I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Når en kommer stien fra Setertjernet, ser en Gapahuken og vedskjulet i Bokkedalen fra nord-vest. Bokkedalen kan ikke skilte med vid utsikt. Til gjengjeld byr stedet på vennlig atmosfære og nesten alltid nykokt skaukaffe.
Se på bildetStien fra Setertjernet til Bokkedalen går i lett kupert terreng. Traseen er den samme hele året, og distansen er 1,8 kilometer. Når det er nok snø, kjøres det skiløype som krysser stien like ved Fischerhytta. Løypa går i en annen trasé.
Se på bildetEtter tre-fire hundre meters gange, passerer en et lite hyttetun tilhørende Fischerhytta. Den ligger fint til med utsikt ut mot Setertjernet. Hytta er i privat eie og er ikke åpen for allmenn ferdsel.
Se på bildetEtter bare 50 meters gange fra parkeringsplassen ved Setertjernet ser en restene etter en demning. Historien er som følger: På vei mot Engertoppen passerer en Jøndalsåa. Den starter sin ferd fra Øvre Hoelsjø, renner inn og ut av Nedre Hoelsjø i Gullverket, via Fosstjernet og gjennom Fløyta og Jønsjøen. Fra Jønsjøen går elva i stryk og stiller til den buldrer ut i Vorma sør-vest for Styri. Der Jøndalsåa gjør sitt siste fall var Jøndal kraftverk, som startet driften i 1910. Driften opphørte rundt 1960. Det siste magasinet før kraftverket er Jøndalsdammen, som fremdeles er intakt, helt inntil Fv177. For å magasinere vann ble det bygd flere dammer, både i hovedvassdraget og i sidevassdrag. Et slikt sidevassdrag kom fra Setertjernet sørøst for Jønsjøen. Der ble det byd en steindam som demmet opp det vesle tjernet med flere meter. Men i 1924 brast dammen, og alt vannet strømmet ned i Jønsjøen og videre som en flodbølge nedover Jøndalsåa. Det regnet og regnet store deler av sommeren og høsten i 1924, og dammen ved Setertjernet var dårlig fundamentert. Gunnen i området er sandholdig, og den store nedbøren vasket vekk sand og gjorde grunnen ustabil. Derfor brast dammen. Lokale folk som bodde inntil åa, blant annet ved Fossberget ved Styri, forteller at vannet strømmet inn i hus, og flommet langt innover jordene helt inn til bebyggelsen på Åsletta. To bruer forsvant også.
Se på bildetVed parkeringsplassen i nordenden av Setertjernet i Eidsvoll står ei infotavle der en blant annet kan kikke på kartet før en legger i veg inn i Marka.
Se på bildetUtsikten fra gapahuken på Høgda øst i Eidsvoll er storslått. Den står omtrent 350 moh., og herfra kan en se store deler av Romerike mot vest og sør.
Se på bildetPå Høgda, øverst i Engerlia nord for Jøndalsvangen i Eidsvoll Allmennings skog, står denne gapahuken. Den ble høytidelig innviet 14. mars 2010, med et femtitalls turgåere til stede.
Se på bildetLøypene i Gullverket, her mellom Lønntjernbråten og Grønnsjøen, går i lett kupert terreng med skogen kneisende på hver side av skisporene.
Se på bildetI nordenden av Øvre Holsjøen ligger Lønntjernbråten, en gammel setervang som i dag eies og holdes i hevd av Eidsvoll Almenning.
Se på bildetFra parkeringsplassen på Lynesvangen er det bare 300-400 meter til Øvre Holsjøen i Gullverket. Sjøen er ei perle gjennom alle årstider, og utfarten er stor til løypenettet vinterstid. Rundt sjøen er det anlagt flere gapahuker med bålplass, og det er laget fiskeplass for handikappede. Runden rundt selve sjøen er cirka fire kilometer.
Se på bildetEt tilfluktssted for en kar som rømte fra tyskerne under andre verdenskrig, ble gjenfunnet før jul 2013. Jan Tore Gundersen var guide på turen fra Bokkedalen til hula - en strekning på ett hundre meter.
Se på bildetAlle som går til og fra Bokkedalen, seint eller tidlig, vinter som sommer, er i godt humør. De helsemessige og sosiale gevinstene er store.
Se på bildetFra bålplassen på Tynsåktoppen kan en skue ut over romeriksbygdene. Nærmest er Eidsvoll sentrum.
Se på bildetPå åskanten, ovenfor Skovseth i Eidsvoll, står gapahuken på Tynsåktoppen. Derfra kan en se vidt utover Romerikssletta. Finnkolleden starter ved Finnbråten i Eidsvoll, og hele runden er på drøye fire kilometer med en rekke steder hvor panoramaet er storslagent.
Se på bildetOpp gjennom årene har det vært flere spillegale tiurer i skogene øst for Styri i Eidsvoll. Dette eksemplaret er tiuren Roald, oppkalt etter eventyreren Roald Amundsen. Fryktløst voktet han sitt revir på Engertoppen ved sommerstien inn til Bokkedalen våren og sommeren 2013.
Se på bildetDet gamle branntårnet på Mistberget (663 moh.) holdes i hevd av Mistbergets Venner. Det er 16 meter høyt, og derfra ser en nesten hele verden.
Se på bildetVed Grønnsjøen, i løypenettet fra Lynesvangen i Gullverket, kan en sette seg ned og slappe av med en kaffekopp mens utsikten over Grønnsjøen nytes. Ved til bål finnes i huken, men det er greit å ta med fyrstikker sjøl.
Se på bildetGapahukene ved Grønnsjøen ligger høyt i terrenget, og utsikten er god. I bakgrunnen til venstre skimtes TV-/radiomasta på Mistberget.
Se på bildetBåde små og store var med på turen denne kvelden. Over turgåerne reflekterte Luna sitt bleke lys. Bildet er manipulert.
Se på bildetMer enn 100 var med på fullmåneturen. Kvelden var krystallklar og passe kald.
Se på bildetSkiløypene rundt Øvre Holsjøen i Gullverket passer utmerket for alle aldre. Frida (5) og Trym (8) syntes det var gøy å gå den fire kilometer lange runden.
Se på bildetEn møter alltid blide og hyggelige turgåere når en ferdes innover i skogen øst for Styri i Eidsvoll. På bildet er Bente Resaland, Wenche Nymoen og Olav Resaland godt fornøyd med dagens tur, der de stråler om kapp på Februa.
Se på bildetFebrua krysser Jøndalsåa like øst for Styri i Eidsvoll. Dette er ett av flere utgangspunkter for tur innover i Marka, blant annet til Jøndalsvangen og Bokkedalen.
Se på bildetDenne store steinblokka ble et resultat av sprengningsarbeid for mange år siden, da Jøndalsåa fikk nye løp ved Åsletta øst for Styri i Eidsvoll. I dag er det ei trebru ved siden av, som skiløypa går over om vinteren. Stiene og løypene brukes flittig hele året.
Se på bildet30 bilder vist.