag var det scooterkjørt opp til Gråseterhytta. Derfra og videre til Søndre Heggelivann måtte vi tråkke i 20 cm kram nysnø.
Se på bildetHer ved Bjørneputten øverst i Bjønnputtdalen ligger snøen lenge, og med ned mot null grader om natten, blir den liggende noen dager til. Vi står akkurat i Ringerike, mens selve fylkesgrensen går omtrent midt over Bjørneputten ifølge kartet. Her går skiløypa fra Mosjøen til Store Sinnera om vinteren, og i sommerhalvåret er det trillesti her, slik at man kan sykle fra Ringkollen, rundt Gjerdingen til Oslo.
Se på bildetDet var nesten full vinter i Villmannsdalen i dag, selv om vi er nesten i slutten av april. 50 cm med snø ved målepinnen øverst i dalen og fortsatt nattefrost, bidrar til at det nok er skiføre her også i mai.
Se på bildetNattefrost og kald nordavind gjorde at skiføret holdt seg overraskende godt i Oppkuven-området i dag, og man kunne gå overalt på bærende skare. Denne delen av Marka er helt eventyrlig.
Se på bildetI Målvika nord i Katnosa der skiløypa kommer ned, renner en bekk som gjør at isen smelter ved land. Det står fortsatt én stikke igjen ute på isen, men det er neppe egnet som noen garanti for at isen er farbar.
Se på bildetFortsatt flotte forhold i denne delen av Nordmarka. Vi gikk fra Mosjøen over Langvassbrenna og Sinnerdalen. Nattekulda hjelper godt på å hindre issålen fra å smelte.
Se på bildetMyrene er i ferd med å gå opp nord i Marka, selv her på Skillemyra, som ligger over 600 moh. Issålen må snart gi tapt for våren, men i dag kom vi oss tørrskodd over, selv sent på ettermiddagen. På samme tid i fjor ble bilde nr. 23641 tatt her. Da var våren kommet kortere.
Se på bildetFlotte forhold på skogsbilveien i Sinnerdalen, selv i sydhellinger som her. Sammenhengende skiføre fra Mylla til Auretjern ved Spålen, med unntak av noen bare partier.
Se på bildetEtter først å ha oppsøkt tårnet på Oppkuven tidligere på dagen, valgte vi å gå skauleis til Kustein. Vi hadde gått via Stubdalsflaka og tok skuterløypa fra Løvlia til Møkkalitjern, der vi forlot løypa og gikk sydover mot Kustein. Fra Kustein er det greit å gå skauleis vest- og sydover til man treffer på skuterløypa over Kusteintjern som går ned til Bærumsvika. På Kustein er det et noe underlig fenomen ved at kompasset viser om lag 90 grader feil. Dette har jeg opplevd før, og testet denne gangen i tillegg med mobiltelefonens innebygde kompass, som dermed gikk helt i lås. Bildet viser sikten nordover.
Se på bildetDet var fast og fint over Atjernsmyrene og ingen problemer med å ta seg tørrskodd over på ski, til tross for stekende sol og høye temperaturer i lufta. To netter med frost hadde gjort myrene faste og fine.
Se på bildetDet var fast og fin våris over Skamræk denne dagen, til tross for at sola varmet kraftig. Overisen holdt uten noe problemer, men man må huske på at man går på eget ansvar.
Se på bildetEtter to netter med frost, måtte denne solfylte tirsdagen utnyttes til fulle. Vi startet fra Skansebakken, og etter ca. 2 km til fots, kunne skiene tas på, og vi gled av gårde på en issåle frem til Smedmyrkoia, der vi møtte snø. Før Gopletjernsbakkene tok vi til høyre ut på Pipenhusveien opp til krysset der veien til Stuevann tar av til høyre. Fra Stuevann går en idyllisk upreparert, men rødmerket løype opp mot Smedalen og Kuvelia. Vel oppe i Kuvelia møtte vi dette synet, og lurte først på om det var Yeti, den avskyelige snømannen, som hadde vært ute en tur. Ved nærmere undersøkelse viste det seg å være trugespor.
