I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Vi nærmer oss adventstiden, men det var lite som minnet om vinter oppe på Kolsås-massivet i dag. Bildet er tatt på turveien rett øst for Kolsås skisenter. Det var tørt og fint å ferdes her til fots.
Se på bildetOgså i dag var turværet fint, men det var ikke mange på tur. Vind og mildvær siste døgn hadde gjort terrenget tørrere, og i dag var det vindstille oppe på Kolsås-massivet.
Se på bildetI september 2019 gikk det et stort steinras over den gamle driftsveien i Åsbråtakleiva, og stien der ble sperret for all ferdsel. Senere ble det åpnet for å passere raset igjen, men det ble bare delvis ryddet, og tråkket går i storsteinet ur. Med snø er passasjen ganske krevende, for nå har den våte snøen frosset til og dekker mellomrommene mellom blokkene, men den tåler ikke vekten av en person. Med forsiktighet går det likevel ganske greit.
Se på bildetFlere steder står løvtrærne litt ribbet for blader, etter at høsten har krevd sitt den siste tiden. Stiene dekkes av løv, slik som her ved foten av Nordre Kolsås, like ved Toppenhaug. Bildet er tatt i krysset mellom to blåmerkede stier. Ingen av dem er foreløpig med på kartet til Skiforeningens turplanlegger, ei heller i appen iMarka.
Se på bildetDet var enorm utfart til Kolsås-toppene i dag. På stiene myldret det av folk, og ved de mange utsiktspunktene var det mange som tok lange pauser. Det så nesten ut som fugleberg enkelte steder, spesielt der folk kunne sitte skjermet av vinden. Likevel virket det som om sosial avstand ble praktisert, slik vi ser det her ved toppunktet på Nordre Kolsås. For øvrig var det ganske tørt i dette området, og noen steder var det litt tele i bakken, så det var lett å gå. Fotografen målte temperaturen til 5 °C i Setertjern, som ligger mellom Kolsås-toppene. Ingen bading der, men det var enkelte som prøvde fiskelykken.
Se på bildetDet var overskyet i ettermiddag, men en fin aktivitetstemperatur. Det var mange på tur på både Nordre og Søndre Kolsås i dag, slik det har vært det siste halvåret.
Se på bildetDette huset på Knabberud kan nok ha behov for litt restaurering, kan det se ut som. Fotografen er usikker på hva huset heter, men et kart sier Grorudstua, men det er nok ikke riktig. Odd Tore Saugerud antyder at Gurostua eller Gorostua er mer korrekt. Knabberud er ellers kjent for å være gården der Harriet Backer malte flere av sine kjente bilder. I bakkgrunnen til venstre i bildet ser vi Tjuvenborgen.
Se på bildetPå nordsida av toppen var det nesten ikke folk, mens alle var på sydsiden og så utover fjorden, Oslo og Bærum. Men for min del var det å se nordover litt artig. Det er akkurat 20 kilometer til Gyrihaugen i luftlinje. Gyrihaugen er den høyeste toppen på bildet, og jeg lurer på om toppen helt til høyre er Hole kommunes høyeste topp, Mørkreiåsen, men er ikke sikker.
Se på bildetMye folk ute, og her fra Nordre Kolsås ser vi langt ut i Oslofjorden. Sola varmer, men glatt å gå.
Se på bildetKolsåtoppen naturreservat, som er det minste av de to aturreservatene på Kolsås, viste seg fram fra sin beste side i dag. Klarvær, og vi skimter Tryvannstårnet, radaren på Haukåsen og røyken fra anlegget på Klemmetsrud. Noen hadde med kikkert, og det var nok lurt.
Se på bildet20. september 2019 ca. klokken 05:20 gikk det et stort steinras fra stupet ovenfor den midtre delen av Åsbråtakleiva. Som bildet viser, løsnet en stor del av bergveggen i stupet, og små og store steinblokker begravde veien fullstendig. Veien gikk diagonalt tvers over bildet, men er ikke synlig lenger. Raset ble sannsynligvis utløst av vedvarende striregn og et bekkesig som gjennom flere år har åpnet opp sprekker i berget ved frost og tining, et fenomen som vi også opplever i vår hage. Det er fortsatt rasfare, og rasområdet er vanskelig tilgjengelig for motordrevet ryddeutstyr.
