I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Ved Knurra deler løypene fra Lørenskog mot Vangen seg. Den ene går over Tonevann og den andre over Skålsjøen. Denne dagen var det tross kulde og snøvær rene folkevandringen gjennom Knurra.
Se på bildetVed Knurra deler løypene fra Lørenskog mot Vangen seg. Den ene går over Tonevann og den andre over Skålsjøen. Denne dagen var det tross kulde og snøvær rene folkevandringen gjennom Knurra.
Se på bildetFlåten, slik den var bygget i juni, ble litt ustabil. Vi fjernet 20% og la en ekstra tørrgranstokk på hver side. Da fikk vi anledning til å lage letter adkomst fra vest ved å bolte fast to halvkløvinger.
Se på bildetTypisk innsats i dugnadsgjengen Foreningen ØX. 3 mann jobber mens resten roper gode råd (internt kalt "støttepasninger"). Her ses også et glimt av "Fjell og Vidde"s utsendte Julie Maske, som samler bilder og inntrykk til høstnummeret. ØX-karene har et veddemål om det. "Vi jobber, og vi smiler til de fleste fotografer og journalister, men det kommer bare bilde av Stakan i bladet".
Se på bildetPlanen var å trekke nyflåten opp på gamleflåten for å heise den andre enden opp langs svaberget. Skiforeningens Oddvin Lund, som er dykkerentusiast, var tilkalt for å finne ankerkjettingen. Han prøvde først med en grensag med krok, men oppnådde bare å sette den fast. Dermed jumpet han uti vannet og dukket de to meterne ned til gjørmebunnen. Til 17 hutrende dugnadskarers beundrende tilrop kom han opp med kjettingen.
Se på bildetForeningen ØX har fått låne robåt av Oslo "Skogvesen" for å ro materialer og redskap 1,5 km innover. Svartoren er et fantastisk padlevann (især for familier med nyinnkjøpt kano). Lett adkomst fra bilvei og et idyllisk, smalt vann, hele 2 km langt, med flere fine landingsplasser og godt fiske.
Se på bildetMai 2005. Tre mann fra Foreningen ØX inspiserer den nye flåten og finner at den ikke bærer godt nok. Her må det dyttes isopor inn under, men hvordan i all verden skal vi klare det?
Se på bildetHer er gjengen "landfast" og oppstilt til ære for fotografen
Se på bildetEtter 15 år var flåten i nordre del av Svartoren moden for fornyelse. Foreningen ØX hadde fått materialer av Ski Kommuneskoger året før, og trakk dem inn langs driftsveien med snøscooter. På grunn av dårlig is både våren og høsten 2004 ble det ikke noen bygging. 13. januar 2005 var isen nesten fin nok, og karene ble mobilisert til innsats. Bare én mann gikk igjennom (til oppunder armene), men det fantes tørre klær i 9 forskjellige sekker.
Se på bildetVi observerte 17 slike hull på turen tvers over vannet. Igår var de åpne. Nå har de en frossen skorpe på 1 cm. Med noen cm snø oppå kan en skiløper passere uten å legge merketil dem, mens en fotgjenger kanskje ville få en støkk. Men når hullet øverst har en størrelse som på bildet er det ingen fare, for hullet i stålisen er adskillig mindre, omtrent som en gammedags stavtrinse. Jeg mistet forøvrig min trinse da jeg skulle måle dybden. Trinsa gled akkurat gjennom hullet, men satt fast under, og ble igjen da jeg røsket opp staven.
Se på bildetDet enorme snøfallet fører til mye toppbrekk og vindfall. Her i Djupdalen var det snaut 100 m fra tre til tre som var falt ned eller brukket
Se på bildetDet enorme snøfallet fører til mye toppbrekk og vindfall. Her i Djupdalen var det snaut 100 m fra tre til tre som var falt ned eller brukket
Se på bildetDet enorme snøfallet fører til mye toppbrekk og vindfall. Her i Djupdalen var det snaut 100 m fra tre til tre som var falt ned eller brukket
Se på bildetDet enorme snøfallet fører til mye toppbrekk og vindfall. Her i Djupdalen var det snaut 100 m fra tre til tre som var falt ned eller brukket
Se på bildetNår løypekjøreren "plumper" i slikt overvann og sørpe, så må han gjerne måke seg en startbane på 6-8 meter. Denne dagen hadde Stakan laget tre slike startbaner før han kom så nær land at han kunne feste vinsjen i et tre. Det tok nesten en time. (For ordens skyld: Bildet er "konstruert" neste dag. Derfor de små isflakene).
Se på bildetDugnadsgjengen i Østmarka med "gen.sekr." Kjell ("Stakan") Staxrud i spissen ble tildelt Den Norske Friluftslivsprisen tidligere i høst. Nå er det igjen hverdag og ØX-kara bygger broer og gangbaner i Losbymarka denne høsten. Her er "Stakan" avbildet på et lass med gamle stolper han har samlet til dette bruk.
Se på bildetForeningen ØX hviler ikke på laubærene etter at de ble tildelt Den Norske Friluftslivsprisen tidligere i høst. Gjennom brennesle og burot kjøres det frem gamle stolper til nye broer og gangbaner i Losbymarka.
Se på bildetUlvunger fra 1. Ås på tradisjonell vår-skitur Bysetermosen-Vangen.
Se på bildetTerje Sørhaug fra Ås 1. Speidergruppe i Vangenbakken. Ingen fare for å møte for mange skiløpere idag, nei. Den øverste kneika er unnagjort, men i den nederste må han nok ta av skiene, for der er det bar bakke. Derfra til Bysetermosen er det fint klisterføre. Seks ulvunger med ski og Akela (uten ski) venter ved foten av bakken.
Se på bildetMens "Stakan" har gitt opp scooterprepareringen øst for Elvåga for i år, og istedet samlet emner for løypestaker til høstens dugnad, har Friluftsetatens maskin vært ute og laget flotte spor. Og takk for det.
Se på bildetEn av våre mest avsides distansekasser v. Kølabånn i Enebakk. Tidligere serveringssted ved godt skiføre. Derfor står det også helgeservering på Turkartet fra 1999. Dessverre oppgitt som serveringssted. Det lille blå skiltet på bjerka viser til "Flyktningeruta" - den historiske stien til minne om flyktninger og kurérer som gikk gjennom Østmarka under okkupasjonen 1940-45. Folk som bodde på Kølabånn forteller at de hadde en anelse om at noe hemmelig foregikk, fordi hunden reagerte litt rart enkelte netter. Det var særlig kurerene som brukte stien forbi Kølabånn
Se på bildetEnebakk IF preparerer en rekke rundløyper for trening og tur i skogene ved Flateby, de preparerer også på vegne av Skiforeningen noen gjennomgangsløyper. Et enkelt sted har vi måttet lage dette skiltet som viser til en løype som er "ikke rødmerket".
Se på bildetUtsikt fra kjøkkenet på Sotu, hvor kona kunne holde øye med gubben som var "glemt" på øya St. Helena
Se på bildetDenne gamle husmannsplassen under Losby ligger nord i Mønevann. Plassen er nå på private hender, og fortsatt med fastboende. Den lille øya på bildet kalles St.Helena.
Se på bildetLøypebas Bjørn Willy Hansen har vært uheldig i Elvågasundet, og får hjelp av kollega Bjørn Ekornås (med stor maskin) og Stakan og andre ØX-karer til å få scooteren opp av vannet igjen!
Se på bildet27 bilder vist.