I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dagens korketrekker har ikke svinger som lever opp til navnet, men her ser man hvorfor akebakken ble kalt Korketrekkeren. Her kommer den inn i Heftyebakken like ovenfor der bilveien går inn til Tryvann.
Se på bildetBobbanen kommer inn i Heftyeveien like nedenfor gapahuken. Her er det 1,5 km til Midtstuen og 1,7 km opp til Frognerseteren.
Se på bildetHestene ventet på boller fra Ullevålseter. De bor på Skjerven gård, som ligger på vestsiden av Maridalsvannet lengst nord mot Hammeren.
Se på bildetMed referanse til bilde nr. 39547 tok jeg turen inn til Blankvann på langfredag for å se hva beveren hadde gjort siden sist. Det var kanskje ikke så mye mer jeg fikk ut av det, men jeg tror at de etablerer flere beverhytter, og store trær er flyttet. Flere som passerte meg i dag i løypa, la ikke merke hva beveren hadde gjort, selv om jeg gikk inne i skogen ned mot vannet. Det er rimelig enkelt å se forskjellen på løypearbeidet til Skiforeningen i området og hva beverne har gjort. Foreløpig er det vel 15-1 til beverne mot Skiforeningen, men beverne holder seg bare på sin banehalvdel.
Se på bildetHer ved løype nr. 234 er det noe bedre enn Rundmyr – Langmyr, men man må ta av seg skiene ved KSI-hytta, deretter går det «greit» mot Blankvann. Da jeg kom nærmere Blankvann, gikk jeg over til hovedløypa mot Kikutstua i løype nr. 119. Det er 20 meter gjennom skogen på det korteste, men litt kronglete.
Se på bildetGro Wullum og John Rokstad var ute i det fine vårværet. Da jeg traff dem, var de på vei tilbake etter å ha snudd ved Tryvannstua. Jeg fortalte at det er mulig å gå inn til Nordmarkskapellet bare man har kommet seg rundt svingen etter 2-300 meter ved den gamle hytta til hunderedningen hvor det er bart på veien, ref. bilde nr. 39573. Så da snudde de, og senere traff jeg dem ved Nordmarkskapellet på min tilbaketur fra mitt mål med beverne ved Blankvann, ref. bilde nr. 39547.
Se på bildetJeg foretrekker å gå opp fra Sporten i løype nr. 376 og videre inn mot Tryvannstua. På vei tilbake går jeg heller strekningen Heggehullet – Frognerseteren, som er løype nr. 2 når jeg kommer tilbake fra Tryvannstua.
Se på bildetDet var bare to-tre stykker innom Kobberhaughytta da jeg var der i dag.
Se på bildetI fjor holdt de til ved Svartkulp, se bilde nr. 37164, men der har det ikke vært noen aktivitet i år. En hytte rakk de imidlertid å lage, se bilde nr. 39488. Her ved Blankvann hadde de felt sikkert 10-15 trær. For øvrig er beverskinn utmerket å lage hatter av. Hattene til Haga, som holder til øverst på Grünerløkka, bruker beverskinn, som importeres fra Portugal og USA. Haga lager «custom made»-hatter etter kundens forespørsel og eksporterer til hele verden.
Se på bildetHer treffer jeg en isfisker rett ved Blankvann. Øyvannet ligger rett ved siden Deledalsveien, som går over i Bjørnebergveien. Han hadde ligget over sammen med to kamerater. De hadde gått ned til Elveli, mens han måtte tilbake til bilen ved Frognerseteren. Utbyttet hadde bare blitt to små fisk. Andre gikk på beina med brodder og staver.
Se på bildetDet er dårlige forhold mellom Langmyr og Appelsinhaugen, men det er overraskende bra i andre partier av løypene i Nordmarka syd.
Se på bildetFra Ullevålseter og hit ved krysset til Måneskinnsløypa var det med noen få unntak mulig å gå på ski hele veien. Men, nedover på vestre side av Sognsvann hadde det vært best med fjellski med stålkanter, for der er det bare is. Oppover kan det ennå gå bra.
Se på bildetLitt for lite folk på Ullevålseter, det fine været tatt i betraktning.
Se på bildetNesten ikke noen i Marka i dag, men før Langmyr, mellom Tryvann og Rundmyr, traff jeg ca. 30 unge personer som gikk i sporet og som etter hvert fjernet seg. Det er farlig for alle når man kommer nedover i et isspor i full fart og det rundt svingen er fullt av folk i løypa.
Se på bildetHer traff jeg muligens en landslagsløper. Ellers var det bare entusiaster i Marka denne dagen. Det er viktig å være veldig forsiktig i nedoverbakker. Det er en steinhard såle som er svært ubehagelig å falle på.
Se på bildetBare til hit kan man gå på ski nå, mente noen jeg møtte, for rundt svingen nederst i bakken mot Store Åklungen var det bare is helt ned mot Sognsvann, mente de. Så da snudde jeg og tok vestsiden av Sognsvann. Den var farbar, men ikke bra, frem til Måneskinnsløypa.
Se på bildetVestre Aurtjern og en bekk som kommer i fra Aurtjernsliene.
Se på bildetVed Tryvannstua er det rett før alle må ta av seg skiene pga. for lite snø. Nesten brukbare forhold deretter inn mot Slakteren.
Se på bildetHer møter løype 119 og løype 1205 hverandre. Løype 119 går over land, mens løype 1205 går over Bjørnsjøen mot Kikutstua.
Se på bildetDet kom flere etter de som ses på bildet. Det viktigste er å gjennomføre! Det er at man har personell som følger opp de som ligger sist.
