I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var ikke bare kalkbrudd i området ved Gjellebekkmyrene, men også tallrike gruver hvor det ble utvunnet forskjellige metaller. På bildet er to gruveåpninger synlige ved siden av hverandre. I tillegg til disse ligger det minst tre til utenfor bildet mot vest (venstre), og to mot øst litt høyere oppe. Alt dette er inngjerdet, så det er vanskelig å finne gode ståsteder for fotografering.
Se på bildetFor å unngå at kurvene subbet, var det nødvendig å sprenge en ganske dyp renne i kollen etter Østre Gjellebekkmyr, og plassere bukkene tett slik at bærewiren ikke hang ned ved passering. Anlegget av denne taubanen med det anleggsutstyret de hadde i 1914-17 må ha vært en kjempeutfordring.
Se på bildetTerrenget omkring Gjellebekkmyrene er meget kupert med mange bratte småkoller. Den første hindring for taubanen var Østre Gjellebekkmyr og den bratte kollen mellom denne og nåværende E18. Her sto taubanebukkene tett. Dette er det fundamentet til den andre bukken etter passeringen. Flere fundamenter er synlige høyere opp i bildet.
Se på bildetGjellebekkmyrene ligger nord for E18 på Liertoppen, og er nå naturreservat. Tidligere var det både gruvedrift etter metaller og et stort kalkbrudd i området. Kalkbruddet lå på nordsiden av Østre Gjellebekkmyr, dvs. i åsen på motsatt side av den meget våte myra på bildet. Kalksteinen ble fraktet med taubane over myra og videre til Cementfabrikken Norge på Gullaug. Taubanen gikk rett over fotografens ståsted. Det er ganske typisk for vernede områder at de vokser til med skog og kratt.
Se på bildetOm vi ikke hadde vært i dette området på flere natt-o-løp, ville vi nok blitt forbauset over å finne denne grånede obelisken til minne om Frederik Vs besøk her i 1749. Mye mer om dette under stedet Gjellebekk skanse.
Se på bildetDet er ikke bare skiløypene som må ryddes vinterstid. Her har en fallen gran sperret naturstien. Siden dette er dagen etter juleribba, er motorsag fy-fy! I stedet går det i buesag, snekkersag og øks, pågangsmot og store mengder tålmodighet. Får håpe de ble ferdige til mørket falt på, men saga klemte fælt.
Se på bildetOmrådet rundt Frederik Vs obelisk er gjennomskåret av dype kløfter. Det er sporene etter marmordagbruddene som var i drift helt til starten på 1960-tallet. Fra stien som Atie står på, ser det ut til å være en bro over bruddet, men i virkeligheten var det et område med ikke drivverdig berg.
Se på bildetDet er bare noen rester igjen av Gjellebekk skanse, der svenskekongen Karl XII ble stoppet våren 1716. Opprinnelig var dette et stort og solid forsvarsverk, men etter at det hadde utspilt sin funksjon, ble det glemt og gjengrodd. Men i 1978 ble skansen gjenoppdaget, og en forsiktig rydding har bragt den frem i dagen. Vedlikeholdet av skansen utføres av Lier Rotaryklubb.
Se på bildetVed den gamle kongeveien mellom Tranby og Gjellebekk, like ved Gjellebekk skanse, finner vi denne obelisken. Den er reist til minne om et besøk den dansk-norske kongen Fredrik V angivelig foretok her 25. juni 1749. Mer informasjon om dette får du ved å klikke på "Gjellebekk skanse" rett over denne teksten.
Se på bildet9 bilder vist.