I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Nattens regn hadde sørget for at Rustadbekken hadde blitt til en elv igjen.
Se på bildetDet går stadig nedover med den gamle sagarbeiderstua på kanten mot Nypefoss. Alt står åpent, taket faller mer og mer ned, og gjennom inngangsdøra kan man se rett gjennom taket. Utviklingen siden bilde nr. 14624 fra august 2011 er tydelig. Den overlever neppe en skikkelig snøvinter stående.
Se på bildetSagarbeiderstua ved Nypefoss har fått forfalle i mange år, godt skjult av tett kratt, se bilde nr. 14623 og bilde nr. 14624. Nå er krattet fjernet, og den vesle stua på stupkanten er godt synlig. Taket ligger nå inne i stua, og plankeveggene løsner fra de ganske råtne laftestokkene i veggene. Holder den seg oppreist til neste nyttår?
Se på bildetSagarbeiderstua ved Nypefoss har lenge vært ubebodd og i forfall, se bilde nr. 14624. Nå har krattet tetnet til, mesteparten av taket har rast sammen, og pipa står alene mot himmelen. Plankekledningen faller av, og avslører at dette opprinnelig var et hus i laftet tømmer.
Se på bildetNattens og formiddagens regnskyll skulle være de verste på 35 år i Oslo-området og vest for dette. Og Nypefoss var virkelig imponerende denne dagen, også i forhold til bilde nr. 14623 fra 30. august 2011, som også var en flomdag.
Se på bildetDen årlige kulturvandring i Skuibakkens omgivelser i regi av Skuibakkens venner, Skui vel og Asker og Bærum historielag, gikk i år som en rundtur i Kjaglidalen. I sluddværet var det greit å stå under brua på E16 ved Bjørum sag, og høre Harald Kolstad fra Asker og Bærum historielag legge ut om saga og dens omgivelser. Han kunne fortelle at stua ved Nypefoss, se bilde nr. 14624, var bolig for sagarbeidere, mens sagmesteren bodde høyere opp fra saga.
Se på bildetNypefoss må være den fossen som flest har passert uten å se her i distriktet. Fossen starter nemlig under Nypefoss bru, og er ikke synlig fra biler. Vanligvis er den bare en liten fislefoss, men etter regnet i går forsvarte Rustanelva navnet sist. Nypefoss er kjent fra tyskerense felttog i 1940, da infanteriregimentet IR 6 sprengte brua og oppholdt tyskerne her i ett viktig døgn. Bildet er tatt fra "nye" Nypefoss bru fra 1940.
Se på bildetPå bilde nr. 14623 er ei rød stue synlig gjennom krattet over stupet mot fossen. Som dette bildet viser, er stua i fremskredent forfall, og symbolsk nok dominerer gravmyrt nærvegetasjonen. Jeg har ikke funnet sikre opplysninger om stua var tilknyttet Bjørumssaga eller hvem som bodde der, men det må ha vært et spennende sted å være med små barn.
Se på bildetDette er interiøret i stua på bilde nr. 14624. Et salig rot med en mengde papirer som nok en gang har hatt betydelig verdi. I tillegg hjul til Citroën 19DS, Michelin XAS for sommerbruk og tidsriktige piggdekk for vinterbruk. Jeg husker godt en slik som var hensatt til forfall i nordenden av Bjørumssaga om lag 1981.
Se på bildetDet er ikke bare enkelt å ta seg ned i juvet til foten av fossen. Elvebredden ligger i rasvinkelen, og består av jord blandet med søppel. Fra brua over Isielva er det mulig å følge Rustanelva oppover gjennom brennesle og tett kratt. En flomdag er det verdt turen.
Se på bildet10 bilder vist.