I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Løypa sørøstover fra Abborvann går parallelt med Abborvannsbekken. Kommunegrensen mellom Oslo og Bærum følger bekken ned til Bogstadvannet. Oslofolk som gikk i denne løypa, var dermed «innafor» ut fra de siste koronarådene. Fotografen gikk Høgåsen rundt med en kort, men langvarig, avstikker til toppen.
Se på bildetDen første delen av løypealternativet til Abborvannsveien går på skogsbilvei det første stykket opp til Abborvannsbekken.
Se på bildetAbborvannsveien brøytes denne vinteren, men Skiforeningen har etablert en alternativ løype øst for veien. Den sørligste delen av denne løypen går på skogsbilvei på bærumssiden av Abborvannsbekken, men der dette bildet er tatt, ved krysning av bekken, går løypen i terrenget videre nordover. På dette stykket kunne det gjerne vært mer sne.
Se på bildetFra Østernvannsbekken og mot Østernvann ble det under krigen anlagt en drikkevannsledning, se bilde nr. 22729 og teksten under dette. Nå er det antageligvis bare denne korte stumpen igjen av denne. Typisk rør av trespiler holdt sammen med spennbånd av jern, men med isolasjon av glassvatt. Selv om den ligger tett ved veien, blir den stadig mer skjult av kratt..
Se på bildetHer renner til vanlig fossen som er vist på bilde nr. 22728 og bilde nr. 24791. Nå er den bare et sig helt innunder fjellveggen på venstre side, og litt fukt på berget ved siden av. For bratt og sleipt til å krabbe opp, men det finnes en god mulighet til venstre for bergveggen.
Se på bildetAbborjuvet er juvet Abborvannbekken renner gjennom etter kloppa der blåstien fra Årnes krysser bekken. Navnene Abborjuvet og Abborfossen høres noe merkelige ut for meg, men det er navnene som Bærum Turlag bruker i sin beskrivelse av sin vandring gjennom juvet. Juvet har både høye og bratte sider, og er vanskelig passerbart annet enn ved svært liten vannføring. Noen elvecanyon slik som den Urselva renner gjennom, er det likevel ikke.
Se på bildetOgså ovenfra er Møllefossen vanskelig tilgjengelig når det er nevneverdig vannføring i Abborvannsbekken. På bildet er både den trange kløfta etter fossen og fortsettelsen av bekken godt synlige. Her skal det ha ligget en mølle/kvern, men det har ikke vært mulig å finne spor etter den, selv med dagens lave vannføring.
Se på bildetVanligvis er Møllefossen ganske vanskelig tilgjengelig for fotografering, men etter langvaring tørke er det knapt vann i bekken. Dette er samme foss som på bilde nr. 22726, men nå sett fra bekkeleiet. I dammen holdt det til to frosker, en i hver ende av dammen. I mange av dammene var det enten frosk eller småfisk, men aldri begge deler.
Se på bildetFine spor blir til i løypa langs Abborvannsbekken.
Se på bildetAllerede et stykke nede i veien til Abborfossen hørte vi bekken, så da måtte vannføringen sjekkes. Til å være vinter var den stor, ikke rart så vått som det er i Marka nå. Nysnø i juvet rundt fossen, men ikke is eller istapper.
Se på bildetSør for Abborvann er løypa på østsiden av Abborvannsbekken et alternativ til hovedløypa på Abborvannsveien. I dag var det myke, fine spor her, og langt roligere enn i hovedløypa. Føret var vekslende, og det var nok langt fra enkelt å smøre. Fotografen hadde imidlertid både god glid og godt feste på sine felleski.
Se på bildetDette er den samme fossen som på bilde nr. 22728, men nå i vinterskrud og sett nesten fra bunnen av juvet. Dette er hovedfallet i fossen med en fallhøyde på ca. 15 meter. Utseendet er i prinsippet det samme som for Møllefossen på bilde nr. 24790. Bekken går nå fullstendig under isen, og det tuete utseendet med knudret topp og istapper kommer av at det bare var et lite vannsig over isen før alt vannet kunne renne under den. Grenene på bilde nr. 22728 er nå fjernet, men det ble for mye distraherende bøss i forgrunnen til å bruke bildene fra det ståstedet. Kanskje i vårflommen?
Se på bildetDette er den samme fossen som på bilde nr. 22726, men nå i vinterskrud. Ifølge beskrivelsen til Bærum Turlags tur til Abborjuvet (!) den 19. juni 2016 er dette Møllefossen, hvor gårdene i nærheten brukte å male kornet sitt. Det forklarer antageligvis den gamle veitraséen opp dit, for tømmerhogst i området er det ikke tydelige spor etter. Dette er det øvre fallet i fossen med en fallhøyde på ca. seks meter. Nå minner den litt om terrasser med blomkål.