Se på bildetFlott å gå skauleis på skaran mot Oppkuven i dag. Det lå et lite lag med tørr nysnø over skaren som satte seg i klisteret, men ødela på ingen måte den nytelsen det er å kunne gå hvor en vil. For en måned siden gikk vi og tråkket i 60 cm løssnø i dette området og det var tungt. Marka er på sitt fineste nå, og det er bare å komme seg inn i det "aller helligste", som Oppkuven-området trygt kan kalles.
Se på bildetFlotte, nyfreste spor helt fra Skansebakken til Heggeliseter og fra Gagnumseter og tilbake til Bymyr i dag. Bildet er tatt mellom Gagnumseter og Oppkuvbekken, i løype 1260.
Se på bildetDet var varmt i sola over Stubdalsflaka denne onsdagsettermiddagen i midten av mars, men forholdene var overraskende gode, selv om gliden ikke var all verden der det ikke var preparert. Skiforeningen meldte om havari på løypemaskinen på Ringkollen så det var kun kjørt skuter over Stubdalsflaka denne dagen. Vi får håpe på noe lavere temperaturer fremover, slik at skiføret kan vare et par måneder til.
Se på bildetLøypa fra Oppkuvvann til Oppkuven var kjørt opp med skuter denne dagen, og vi møtte begge skuterne for nedgående da vi var på vei opp. Det er sjelden å oppleve at skuteren kjører denne løypa, som også er lagt noe om for å unngå en vanskelig kneik like etter skiltkrysset der løypa fra Stuevann kommer opp. Det er også blitt svært enkelt å bestige tårnet etter at vindeltrappen erstattet den gamle stigen for noen år siden. Fra toppen av tårnet har man god utsikt til bl.a. Gaustadtoppen.
Se på bildetDet var uendelig vakkert øverst i Villmannsdalen i det såkalte Villmannsgjelet denne februardagen, og solen tittet frem akkurat da vi passerte etter overskyet vær tidligere på dagen. Det var relativt hardt fra Skansebakken etter mildvær med regn og sludd som ble etterfulgt av kulde.
Se på bildetNydelige løyper over Øyangen, men noe overvann enkelte steder. Man gjør best i å følge oppkjørte løyper.
Se på bildetLøypa fra Dammyra over Vidvangshøgda var kjørt opp for første gang, og vi fikk en nydelig ettermiddagstur opp hit i sola. Sola gikk ned nøyaktig klokken 16.00, og da ble det kaldt.
Se på bildetDet var nesten så vi var fristet til å gi oss i kast østover for å finne Soria Moria oppe i solen, der vi stod kalde i skyggen nede på Mosjøen.
Se på bildetDet varmet i sola på Spålen etter en kald tur gjennom Finnvassdalen da vi så denne godt voksne karen iført nikkers og anorakk i herlig diagonalgang over Spålen.
Se på bildetNaturen hadde pyntet seg denne mandags ettermiddagen og Treningsrunden på Ringkollen var kjørt for første gang i år med den store løypemaskinen.
Se på bildetNydelig vinterstemning i høyden denne lørdagen. Vi gikk løype 4 fra Skansebakken via Lysedammene opp Kjagdalen til Store Oppkuvvann. Her inne prepareres det aldri, og man må tråkke sine egne spor. Det gir en fantastisk følelse av frihet og villmark.
Se på bildetDet var kaldt på Glåmene i ettermiddag etter at sola hadde gått ned. Det er fortsatt ikke preparert her oppe, men fint å gå likevel. Man får faktisk litt mer villmarksfølelse når det kun er et enslig skispor man følger.
Se på bildetDet var preprarert fra Elveli til krysset der Bjørnebergveien går til venstre. Vi fulgte denne til enden, og det var fint å gå i fjærlett nysnø. Her ved løypekrysset går en av de flotteste scooterløypene i Marka. Mot sør går løypa over Heikampen, og mot nord går løypa mot Kveldrostjern. Nå var det for lite snø til å gå i disse løypene.
Se på bildetSkisesongen er omsider i gang i marka, og i dag gikk det fint gå fra Skansebakken i preparerte spor til Vakersetra. Deretter ble det å tråkke i fjærlett nysnø over Nordre Heggeligvann og videre over Gråberget til Stubdalsflaka der det var bitende kaldt. Det gjorde godt med en liten pause i selvbetjeningsstabburet på Løvlia denne kalde januarettermiddagen.