Se på bildetStarten på den gamle ferdselsveien mot Toppenhaug og Nordre Kolsås er meget idyllisk en høstdag ved løvfallstider. En av de mest brukte veiene opp på Kolsåsmassivet, men som bilde nr. 32574 viser, er det nok slutt på det for en lang tid fremover nå.
Se på bildetJordlaget på åsryggen vest for Kolsåsputten er skrint, så her vokser det for det meste spredt furuskog og lyng. Furuene bærer preg av at det er værhardt her, mens større områder med død lyng er en følge av fjorårets tørkesommer. Herfra er det flere punkter med bra utsikt over Vestre Bærum. Omtrent midt på dette bildet blinker det i Stovivann.
Se på bildetVest for Kolsåsputten ligger det en liten åsrygg, og syd på denne, under en skrent, har turorienteringen Flaggspretten en post dette året. I syd ender ryggen i etasjer av stup, med en kløft mot øst. På toppen av den sydligste småkollen er det en ansamling av bærbare steiner.
Se på bildetKolsåsputten ligger noe utenfor allfarvei i et bevokst myrområde vest for toppartiet til Nordre Kolsås. Et sagn sier at den er bunnløs. Et annet, og mer fantasifullt sagn sier at det skal ligge et vikingskip der: «lige under det høie Korsebergs Top ligger et lidet Vand, i hvilket der, efter Sagnet, skal være Kjølen av et Skib tilligemed Knærne tilsyne». Selv om det var blankt vann denne dagen, var det ingen spor etter slikt i vannet, bare noen flytetorver.
Se på bildetSnøtunge trær er dekorative å se på og på bilder. De er ikke fullt så trivelige når de kvitter seg med snøen med folk under. Det ble en heller våt tilbaketur, og nå var det også områder hvor vi tro gjennom snøen og ned i overvann.
Se på bildetRett før toppen kom tåka for fullt, og med den regnet. Stien videre var føyket igjen, og det var lite fristende å brøyte den opp i regn og motvind, selv om det da hadde blitt mest nedoverbakker. Bilde nr. 13300 gir et inntrykk av hvordan bakgrunnen hadde sett ut uten tåke.
Se på bildetYr.no lovet i dag opphold til ca. kl. 14:00 og muligheter for synlig sol, så da var det om å gjøre å utnytte tiden til en tur i nærmiljøet vårt. Her nærmer vi oss toppen på Nordre Kolsås på fortsatt ganske faste vinterstier. Tungt føre, men godt feste i den våte nysnøen. Grått vær, men ikke regn, og bare sporadisk og lett tåke.
Se på bildetKollen Tjuvenborgen (Tjuvenborn på noen kart) er mye lavere enn Nordre Kolsås, men er likevel et tydelig landemerke nordøst på denne. Vinterstid trer stupene tydelig frem, og bebyggelsen nedenfor kollen er synlig nå når bladene har falt. Øverst ligger en bolig, under den er flaggstanga og litt av bebyggelsen på småbruket Knabberud synlig. Bilde nr. 14965 viser Tjuvenborgen sommerstid og gir forklaringen på navnet.
Se på bildetNoen har hengt opp en gjenglemt vott på Nordre Kolsås. Denne dagen var det varmt nok til å gå uten, men snart tarter vottesesongen.
Se på bildetBilde nr. 20817 viser bare spredte tåkeflak, men tåka tettet seg raskt til, særlig over Oslogryta og over Oslofjorden, som vi ser her bak tårnet på Søndre Kolsås. Solnedgangen ble finere og finere til jeg kom frem til utsikten på Søndre Kolsås, der de gylne strålene akkurat tangerte tåketeppet. Men før jeg hadde fått kameraet klart, hadde tåkedekket hevet seg slik at det dekket hele sola, og alt ble grått. Dette tok under ett minutt, og det var slutten på den solnedgangen.
Se på bildetDenne dagen viste termometeret kuldegrader i lavlandet og varmegrader i høyden. Nysnødekket viser at dette er riktig. Vest for Kolsås var skogen i åssidene hvit, mens den på åsryggene var grønn og våt. Snøgrensen så ut til å ligge på litt under 300 moh.
Se på bildetMerket som markerer trig.punktet på Nordre Kolsås har fått ny postkasse og nytt termometer. Postkassa rommer en bok som alle besøkende kan skrive seg inn i, og termometeret viste +3,5 °C. Ved avgang Løkenhavna var det –2 °C, så denne dagen var det betydelig mildere i høyden.
