I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Litt artig da vi gikk her i vinter, åpent/for tynn is. Så vi måtte på land. Gikk ned en bratt skråning ned på stranda, men hadde vært mye raskere å gå veien de få meterne til odden på bildet. Kjekt å vite til neste sesong.
Se på bildetGrunnlaget for reservatet er alle fuglene. Hvileplass for trekkfugl. Og det kan stemme, for de bare stod der.
Se på bildetDette er overgangen inn til stien på runden langs toppen og ned mot Loretangen. Steinsfjorden i bakgrunnen.
Se på bildetLitt artig og uvant vinkel. Bildet er tatt fra veien/stien opp til toppen på søndre Loråsen. Til venstre Maurøya, og den lille midt i er Tjuvholmen. Til høyre har vi Småøyene, men det er så lite vann at disse nesten er bare ei øy nå. I bakre rekke fra venstre: Ulvøya, Svinøya, Tvehjulingen og Amundøya.
Se på bildetGrønt og fint, bildet er tatt fra veien/stien opp til toppen på søndre Loråsen.
Se på bildetStår på land, har søndre Loreåsen rett bak meg. Utrolig lite vann. Brygga ligger på bunnen, og det går ikke å komme ut med motorbåt. Her hadde det vært flott med ei kabelferge.
Se på bildetDet var mange svaner i Steinsfjorden i dag. Her er to av dem.
Se på bildet17 grader i lufta, helt vindstille og ni grader i vannet. Badet i tre minutter.
Se på bildetJeg står på Sundøya og ser over til Slettøya. Du skimter iskanten helt til venstre i bildet. Fin utsikt nå som det ikke er blader på trærne.
Se på bildetSteinsisen er blitt svekket i det siste, og det store spørsmålet er alltid: Når blir fjorden isfri? Som regel er det rundt påsketider. Mye råker nå, og sola har tatt hardt på isen den siste tida. Vik til venstre og Steinsåsen til høyre.
Se på bildetDa har vi vært på skøyter på Steinsfjorden, trolig for siste gang denne sesongen. Steinssen er ikke veldig skøytbar nå, og det er meldt mildvær og regn. Isen er ikke tett lenger, så vann som havner oppå, renner gjennom den. Lange råker deler dessuten Steinsfjorden i tre.
Se på bildetNår det er svaner å se, veit du det er åpent vann, ikke langt unna.
Se på bildetKokk og kjentmann i ett. Varm lunsj på bål hører med til norsk turskøytingstradisjon. Litt vanskelig å se på bildet, men det er pilkere i aksjon ute på isen.
Se på bildetVi fyrer ofte bål på isen, da blir alle spor borte under vårflommen. Vi skimter toppen av Gyrihaugen.
Se på bildetDet er fint å ha lokalkunnskap, for da kan du gå på flott is og gå rundt de dårlige partiene.
Se på bildetHer tar Konemor litt bilder. Når nå tåka forsvinner, stiger temperaturen, og den rå lufta blir borte.
Se på bildetMange er opptatt av at isen skal være trygg. Litt usikkert om skøyter er rette fottøyet her. Men bra grep i isen har du.
Se på bildetUgla er sikkert satt opp så eier av brygga eller besøkende skal vite hvor de skal. Tett tåke i dag.
Se på bildetEn rå dag, og minus fem grader kjentes surt ut. Men isen er fin å skøyte på.
Se på bildetDet var ingen andre her da vi kom. Muligens kunne fem kuldegrader og tåke ha noe med det å gjøre, men isen er forsatt skøytbar om du veit hvor du skal gå.
Se på bildetMye press i isen, lager en rygg, og presser ned på sidene. Overvann på begge sider her. Vit hva du gjør om du er i nærheten av slike råker, og ikke minst når på dagen du er i nærheten, for det er store krefter i sving. Dette er en erfaren kar på is.
Se på bildetVåren er tid for råker i store vann. Denne er en av to som deler Steinsfjord-isen i to, da råka ikke er passerbar.
Se på bildetkke så lett å se, men det går ei ganske klar isgrense her. Han står på «tykk» is - mens der han pigger, er isen bare 2 cm tykk. Isstavene er våre følehorn, så å kunne bruke dem, er helt essensielt.
Se på bildetAvskjæret ligger mellom Torsrud og Herøya. Vi skimter Steinsåsen i bakgrunnen. Lurt å ha hjelmen på, for isen er glatt.
