I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dag 9 på turen fra Gjøvik og hjem. Minus 26 grader, og enda tre grader kaldere i natt. Hvor skal dette ende? Løypa jeg hadde tenkt å gå i går, var ikke kjørt, og jeg var sliten. Slo opp teltet for å tenke på hvordan jeg skulle gå. Men hørte en scooter på morgenkvisten. Da ble løypa kjørt, og plan B slapp å bli satt ut i livet. Sendte gode, varme tanker til de som kjørte i kulda.
Se på bildetFlåtatjern er et vakkert vann sett fra utløpet av elven. Her var det en 1,5 meter høy atthaldsdemning, som demmet tjernet til et nivå over omliggende myrer og Hesthagatjernet, slik at dette ble ett stort tjern. Det er lite å se av demningen nå.
Se på bildetKjentmannsmerkehåndboka 2012-14 nevner Flåtaseter på nordsiden av vannet ved utløpet av elven, og her er den. Den er på turkartet M1:50 000 merket på sydsiden av vannet. Dette er dessverre typisk for kartet i dette området, som bærer preg av grov behandling av flyfotoene og synfaring fra sofakroken.
Se på bildetKjentmannsmerkehåndboka 2012-14 nevner at to hytter ved Flåtatjern har kvernsteiner til utebordplate. Her er en av dem.
Se på bildetRetningen og høydeforskjellen mellom fundamentene tyder på at dette var fundamentene til vannrenna. Kjentmannspost 2012-14.
Se på bildetHåkenstadsaga lå ved utløpet av elva/bekken fra Flåtatjern. Steinfundamentene har overlevd tidens tann bra. Typisk oppbygging for sag med vannhjul hvor vannets vekt, i motsetning til vannets fart, gjorde jobben. Dette vises av at vannhjulet lå høyt oppe i elva, mens det var mye mer utnyttbart fall nedenfor. Kjentmannspost 2012-14.
Se på bildetFlåtatjern ligger nordøst for Langvann nord i Romeriksåsen, og flere av oss kjenner vel dette tjernet best fra skiturer. Så viser det seg at det er kulturminner ved utoset av vannet: rester etter vanndrevet sag og en inntaksdam som har vært minst 1,5 meter høy. Håkenstadsaga er vel verdt et sommerbesøk også!
Se på bildetEtter å ha gått fra Grua og over Langvatnet, ventet Flåtatjern. Det var fint scooterspor over vannet, og noen hundre meter senere var vi over i den maskinpreparerte løypen mellom Koperud og Brovoll.
Se på bildetLøypebas for Skiforeningen på Romeriksåsene, Jarle Jensen, setter ut bambusstaker på Flåtatjern nordvest for Brovoll.
Se på bildetI dette løypekrysset 400 meter nord for Flåtatjern, ca. 25 km syd for Lygnasæter, kan man velge om man vil østover til Brovoll eller om man skal satse sørvestover (til høyre på bildet) over Flåtatjern og Langvatnet og videre til Grua (7 km).
Se på bildet11 bilder vist.