Se på bildetEtter å ha meandret seg gjennom det bevokste myrpartiet nederst i Kråkadalen, gjør Abborvannbekken en siste sving før den renner ut i Bogstadvannet. Siden bekken kan høres godt fra sideveien fra Brunkollveien forbi Fløtmyra, hadde fotografen store forventninger til friske fosser og stryk nedenfor sti/bekkekrysset på bilde nr. 17964. Det viste seg å ikke holde stikk. Bekken går stort sett i stryk, men de er heller tamme, og bekkeleiet er også ryddet ved at steiner er kastet til siden. Her kreves mye vann for at det skal bli skikkelig bekkebrus. Skogbunnen langs breddene er ganske fuktig og leiret, og tettvokst med grankratt hvor grenene nederst har tørket inn, men ikke falt av. Det tar sin tid å forsere, og det er ingen fornøyelse å følge bekken. Markadatabase-kartet er også nokså summarisk, og bekkeløpet med sideløp er unøyaktig og forenklet tegnet på myrflata før utløpet. Men ovenfor sti/bekkekrysset er det mye av interesse, som fossen på bilde nr. 22728.
Se på bildetØsternvann var lenge vannreservoaret for Østre Bærum. Under krigen økte vannbehovet kraftig, blant annet på grunn av fangeleiren Grini. Da ble det anlagt en vannledning av trerør med en diameter på 60-70 cm til ca. 300 meter nord for Østernvann, med åpen grøft videre til vannet. Ledningen ble fjernet på 1970-tallet, og det ble bygd en sidevei fra Abborvannsveien i ledningstraséen. Jeg husker fra de første orienteringsløpene her i området at det lå trerør her av samme type som de i Bymarka i Trondheim, de som laget så flotte isskulpturer om vinteren. Ved skiltet, som er leselig på originalbildet, står det en utvendig armeringsring. Snø og mørke gjorde det umulig å finne flere rester etter rørene denne dagen. Inntaksdammen lå høyere opp langs bekken. Det er mulig at jeg fant rester av denne, men med snø over mosegrodd stein er slikt vanskelig å bedømme. Kanskje blir det enda en tur til bekken neste sommer.
Se på bildetRett nedenfor der veien fra Østernvann slutter og går over i en sti, går Abborvannbekken gjennom en kløft med stup på begge sider. Vanskelig tilgjengelig nedenfra, og for å ta bilder ovenfra hadde det vært fordelaktig med en grensag, og denne dagen også lange pigger på støvlene. Men vannføringen var såpass stor at det måtte bli bilde likevel.
Se på bildetParallelt med bekken har det vært noen antydninger til steinsettinger etter en gammel vei. Her, ved Møllefossen på bilde nr. 22726, er det laget en tydelig hylle av passende bredde for en tømmervei. Den fortsetter utydelig videre vekk fra bekken, men var nok likevel en adkomstvei til mølla som lå her for lenge siden.
Se på bildetVeien fra Brunkollveien til Abborvannsbekken via Fløytemyra ender ved et par armerte betongbjelker som vist på bilde nr. 17964. Videre oppover langs bekken er det ikke merket noen sti på hverken nye eller gamle orienteringskart, derimot en til dels trang dal med sidestup og potensial for fine fosser. Dette er den første og den nest største.
Se på bildetVi passerer Abborvannsbekken i god fart, og det er ikke verdt å ta sjansen på at kloppa er solid nok.
Se på bildetFra Brunkollveien går det en vei som ender ved Abborvannsbekken etter å ha passert Fløtmyra underveis. På den andre siden av bekken går den over i en sti mot Årnes eller Tangen. I bekken ligger det et par armerte betongbjelker med skruer, muligens rester etter en solid klopp. Ved stor vannføring hadde det i alle fall vært praktisk med en slik for å komme tørrskodd over bekken.
Se på bildetLitt yr og null grader, men skiføret var flott for røbbeski i sporet langs Abborvannsbekken.
Se på bildetDet er fortsatt fine skiforhold i høyden. Bildet fra Årliløypa er tatt ved "hytta på toppen før Abbortjernsbekken"
Se på bildetFlotte forhold ved Abbortjernsbekken og videre mot Hvitsteinvann
Se på bildetFlotte forhold og stor trafikk på Abborvannsveien i dag. Her ved krysset ved Abborvannsbekken der løypa til Årnes tar av til høyre.
Se på bildetHer i brattene ved Abborvannsbekken må du trille sykkelen 50 meter for å komme opp fra veien fra Årnes og inn på Abborvannsveien som kommer opp fra Østernvann
Se på bildetEi trebru er det som skal til for å komme seg tørrskodd over Abborvannsbekken. Så venter en veldig kort trillesti - og dermed er man framme på skogsbilveien mellom Østernvann og Triungsvann.
Se på bildet28 bilder vist.