Se på bildetDette ligger litt nord for Elvikatangen og øst for Gåsa. Det er sjeldent lav vannstand, så skjæred er ekstra godt synlig nå. Mye åpent vann rundt, selv om isen er mellom 35 og 40 centimeter tykk utpå.
Se på bildetHer er det grunt til vanlig, og fjorden har lavt nivå, så isen ligger på land. Loreåsen til høyre. Grunnen til at vi går på rekke her, er at det er glass-is som delvis bærer, så det er fort gjort å snuble.
Se på bildetI dette tilfelle har «barnet» fylt 70 år, og har bevart barnet i seg. Tynn ny is, overvann og tykk is under.
Se på bildetTrodde lenge denne øya het Bøtet, men det er feil i karta til Kartverket. Rapport er sendt inn. Bøtet er øya til høyre utenfor bildet. Skjæret bak heter hesten ifølge lokale folk.
Se på bildetLite vann i Steinsfjorden, og helt bart. I bakgrunnen skimtes Halvdanshaugen.
Se på bildetI dag var det ikke lett å finne le for vinden, men her var det ikke så verst. Helt til venstre på Ulvøya ser du en bratt kant, som ungdommen hopper fra om sommeren.
Se på bildetStår på landsida og ser rett over på Herøya. Det er her båten går over på sommeren.
Se på bildetDette er et sted jeg pleier å stoppe når jeg sykler rundt Steinsfjorden. Men i dag var det utgangspunkt for en skøytetur. U’en i bakgrunnen er Stubbdal.
Se på bildetDette er et par stykker jeg har lært opp. De bor rett opp trappa, så det blir nærtur.
Se på bildetFor å lage blandingen komplett var det også appelsinis. Men la du ruta riktig opp, fikk du en knallfin skøytetur på meget flott is.
Se på bildetDet gror her, og om ikke lenge er isen borte og disse har grønne blader, dersom dette været fortsetter.
Se på bildetFlott dag på Steinsfjorden! Oppdrag: Hente bautastein fra Ulvøya til Hardraade vikingskipsforening.
Se på bildetDet skal fraktes steinheller fra Ulvøya til Arbeidssenteret med hest, og de skal bruke skøytebanen som transportvei. Men det gikk å gå på skøyter også – om enn noe trått føre.
Se på bildetDet har vært mye vær i det siste, og den siste runden vant de som går på ski. Men det er ikke langt unna at de på skøyter også kan få en mulighet. Du ser Ulvøya har snøfrie trær, men snøen henger på trærne opp mot Krokskogen.
Se på bildetMye varm vind som smelter snø og is fort. Tyrifjorden er regulert ned, og isen henger på kanten. Skøytet «tørrskodd» på flobeltet. Steinsåsen i bakgrunnen.
Se på bildetIkke lett å finne en plass i sola, som også er i le, når det blåser fra syd. Men på skøyter er det nye muligheter mange steder. Så for at det ikke skal synes i ettertid, fyrer vi bål på isen, rett ved stranda. Masse tørr ved - noe drivved resten ligger spredd på bakken bare 5-10 meter unna. Kløfta og skya er ved Kleivstua og Sundvollen er rett frem.
Se på bildetEt av de fineste stedene å gå ut på skøyter fra, er fra båthavna på Vik. En ser på alle skøytesporene at dette er førstevalget for mange. Skolene bruker også dette som base.
Se på bildetDenne råka er ca. 900 meter lang, og sprekken går faktisk helt til Ulvøya. Blir artig å følge med på denne råka, som kom mellom 15. og 20. januar, og som lever fortsatt.
Se på bildetEn isfisker holdt på å bore hull på hull, må ha vært over 100 stykker! Så ikke ut som han fikk særlig mye heller. Var mye mort, og han ønsket seg abbor.
Se på bildetNoen ganger skulle en ønske en var 20 år yngre og myk i kroppen. For dette så artig ut! Passe vind også i dag. Steinsåsen i bakgrunnen.
Se på bildetJeg står ved Paddevika og ser på disse to. Legg merke til at de akkurat har kommet seg i sola! Fisk hadde de fått også, en abbor. Isen var ca. 30 cm tykk, solid stålis for det meste.
Se på bildet50 bilder vist.