Se på bildetDet er mange tjern i Oslomarka med navnet Setertjern, men skogstjernet under Nordre Kolsås som rundes på vei til Søndre Kolsås, er et av de mest idylliske.
Se på bildetPå nasjonaldagen var varmen på plass i Marka, og stiene på Kolsås-massivet var tørre og fine som på en sommerdag.
Se på bildetDet er hvitveisen som dominerer i skogen nå, men våren er sen i år, så fortsatt blomstrer blåveisen noen steder. Denne noe bleke buketten stod langs stien på Nordre Kolsås.
Se på bildetNordre Kolsås i strålende og litt gyllen ettermiddagssol, Setertjern i blå og kald skygge. Hvit eventyrskog var det begge steder så lenge det varte.
Se på bildetUnder flyshowet kom det også en fly- og naturinteressert dame til Gråmagan. Hun ville gjerne bli med oss til Fantestein sydøst på Nordre Kolsås, og ble der innskrevet som ekte kolsåsfant i Fantesteinboka. Steinen har sitt navn fra at en entusiast mente at dette var et så avsides område, at bare fanter fant veien dit, og at det derfor burde være en bok der som de kunne skrive seg inn i.
Se på bildetBjørndalsbekken kaster seg etter hvert ut over stupet mot Glitredammen, en forlengelse mot nord av Megaløkenhavna. Utsikt mot Glitredammen og Eineåsen med Haugskollen/Trulsrudkollen rett bak, og byggefeltene (fra venstre) Løkenhavna, Rykkinn, Gullhaug og Krydsby.
Se på bildetUnder en skrent vest for ruinene på bilde nr. 15011 og bilde nr. 15012 er ikke brennbare rester av inventar og husgeråd dumpet. Sprinkelsenger, melkespann, sinkbaljer og –bøtter, og flate hermetikkbokser av aluminium tyder på at her var det folk til rett etter krigen. Men ingen av de lokale historiekilder jeg har funnet kan fortelle noe om denne plassen, hvor det sannsynligvis var fedrift.
Se på bildetNord på ryggen vest for ruinen på bilde nr. 15011 er det enda en ruin inne i et tett grankratt. Beliggenheten kan tyde på at dette kan ha vært et våningshus. Ruinene og steingjerdet er utelatt på det siste o-kartet over Kolsås, men er med på tidligere utgaver tilbake til 1970.
Se på bildetGjerdet på bilde nr. 15010 går etter hvert til og omslutter denne ganske tydelige ruinen ikke langt fra Bjørndalsbekken. Spor etter flere rom, men ikke lett å se hva slags bygning den kan ha vært.
Se på bildetDer kjerreveien på vestsiden av Nordre Kolsås fra Toppenhaug mot Åsbråtakleiva slutter, krysser stiene videre dette mosegrodde steingjerdet som slynger seg gjennom skogen. Sett av mange, fulgt og utforsket av få.
Se på bildetLauvkleiva er den midterste av de tre gamle ferdselsveiene opp på Kolsås fra vest. De andre er Åsbråtakleiva i nord (bilde nr. 12961), og Merradalen i syd (bilde nr. 12893). Alle er opparbeidet slik at de kan ha vært tømmerveier for vinterkjøring. Hensikten med den lille muren til høyre i bildet er ikke klar, om den da ikke var brukt som skytestilling i forbindelse med f.eks. elgjakt. Det er stor elgtrafikk i Lauvkleiva vinterstid.
Se på bildetDer tråkket fra Gråmagan møter stien fra vest mot Tjuvenborgen ligger denne lille navnløse putten. Om våren og etter regn er den like stor som den mer kjente Kolsåsputten vest på Nordre Kolsås. Stupet til venstre leder inn i en trang dal med stup på begge sider og krattmyr i bunnen. Her har det ofte knaket av elg.
Se på bildetFra Gråmagan til Tjuvenborgen gikk det før et ganske tydelig tråkk forbi Fantesteinen og over den aller østligste ryggen på Nordre Kolsås. Det er forsatt mulig å ta seg frem der, og da får du denne fine utsikten over Dælivann og videre ut Oslofjorden.
