I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Mot slutten av april er det fortsatt muligheter for skiløping oppe ved Langåsen. Det ble en fin kveldstur i dette området i dag.
Se på bildetLøypa mellom Langåsen og Svartvann, og videre mot Mikkelsbonn, ligger i skyggen store deler av dagen. Her holder skiføret lenge. Fortsatt er det solid såle i traseen, så det er sikkert mulig å gå på ski her i mai. Legg merke til trærne langs løypa som ble brukket i vinter, da det kom mye tung snø.
Se på bildetNysnø og flotte løyper mange steder var med på å få folk ut i Vestmarka i dag. Parkeringsplassene på Kattås og Franskleiv ved Vestmarksetra ble etter hvert helt fulle, og det var tatt med folk i løypene. Bildet er tatt på Grønlandsveien, i løypekrysset på Langåsen.
Se på bildetOgså i dag var det godt føre mange steder i Vestmarka, selv om det var skarpt. Bildet er tatt oppe ved Langåsen, nær toppen av Grønlandsveien.
Se på bildetI dag vaiet flagget til IL Jutul på Langåshytta. På tidligere bilder av hytta, for eksempel bilde nr. 26200, er det hverken flaggstang eller flagg. Hytta ble bygget i 1934, opprinnelig for skogsarbeidere, men under krigen var den tilholdssted for milorgfolk. Det er idrettslaget (IL Jutul) som disponerer og vedlikeholder hytta.
Se på bildetFlere steder i Vestmarka kan by på brukbart vårføre. Selv med 13 varmegrader på Vestmarksetra var det helt greit føre på Grønlandsveien og videre innover. Dagens tur startet på Franskleiv, der man kan gå på ski helt fra parkeringsplassen, og derfra til Grønland, Mikkelsbonn, Godtland og Langåsen, før det bar nedover Grønlandsveien igjen. En del sug i sporet noen steder, men også lange partier med bra glid på felleskiene. Det er mye sne innover i Vestmarka. På en av broene ved Svartvann målte jeg 70 cm.
Se på bildetVi er kommet til mai, og fortsatt er det nesten sammenhengende skiføre i store deler av de høyereliggende områdene i Vestmarka. Skoglund går greit som utgangspunkt, men det smelter fort nå. Enkelte steder ligger det fortsatt mye snø. De beste partiene er ved Grønland, Svartvann og ned mot Risfjellet.
Se på bildetPå veggen på «Uvdal» henger tre par ski av gammel type: helved, bindinger som er regulerbare i bredden etter støvelbredde, to par med fettlærsbindinger, et par med sekspiggers Rottefella. Slike ski og ekte beksømstøvler var også utstyret til de voksne i fotografens familie de første årene etter krigen og på fjellet helt til slutten av 1950-årene.
Se på bildetI Langåsdalen øst for Langåsen ligger Langåshytta, som var hovedkvarter for Milorgavsnitt 13300 1945. Hovedhytta er tømmerhytta til høyre i bildet, mens bygningen til venstre, «Uvdal», er skjul og kanskje et enklere oppholdsrom. Tømmerhytta bærer litt preg av at grunnmuren har satt seg, og henger til dels på pipa. Atie prøver å finne ut hva hovedhytta ble kalt. Vi ble enige om at det sannsyligvis var «Borte-vekk» med hestesko for lykke.
Se på bildetMange benyttet seg av de fine forholdene i den østre delen av Vestmarka i dag. Både fra Skoglund og Vestmarksetra var det en jevn strøm av skiløpere i formiddag, med blant annet Svartvann, Grønland og Mikkelsbonn som mål.
Se på bildetAnna Lampinen og Staffan Nilsson hadde en fin tur på skøyteski i Vestmarka i ettermiddag. Turen hadde gått fra Vestmarksetra, via Svartvann og Mikkelsbonn, før de var oppe i solskinnet på Langåsen.
Se på bildetSolen tok godt i Vestmarka 2. påskedag, men skiføret holdt seg bra noen steder. Bildet viser traseen opp fra Svartvann til Langåsen, der gliden var upåklagelig for en skøytende fotograf.
Se på bildetDet var en del ivrige vårskiløpere å se i Vestmarka i dag. De fleste gikk nok Skoglund - Svartvann - Mikkelsbonn, men det var også npen som tok seg opp bakkene fra Svartvann til Langåsen, for så å fortsette Grønlandsveien til Grønland. Her var det fint å gå, for sålen i løypetraseen har til nå holdt stand mot vårværet.
Se på bildetSneen blir nok liggende lenge i Vestmarka i vår, og særlig i områdene rundt Svartvann er det sneforhold som til dels kan måle seg med hva man normalt har i januar og februar. Også Grønlandsveien, opp og over Langåsen, har rikelig med sne og gode forhold, selv om det kan se litt dårlig ut de første meterne ut fra parkeringen på Vestmarksetra. Her er vi på toppen av åsen, og straks på vei utfor bakkene mot Vestmarksetra.
Se på bildetDet var gode forhold på Grønlandsveien i dag, og selv da det nærmet seg solnedgang, var mange ute i løypene. Bildet er tatt ved Langåsen.
Se på bildetHvem skulle tro snøen ville holde så lenge etter rekordvarmen vi hadde i mars? Stemningsbildet er tatt litt før solnedgang ved Langåsen (ca. 400 moh.). Her ligger det fortsatt rester av haglkornene og det lille snefallet som kom for noen dager siden. Det er overraskende gode forhold, selv om det bare er et par uker igjen til mai.
Se på bildetVinteren kom tilbake med 15 cm nysnø i deler av Marka. Da ble det plutselig skiføre i Vestmarka, selv om de som var ute, måtte tråkke spor selv. Blir det mer vinter nå, eller var dette en siste krampetrekning?
Se på bildetFor Skiforeningen, som har fått over 5000 nye medlemmer i år, må det være ekstra hyggelig å se at også de yngre er ute på langrenn en vakker vårdag. 130 skidager er det offisielle tallet for denne vinteren, men for Haakon (18) fra Jardar er ikke skisesongen over ennå. Han tok turen opp til Vestmarka og satte nok pris på at det fortsatt er fullt mulig å nyte dette - selv om vi skriver 18. april og dagtemperaturen viste 20 grader.
Se på bildetSkoglund er et av de beste utgangspunktene for skiturer denne påsken. I dag ble en en fin tur på godt vårføre til Grønland og Mikkelsbonn, der termometeret viste 17 pluss. Men et forsøk på å gå sydover på Grønlandsveien fra Langåsen ble gitt opp ganske tidlig. Her var det bare flekker (bildet) og etter hvert bar vei.
Se på bildetLøypedelet på Langåsen på Grønlandsveien er godt skiltet. Denne skiløperen syntes sikkert det var greit å kunne ta en kontroll på distansene før det hastig bar i vei videre nedover mot Vestmarksetra.
Se på bildetGrønlandsveien ligger flott til og innbyr til både klassisk og fristil hele skisesongen. Den ligger i et av de snøsikre områdene i Vestmarka og er lett tilgjengelig fra både Skoglund, Vestmarka/Kattås og Solli. Selv om det er tidlig vår noen kilometer unna kan det fortsatt ligge mye snø her i begynnelsen av april. Fra Langåsen, et av de høyeste punktene (bildet) er det kort vei bort til serveringsstedene Grønland og Mikkelsbonn.
Se på bildetBildet er tatt ved Langåsen, ca 1 km fra Grønland. Her ser man i retning nedover mot Vestmarksetra. I retning 90 grader til venstre kan man se helt til Norefjell på klarværsdager.
Se på bildet22 bilder vist.