I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Rett ved blåstien sør for Steinbusætra ligger denne steinen, og ganske riktig, den lever opp til sitt navn og lar seg rugge på. Den var mål for en av kjentmannspostene i perioden 2000-2002.
Se på bildetStedvis tåke i dag og kram snø, selv i høyden. Men med felleski var det allikevel et greit føre.
Se på bildetNoen centimeter nysnø gjorde at det var fine forhold i dag. Og flott var det også med en gyllen ettermiddagssol.
Se på bildetSilkebløte løyper og over 1 meter snø - bare å komme seg ut i løypene!
Se på bildetFra løypa ved Øyangsrøysa i retning Vambu er det fin utsikt mot Gyrihaugen og åsene ved Tyrifjorden. Fine skiforhold denne lørdagen, men noe isete i utforkjøringene.
Se på bildetHer går skiløypa over om vinteren, men ennå er ikke frosten kommet, og det er disig og vått, vått, vått.
Se på bildetIkke mange fargenyanser i dag, men et rødmalt løypemerke ser vi da. Skiføret er helt fantastisk, og det er bare å la det stå til ned den lange bakken mot Spålsveien.
Se på bildet1 meter silkemyk nysnø gjorde skituren over Øyangsrøysa til en opplevelse av de sjeldne i dag!
Se på bildetEn enslig stake med rødmerking er det eneste som skapte fargekontrast over Øyangsrøysa i dag. God preparering gjorde at det bare var å sette utfor bakkene ned mot Vambu - fin styresnø og ingen islagte partier.
Se på bildetHer er vi øverst på Øyangsrøysa, og skiløypa passerer i nordenden om vinteren. Men en augustdag er vi garantert alene. Og noen abborpinner ble det da.
Se på bildetNy utsikt etter hogst sist høst: en gammel løe kommer til syne, og vi ser Spålsberget. Helt til høyre skimtes Steinbutjern.
Se på bildetEnnå en grei såle å gå på, selv om forsiktighet må utvises i utforkjøringene. Men utenfor løypene var det gjennomslag i mangel av nattefrost.
Se på bildetNattens snøfall gjorde at det var topp forhold med fin styresnø.
Se på bildetFra Øyangsrøysa er det flott utsikt. Det lille vannet nærmest er Svartdulp, til venstre Fagervann og lengst borte ser man Katnosa.
Se på bildetSkiløypa over Øyangsrøysa ser annerledes ut en junidag enn en kald vinterdag.
Se på bildetUtrolig lekre forhold over Øyangsrøysa i dag. I dag var det så langt unna solformørkelse som man kunne komme.
Se på bildetEn flott skidag avsluttes med solnedgang på Steinbuåsen, i en av Markas høyestliggende stormaskinløyper. Herfra er det bare sjarmøretappen som gjenstår, i et av Markas fineste terreng mot Ringkollen eller Damtjern.
Se på bildetGrønne plener i lavlandet, men på Krokskogen minus 2 grader og topp forhold.
Se på bildetEtter et solid snøfall i går, blir det kjempeforhold bak løypemaskinen som her passerer Øyangsrøysa.
Se på bildetPå toppen av Øyangsrøysa kom preppemaskinen. Her har han passert toppen, og er på vei nedover i retning Spålsveien. Flott å kjøre Øyansrøysa ned i nypreppa spor.
Se på bildetFra Vambu i dag og opp mot Øyangsrøysa. På toppen ventet naturens julekort. Deretter bar det ned veien på nordsiden av åsen.
Se på bildetFlott sol og skarpt føre nå i ettermiddag. Ennå godt med snø her over 600 moh. Løypa er noe lagt om pga. hogst.
Se på bildetEt enslig skuterspor og myke løyper over Øyangsrøysa i dag. Bedre blir det ikke.
Se på bildetI dag var det flott å gå på beina over Øyangsrøysa, men snart er det ski som trengs for å passere her.
Se på bildetKjentmannshåndboka 1994-96 sier at området rundt posten heldigvis hadde vært forskånet fra snauhugst og at utsikten derfra var dårlig. Dette har forandret seg siden da. Nyplantingen har allerede vokst seg ganske høy, men utsikt er det fortsatt. Her ser Atie mot Øyangen og åsene bak denne. Mot høyre bildekant kan Uglasetra skimtes. Utsiktspunktet ligger om lag 700 meter nordnordvest for det som er merket som Øyangsrøysa i Markadatabasen.