Se på bildetHer får noen av de som gikk Holmenkollmarsjen lørdag 12. mars 2022 en siste påfylling av sjokolade og drikke av Markus Thommessen og Simon Carlsson (med solbriller). De hadde stått der hele dagen og fortalte at Marit Bjørgen hadde kommet langt foran de neste damene og at det var jevnere blant mennene.
Se på bildetMed referanse til teksten til bilde nr. 39272 ("Hands off Ukrainie") ga jeg "hånden" til Ane, og hun satte den opp ved disken. Der passet den bra!
Se på bildetRett ved Kobberhaughytta gjorde Andreas Henriksen og Dag Skruklien løypearbeid før Holmenkollmarsjen. Der kom også solen frem etter at det hadde vært tåke og skyer siden jeg startet fra Frognerseteren, hvor det var sol. Dag var kommet over fra Krokskogen (hvor han har løypeansvar) for å hjelpe Andreas.
Se på bildetMed krig i Ukraina så er Roseslottet blitt en aktuell utstilling. Det bør også føre til at den blir permanent. I dagens læreplan for historie er det frivillig å ta med noe om andre verdenskrig. For å forstå hendelser i dag, må man forstå og kunne noe om fortiden.
Se på bildetVed Meidelhytta ved Store Sandungen er det satt opp en skummel elg. Min kollega ble et år skremt av den, da han trodde den var levende. Da har vel de som satt den opp, oppnådd det de ønsket. Den er fin i måneskinn.
Se på bildetJeg ble tatt bilde av ved fallskjermslippet til Milorg D13 (23. februar 1945). Lappen fikk jeg fra OBOS, som stod ved Holmenkollen på lørdag. Så mistet jeg den like ved Tryvann. Da ble den festet litt bedre av en dame som så at den var falt av. Til slutt mistet jeg den da den røk på Kikutstua. Sjefen for Milorg D13, Erik Sture Larre (1914-2014) satt på Grini og Møllergata 19 fra høsten 1942 til krigens slutt, for deretter å stå bak Friluftsloven og Markaloven.
Se på bildetHver lørdag og søndag er Trantjern gård åpen for servering fra kl. 10 til 15.
Se på bildetKom til Mylla søndag ettermiddag etter taxi opp fra Grua. Nå startet en nesten 50 kilometer lang tur til Sognsvann/Gaustadjordene.
Se på bildetTherese Johaug på sin siste ferd i Holmenkollen, på vei mot seier på 30 km klassisk.
Se på bildetForholdene i Marka er veldig bra, selv om det er litt hardt, men fra Sognsvann og lavere er det dårlig utenfor kunstsnøløypene. Vi ble anbefalt å gå på vestsiden istedenfor østsiden av Sognsvann.
Se på bildetSkiføret er ikke dårlig i høyden! Elever fra Bjerke vgs. hadde blitt fortalt av læreren sin at det ikke var skiføre, så de gikk til fots og ødela de nypreparerte løypene. Jeg spurte hvor de kom fra og om de ikke hadde ski. Joda, de hadde ski, fortalte de. Jeg fortalte dem at læreren burde sjekket forholdene bedre.
Se på bildetLøypene er ganske harde, så noen måtte legge på ny smøring.
Se på bildetEtter dusj og badstue hadde vi en bra fireretters middag med bl.a. skrei. Etter frokost med varme rundstykker og så litt ro, begynte vi på turen til Sognsvann.
Se på bildetDet var skarpt føre og noe ulendt i scooterløypa fra Gørja til Fortjern. Det er litt ubehagelig når man får stor fart i de slake bakkene. Etter noen minutter kom eieren (eller leieren?) av det gamle damhuset ved Helgeren ut og fortalte at det hadde vært -3 °C inne i hytta da hun hadde ankommet.
Se på bildetØyvind Rui, Erik Tage-Hansen, Knut Bjørsvik og fotografen startet på oppoverbakkene mot Tømte.
Se på bildetJentene ble kjempefornøyde. Sjokoladen hadde jeg fått av Skiforeningen ved Eddie på Kikutstua (se bilde nr. 39176), og som tidligere gir jeg den til tilfeldige barn etter først å ha snakket med en av foreldrene. For øvrig var forholdene blitt mye dårligere i løpet av natten på Gaustadjordene.
Se på bildetEddie Ingskog og Bjørn Hellum stod for smøreservice og verving på Kikutstua denne søndagen. Eddie hadde stått der hver dag siden torsdag. De hadde mer å gjøre med smøring av ski i dag enn de andre dagene, siden det var blitt mildt over natten.
Se på bildetDet kom en gruppe syklister samtidig med fotografen. De forsvant raskt på forsiden, og da ble området igjen dominert av skiløpere, bl.a. annet av en fra Roma som jeg snakket med.
Se på bildetSmalstrømhøgda som ligger til høyre, er like under skyen. Toppen bak Kikutstua heter Kikut, men mange kaller også Kikutstua for Kikut.
Se på bildetVi var en del som hadde tatt toget og som startet på Movatn. Flere hadde tatt toget før oss og gått av på Stryken. Disse traff vi på Kikutstua sammen med de som kom fra syd, så der var det ganske mange.
Se på bildetLasse tok seg en matbit og litt kaffe før videre kjøring etter å ha preppet opp til Tømte. Forholdene opp til Tømte var helt perfekte.
Se på bildetBymiljøetaten har gjort det mulig å gå på ski helt bort til Risbekkveien. Løypa videre ned mot Gaustad er ikke å anbefale før det kommer en del mer snø.
Se på bildetSkiløperne er i hovedløypa til Kikutstua (løype nr. 1205, Abbortjern – Kikutstua over Bjørnsjøen), rett før vannet.
Se på bildet50 bilder vist.