Se på bildetSetertjern ligger som en liten idyll ved sydfoten av Nordre Kolsås. Alltid stemningsfullt, men stemningen varierer kraftig. Med det været som er nå for tiden, er tjernet speilblankt og heller fargesvakt. Nordre Kolsås i tåkedis til høyre i bakgrunnen.
Se på bildetTjuvenborgen er ikke høy, men har et rundstup som nesten omringer den. Fortsatt spor etter murer. Kollen skal ha navn etter Ole Høiland som på 1830-tallet røvet Norges Bank for 64.000 spesiedaler.
Se på bildetSetertjern holdt seg stort sett i tåka i dag. Skikkelig surt, rimet og kaldt, en stor kontrast til +4°C og sol på selve toppen. Men litt vestatrekk i lufta og en avglans av solnedgangen ga håp om mindre tåke i morgen.
Se på bildetUnder Ski-VM har det stort sett bare vært tåke å se fra Nordre Kolsås. Men i dag hevet de høyere åsene i marka seg over tåkehavet. Her mot Søndre Kolsås og Vestmarka, med Setertjern såvidt synlig til venstre i tåka. En antydning til halo viser at det er iskrystaller i høyere luftlag.
Se på bildetHolmenkollen lå hele tiden i grensesjiktet av tåkehavet, for det meste dekket av tåka, men av og til også over. Dette var det øyeblikket da sikten dit var best i løpet av den godt halve timen jeg var på Nordre Kolsås rett før hopprennet. Sett fra vest er ikke arkitekturen til den nye bakken overbevisende elegant.
Se på bildetTett tåke fra Kolsås til åsene i Østmarka. Av Oslo stikker det i nord (venstre side) opp en enslig antenne og i syd pipa til søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud. Som en liten avveksling i alt det flate lager den sin egen lille lokale tåkesky.
Se på bildetEtter mildværet i helgen var det tydelig hvor nedbøren hadde falt som snø og blitt liggende på trærne i forhold til der hvor den hadde smeltet og laget is under trærne. Gyrihaugen var i alle fall helt hvit, og det stakk også opp andre ganske hvite rygger mot nord. I forgrunnen Aurevann og Aurevannsdemningen, Bærums drikkevannsreservoar.
Se på bildetI dag dannet Kolsås skillet mellom tåke og sol. Oslogryta og Oslofjorden ligger i tykk tåke, mens det er klart over Vardåsen og Skaugumsåsen og videre vestover. Selv om det ikke er skiterreng for bortoverski på Kolsås, er det bra med tråkk i snøen og gode muligheter for både å få opp pulsen og bli skikkelig svett.
Se på bildetVestre rygg på Nordre Kolsås er den høyeste, men er mer skogbevokst mot sør. Men både solnedgangen og utsikten mot Oslofjorden er verdt turen dit.
Se på bildetI dag tok sola bra selv om det fortsatt er tidlig i januar, og laget istapper på snølubne furuer. I venstre side Setertjen og Oslofjorden mot Drøbak.
Se på bildetSønnavinden tar godt på sørenden av østre rygg på Nordre Kolsås. Her har den strømlinjeformet omådet ved de øvre skrentene mot Setertjern.
Se på bildetEtter en periode med mye nysnø fulgt av mildvær og tendenser til regn kom det i natt ca. 2 cm puddersnø som frisket det hele opp etter en noe traurig weekend. God grunn til litt snøpulsing med kamera. Her Nordre Kolsås i sen ettermiddagssol sett fra Setertjern.
Se på bildetDa den usynlige månen gikk ned, kom sola opp. Men også den var fullstendig gjemt bak tåkeskyene. 09:50 inntraff morgenens klareste øyblikk, med utsikt over enden av Dælivann, Østre Bærum, Oslogryta og litt av Oslofjorden. Ikke særlig spektakulært, men slik var det nå i dag.
Se på bildetFullmåne, total måneformørkelse, årets korteste dag: Det var gode grunner til en morgentur til Nordre Kolsås i dag. Klar måne med en antydning til skygge ved avgang 07:25 hjemmefra, bare Kirkerudbakken lå i tåka. På toppen var det -19°C og iståke over mesteparten av Marka. Ingen måne, Kryssbyløypa kunne skimtes i tåka, mens Kolsåsbakken laget lysstriper (pilarer) i de svevende iskrystallene.
Se på bildet50 bilder vist.