I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Lørdag morgen våknet vi til noen få minusgrader utenfor DNT-hytta Sinnerdammen. Det var litt rim i gresset, men ellers lite som minnet om den kalde årstid.
Se på bildetDe nyeste kjentmannspostene er hengt ut uten klippetang av smittevernhensyn, men denne fra forrige periode har tangen intakt. Posten tas inn i løpet av 2021.
Se på bildetDet er bra info, antibac og klorin, samt ryddige rutiner på Sinnerdammen.
Se på bildetDet er velstelt på Sinnerdammen. Det er tatt ned noen trær rundt tunet, ellers hadde det vært veldig mørkt her.
Se på bildetDisse gamle bygningene ved Sinnerdammen har små vinduer og er mørke inni. Jeg tok et bilde med 2-3 sekunders lukkertid. Da kom det frem hvordan det så ut, ser at vi burde ha ryddet også!
Se på bildetNoen har hatt det gøy med snøhule på DNT-hytta Sinnerdammen. Fine skiforhold, og herfra tråkket vi egne spor mot Spålen.
Se på bildetDNTs hytte Sinnerdammen ligger like ved scooterløype 455. At løypa ikke var kjørt etter siste snøfall, gjorde ingen ting. Nysnøen var lett og fin, og understreket følelsen av å være ute i naturen, ikke i et skianlegg.
Se på bildetSinnerdammen ligger idyllisk til på en ørliten høyde midt mellom Store Sinnera og Spålen.
Se på bildetHytta er veldig mørk inni, slik som gamle hytter/jaktkoier bestandig er. Men mye ved og stearinlys hjelper.
Se på bildetPå første besøk til den eldgamle Sinnerdemningen var det flom og vanskelig å se restene skikkelig, se bilde nr. 27683. Nå var Sinnerbekken så godt som tørr, og da viste det seg at det ikke bare bare er en rest av demningens trekonstruksjon, men to, med om lag ti meters avstand. Den ene er synlig nær bildets nedkant, den andre i vannet på høyde med den tørre rota på land. Libellene i forgrunnen er metallisk blå over det hele, meget dekorative, meget urolige og uforutsigbare.
Se på bildetSinnerdemningen ble satt i stand til fløting i 1916. Disse to bildene viser hvordan den så ut den gangen. Røysene av brukte tømmerstokker viser at det hadde vært en ganske omfattende utskifting av tømmer da, sikkert også tidligere, siden demningen skal være fra 1820. Den ble sist brukt til fløting på slutten av 1930-tallet, og ble etter dette sporadisk brukt som bakvann for Spålen. Demningen har stått åpen siden 1967. Bildene er fra oslobilder.no og bearbeidet av fotografen.
Se på bildetFra vannsiden er sikten til demningen bedre. Tømmerkisten har råtnet vekk øverst, så der er det bare en løs steinrøys. Den nederste delen holder fortsatt stand, men også her er forråtnelsen i kommet langt. Stolpene som broen står på kan nok stive opp delen mot fløtningsløpet noe, men kan neppe sies å være estetisk riktige. Bilde nr. 27688 viser demningen etter at den ble satt i stand til fløting i 1916.
Se på bildetFra luftsiden gjør tett og overhengende vegetasjon det umulig å se restene av den laftede tømmerkistedemningen fra 1820. Skåbrettene er i ferd med å gå i oppløsning, men holder vel en stund til om det ikke kommer en storflom. For å få bedre oversikt må man ut i elva, og det var lite aktuelt med vannføringen den dagen. Bilde nr. 27688 viser demningen etter at den ble satt i stand til fløting i 1916.
Se på bildetUværet i helgen var en kombinasjon av mye nedbør og sterk vind. Over veien inn til Mosjøen hadde det vært flere vindfall som nå hadde blitt kuttet opp og fjernet. Vindfall og brekk var det også flere steder i skogen. Her ved DNTs hytte «Sinnerdammen» hadde blant annet disse to velvoksne granene gått over ende, og sperret på en ganske effektiv måte adgangen til broen over elva.
Se på bildetDet har vært to Sinnerdemninger, en svært gammel tredemning nær utløpet av Store Sinnera, og den fra 1820 som fortsatt står ved DNTs hytte «Sinnerdammen» og som nå brukes som bro. Dette bildet viser restene av den eldgamle tredemningen. Vannføringen etter helgens uvær var fortsatt stor, og det preger naturligvis bildet.