Se på bildetFortsatt litt tynt snølag for å kunne kalle det skiføre i Kjagdalen, med det går an for de ivrigste.
Se på bildetFra toppen av Oppkuv-tårnet ser vi tydelig hvordan tåka ligger over Oslo-gryta i øst. Minus 7 grader og litt vind på toppen denne dagen i slutten av november.
Se på bildetTrærne kaster lange skygger over Smaltjernet nedenfor Oppkuven i den lave novembersola, til tross for at det er midt på dagen. Flotte forhold i Marka i dag, og vi gikk til fots med isbrodder fra Skansebakken. Se for øvrig bilde nr. 14575, som er tatt fra samme sted, men på en annen årstid.
Se på bildetDet lille tjernet Døpefonten ligger vakkert til langs den umerkete stien mellom Finnstad og Finnerudseter. Jeg har gått denne stien relativt ofte de siste årene, men har aldri møtt et eneste menneske her. Det er ikke vanskelig tilgjengelig. Man kan f.eks. sykle fra Tverrsjøstallen til Finnstad. Der må man sette fra seg syklene, da det er forbudt å sykle i Spålen-Katnosa naturreservat som dette lille tjernet befinner seg i.
Se på bildetFra Finnstad går det en blåmerket sti i retning Finnerudseter. Da passerer man Prekestolen, som igjen er blitt kjentmannspost. Det går også en umerket, men likevel tydelig sti østenfor blåstien som går forbi Døpefonten. Man skulle tro at Døpefonten ligger i nærheten av Prekestolen, men det er faktisk et godt stykke mellom dem. Det er denne stien vi her går. Som man ser, er det ikke vanskelig å se hvor den går, selv uten merker.
Se på bildetPlassen Finnstad er et nydelig sted der det ligger østvendt mot Finntjern. Over trammen på gamlestua går grensen mellom Buskerud og Oppland, slik at gamlestua fra ca. 1850 ligger i Oppland, mens det nye huset bygget i 1910 ligger i Buskerud.
Se på bildetRett øst for Store Sinnera nord for Spålen hadde en bever felt dette treet. Dette er rett nord for naturreservatet, og man kunne kanskje tro at beveren hadde lest de nye skiltene som er kommet opp. De varsler om forbud mot sykling og felling av trær i Spålen-Katnosa naturreservat. Flere felte trær innenfor reservatet viser med all tydelighet at beveren har til hensikt å ignorere dette forbudet.
Se på bildetFantastisk utsikt fra toppen av Kjerkeberget/Høgåsen, der man kan se helt til Drøbak og Hvitsten på en klar dag som denne.
Se på bildetVarden på Kjerkeberget er utsmykket med det som ser ut som et kors. Det er egentlig et gammelt lukebeslag som ble funnet i Heggelielven ved Gryta og båret opp hit av noen vandrere med fantasi og tiltakslyst, ifølge boken «Krokskogen på kryss og tvers» av Sverre Grimstad.
Se på bildetDenne enslige standhaftige stauren er det eneste synlige bevis for en skiløype som gikk fra Gråseter over myrene på østsiden av Høgåsen/Kjerkeberget og videre ned til Bærumsvika. Denne løypa ble anlagt i 1937 etter at Skiforeningen hadde åpnet skihytta på Lauvlisetervollen og som fikk navnet Løvlia. Dette ble kalt "Vestmarka" den gangen, og mange trodde at hytta lå for langt unna til at noen ville besøke den. For å unngå dette, anla Skiforeningen flere løyper inn til Løvlia, deriblant denne. Dette var elleve år før Gråseterveien ble anlagt i 1948. Man startet turen fra Skansebaken og gikk løypa forbi plassen Aspeskog (Ospeskog på dagens kart). Da jeg så stauren første gang for seks år siden, var det fortsatt tydelige rødmerker på den. I dag er disse nesten borte.