Se på bildetLitt nord for steinrøysa på bilde nr. 20474 fant vi den steinrøysa som var kjentmannspost 1994-96. Atie betrakter postrammen og bakplaten fra dengang, og jernbolten er synlig midt i røysa. Vel hjemme sjekket vi «Øyangsrøysa» (dvs. steinrøysa, i motsetning til åspartiet med samme navn) i bøkene til Sverre Grimstad. Han hevder at posten 1994-96 lå feil. Riktig posisjon er syd for det høyeste punktet 650 moh. på høyden 150 meter syd for Steindulp, og det er dokumentert med bilder. Så hva er nå disse to røysene? GPS-kartet viser at de ligger på en eiendomsgrense, på siktelinjen mellom to grensepunkter som det ellers ikke er fri sikt mellom.
Se på bildetDenne dagen sto en gammel kjentmannspost «Øyangsrøysa» fra 1994-96 på programmet. Vi fulgte beskrivelsen, og fant forholdsvis raskt denne steinrøysa helt nord på åspartiet Øyangsrøysa. Beliggenheten er riktig, men det skulle være en jernbolt i røysa, og det var det ikke. Derimot var det noe som så ut som ganske tydelige konturer av en omvendt L på berget omtrent rett nedenfor toppen av steinrøysa. På bildet er konturene noe mørknet for å være synlige. Boka nevner også en Leuchrøys på Øyangsrøysa, men strekene i denne L-en er grunnere og flatere enn vanlig. Sannsynligvis et tilfeldig, men påfallende, mønster i en bruddflate.
Se på bildetDet er dårlig og mye bart fra Vambutjerna og opp til Øyangsrøysa pga. hogst i vinter, men fra toppen og ned til Spålsveien er det bra, og Spålsveien er "berre lekker".
Se på bildetDet er hogget langs løypa opp til Øyangsrøysa i retning fra Vambu.
Se på bildetLitt is i et parti ned fra Øyangsrøysa mot Vambu, så det var tryggest å bære skiene. Sola forsvinner bak Gyrihaugen.
Se på bildetDet er uveisomt å gå her i "passet" over Øyangsrøysa nå på sommeren. Men allikevel en fin opplevelse, for her oppe er det virkelig villmarksfølelse.
Se på bildetDet er siste kneika opp mot Øyangsrøysa vestfra, og det er tungt å jabbe i våt myr. Normalt er det utsikt mot Gyrihaugen i sør, men i dag kun vått, vått, og tåkeskyene ligger lavt.
Se på bildetNord i Øyangsrøysa finner vi denne gamle løa eller hva denne bygningen har vært brukt til i sin tid. Nå råder forråtnelse og forfall. Her er ennå bregnene "bispestaver" og strever med å rette seg ut til sankthans.
Se på bildetI dag kunne vi kunne kjøre Øyangsrøysa helt ned uten å ta av oss skiene.
Se på bildetOm ikke akkurat trykkende varme, så var det flott påskevær og -føre over Øyangsrøysa i dag.
Se på bildetVi var ute før det var kjørt spor over Øyangsrøysa, men snøen var lett og fin, så vi kom greit opp.
Se på bildetSå var det første gang over Øyangsrøysa denne sesongen, 40 cm snø og maskin-preppet gjorde det til en flott opplevelse i fine og myke spor.
Se på bildetHer suser vi ned om vinteren, men det er nå vått og kronglete. Kun kyr på beite har laget denne kronglete stien. Her møter du nesten ingen sommerstid.
Se på bildetVi er snart helt oppe på Øyangsrøysa og her og der er er det noen få multer. Og i sør-vest ser vi Gyrihaugens profil.
Se på bildetBare flekker og mose - her er det kun vårskiløpere og milsluker Tom som går ennå.
Se på bildetIkke akkurat silkeføre! Fra Øyangsrøysa bærer det ned kneikene i Steinbuåsen mot Vambu på skjeggete underlag.
Se på bildetNaturen kan skape de artigste assosiasjoner - her myke og kvinnelige former øst i Øyangsrøysa.
Se på bildetTo meter syd for varden leser vi W 1876; W for Wedel Jarlsberg, som eide skogen her i nettopp dette år.
Se på bildetSverre Grimstad beskriver i sin bok "Nordmarka - merker og mysterier" om den virkelige Øyangsrøysa, som befinner seg 150 m syd for Steindulp. Her er det i de siste år gått opp mange grenselinjer. Og her er den - liggende for seg selv i en ødemark av stor skog.
Se på bildet50 bilder vist.