Se på bildetPå denne tiden i fjor var vi godt inne i påsken, men selv om den i år kommer senere, var dagens forhold ved Sinnerdammen en påske verdig. Solen skinte, og det holdt seg kaldt i sneen til langt utover formiddagen. Det nøt føret godt av.
Se på bildetI 1995 var fotografen med på dugnad for å gjøre Sinnerdammen om fra jakthytte til overnattingssted for DNT. Og ønsker man seg uberørt natur, så er dette stedet! Her er det ikke strøm og ei heller mobildekning, til gjengjeld er det sus fra elv og gammel skog og ivrig kvitring fra måltrost og flaggspett.
Se på bildetHurra for frivilligheten! Birger Baisgård harr tilsyn ved DNT-hytta Sinnerdammen og hadde båret inn en sekk full av nødvendigheter i dag. For halvannet år siden sørget han og andre også for å fjerne ca. 100 trær, slik at det nå er blitt lysere og triveligere rundt hytta.
Se på bildetMange benytter seg av DNTs hyttetilbud nå i påsken for å få opplevd Marka på sitt aller beste. Tore Sverresen er en skikkelig markatraver, og trives ekstra godt inne i villmarka rundt Spålen-Katnosa, og gjerne med Sinnerdammen som base. Han kom fra Snellingen via Grua og Myllsdammen, og storkoser seg "fra hytte til hytte" i Marka nå i påsken.
Se på bildetDet dalte ned litt snø i formiddag, og den la seg på isen på elva som flyter forbi Sinnerdammen. Den la seg også i de isete skisporene og myknet føreforholdene.
Se på bildetDet føltes nesten som en julekveld da stearinlysene var tent og mørket begynte å gjøre seg gjeldende over DNT-hytta Sinnerdammen tirsdag kveld. Skiføret var sylskarpt med frosne spor, så turen gikk radig. Til tross for at vi startet etter jobb, kunne vi glede oss over strålende sol over Marka.
Se på bildetVed stien som går fra Sinnerdammen til Uglaseter, står disse gamle koselige skiltene.
Se på bildetSålen ligger som en bro over myra før Sinnerdammen, og i løpet av helgen er den borte.
Se på bildetHer har det lenge vært litt "skummelt" å gå over, spesielt når det er glatt. Til vår store glede var det kommet opp en ny gangbro. Takk for den!
Se på bildetSinnerdammen er en gammel jakthytte som DNT Oslo og omegn disponerer og som vi andre kan leie. Den gamle jakthytta fra 1898 ligger i Katnosa-Spålen naturreservat, og her er mye spennende natur å utforske!
Se på bildetDette lille uthuset til Sinnerdamhytta ser svært nedtynget ut og formelig tigger om at noen fjerner denne børen som er tung å bære selv for et lite tømmerhus. 150 cm med snø måler vi ved Sinnerdammen og her vil det nok ligge snø til langt ut i mai.
Se på bildetSinnerdamshytta ligger ved Sinnerdammen og er en DNT ubetjent hytte i Spålen Landskapsvernområde. Dette er en av de minste ubetjente hyttene i Marka og et sjarmerende sted selv om sola ikke når frem her så ofte. Scooterløypa mellom Sinnera og Spålen går rett forbi hytta.
Se på bildetSinnerdammen var stille og fredelig idag, ikke et vindpust, og et par kuldegrader.
Se på bildetIngen overnattingsgjester her i dag, tross fint skiføre i området. Scooterløypa ned til Spålen hadde bare et lite parti med litt lyng og kvist, ellers supre forhold
Se på bildetFlere nyter de siste mulighetene for skiføre på disse trakter, og har Sinnerdammen som base
Se på bildetTett ved Sinnerdammen sørger denne gamle trebrua for at man kan komme seg tørrskodd over elva som renner fra Store Sinnera og ned til Spålen.
Se på bildetSinnerdammen tar imot turgåere som vil tilbringe kortere eller lengre tid her inne i området ved Spålen. Dette var opprinnelig en jakthytte, bygd i 1898 - nå tilhører den DNT Oslo og Omegn.
Se på bildet34 bilder vist.