Se på bildetVest for Øvre Lyse ligger det en gammel hytte som man kan skimte fra veien fra Øvre Lyse mot Slora. Hytta ligger like ved den gamle Sloradammen som demmet opp Sloravannet. Fløtingen her tok slutt allerede i 1935 etter at Løvenskiolds tømmerhuggere og skogsjef Ove Lange hadde bygget Otertjernsrenna på midten av 1920-tallet. Denne hytta heter Skabråten og skal være den første tømmerhoggerhytta med plankegulv. Som man ser, er den satt sammen av to deler. Den flotte gamle sykkelen som finnes på bilde nr. 17610 var dessverre ikke å se, men kanskje den er plassert inne.
Se på bildetDet var deilig å få av vått regntøy og raste i solveggen på gamle Spålsetra med størhus fra 1891. En omgang med linoljekitt og linoljemaling er nok snart påkrevet til dette verneverdige vinduet mot syd. Spålsetra er innredet med to separate rom, hvorav OFA bruker det ene og Løvenskiolds jaktoppsyn det andre, etter det vi har lest. Fortsatt er setervollen ganske åpen her på Spålsetra, men skogen spiser seg sakte, men sikkert innpå husene. Sauene var ikke kommet hit inn ennå, men vi har møtt på sauer i området tidligere. Vi møtte sågar en sau som gikk over isen i Spålen i januar i år! Den fikk vi meldt fra om til beitelaget i Haug som tok affære. Fra gammelt av var 12. juni den store dagen for utreise til setrene i dette området, men sauer er allerede sluppet på beite nær Øyangen.
Se på bildetPå Søttjernberget står denne steinen som kan minne om en pingvin. Dette er et fantastisk terreng å gå i, og man føler at man er langt inne i villmarka til tross for at man kun er et par timers gange fra Skansebakken innerst i Sørkedalen.
Se på bildetSøttjerndalen er et stykke «urskog» i vårt nærområde. Etter det jeg har lest, er det frivillig vernet av Løvenskiold, hvilket vi turgåere kan glede oss over. Dette treet ligger like nordvest for Søttjernet, og det ser ut som om det har ligget der siden Arilds tid. Like etter dette bildet ble tatt, tråkket vi gjennom råtten snø i en nordhelling og stod med snø til livet.
Se på bildetVi takker for oss på dagen fem måneder siden vi startet skisesongen på myrene ved Ringkollen 18. desember 2014. Det er fortsatt mulig å gå på ski rundt i oppkuvtraktene, men det smelter fort nå. Med regn i vente, blir det nok vanskelig å slå rekorden til herren med initialene E.N. som den 12. juni 1927 gikk på ski fra Mylla til Voksenkollen - en tur han brukte 11,5 time på. (Se Skiforeningens årbok 1944 eller Aftenposten 15. juni 1927).
Se på bildetIsen holder fortsatt stand på store Oppkuvvann, men vi fant det ikke forsvarlig å gå over isen. Det ble å tråkke seg fram gjennom skauen på nordsiden der det fortsatt lå en del snø.
Se på bildetDen nye trappen til tårnet på Oppkuven kom på plass for et par år siden, og har gjort bestigningen av tårnet til en lek i forhold til den gamle stigen. Engelsk setteren Kaysa har vært her mange ganger, men ennå ikke i tårnet!
Se på bildetIsen er i ferd med å gi tapt på Såtatjernet ved Oppkuven, og kun Star-Hagen og et par andre hadde våget seg over der nå. Vi valgte å gå rundt, hvilket ikke var noe problem.
Se på bildetI løpet av natten hadde det kommet noen centimeter våt nysnø som gjorde det hvitt og fint! Mye har smeltet siden vi gikk her sist for åtte dager siden, og med regn i vente er det snart førefall også for de mest innbitte enstusiaster.
Se på bildetNysnø ved Oppkuven 10. mai 2015 etter en natt med regnvær i byen. Vi gikk til fots fra Sørkedalen skole til Stuevannsveien, der skiene ble tatt på. Deretter opp til Stuevann der isen fortsatt lå, og videre opp Stuevassdalen til Smedalen der vi traff på nysnøen. Flotte forhold, og skisporene foran oss viste at flere benyttet denne fine søndagen i strålende sol til en skitur i Oppkuven-området.
Se på bildet47 bilder vist.