I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Hornet er en kolle som ligger langt inne i kleivene retning Oppkuv-masivet fra Sørkedalen. Hornet kler sitt navn, særlig når man ser den på litt lengre avstand enn dette bildet viser. Og spesielt når den er så hvit og fin som nå.
Se på bildetÅsen mellom Gopletjernsåsen og Barlindåsen heter Hornet, og navnet har nok åsen fått på grunn av sin karakteristiske form. Høstens farver har ennu ikke nådd toppen.
Se på bildetHornet er best kjent på bilder tatt fra syd. Her er det sett fra vest i stedet. Dalen mellom Gopletjernsåsen og Hornet begynner å komme tidlig i skyggen på denne tiden av året, og da ganske tykke skyer skygget for sola på Hornet, ble det skikkelig kjølig i lufta og et kraftig blåstikk over landskapet. Da var det ikke bare fargerike lønner som minnet om at det går mot høst.
Se på bildetFlotte forhold på Heggeliveien med Hornet som en majestet i bakgrunnen.
Se på bildetFra Stuevassdalen går det et forholdsvis fuktig traktorslep gjennom et hogstfelt og videre mot syd etter at Hornmyra er passert. Etter hvert blir et mosegrodd tråkk, som fører opp til toppen, synlig. Selve toppen er denne mosegrodde hvalryggen omkranset av gamle furuer og yngre gran og bjørk. Kjentmannspost 1992-94.
Se på bildetUtsikten fra Hornet mot vest har ikke vært like interessant for fotografene som den mot syd. Kanskje ikke så rart, med så mange store områder med flatehogst. Mot venstre (syd) nordre del av Gopletjernsåsen, mot høyre Brennåsen og Langbrenna, og omtrent midt i på en lysning en velholdt hytte med uthus.
Se på bildetDette er enda en versjon av det tradisjonelle utsiktmotivet fra Hornet mot syd. Jeg synes at klar luft og begynnende høstfarger rettferdiggjør bildet. Alternativet var et panorama med 10 mm vidvinkel, men når det ble krympet til den størrelsen som legges ut i Markadatabasen, ble tapet av detaljer påtagelig.
Se på bildetFra toppen av Hornet er utsikten begrenset på grunn av trær, men fra toppen av stupene mot syd og vest er det fin utsikt. Her er en rødrev i gang med en systematisk undersøkelse av lysningen ved veisvingen. Siden avstanden til oss var om lag 400 meter i luftlinje, kunne den gjøre søket uforstyrret, men resultatløst.
Se på bildetHornet har ligget som en fristelse alle de ganske tallrike gangene vi har gått på ski til Heggelivannene. Men turen opp dit på ski fristet ikke, og til fots ble det vel mye tråkking på vei eller traktorsti. Fra Skansebakken med terrengsykkel var turen til Stuevassdalen grei.
Se på bildetHornet er en markert kolle som en gjerne går og ser på når en går på ski opp Pipenhusveien og passerer Lysedammene. Her er utsikten sørover fra sørtoppen på Hornet, med Lysedammene midt i bildet og Sørkedalen bak. Høyden er såvidt over 500 moh.
Se på bildetHornet er en av Krokskogens mest karakteristiske topper. Beliggenheten rett nord for Lysedammene gjør at mange kjenner toppen fra ski- eller sykkelturer fra Pipenhus eller Skansebakken. Det er flott utsikt fra Hornet, og den kunne vi nyte denne solrike søndagen etter å ha besteget toppen fra nordsiden. På bildet ser vi Lysedammene midt i bildet, mens Tryvannstårnet kan skimtes til venstre. Litt av Oslofjorden er også synlig, mens litt av Sørkedalen sees rett til høyre bak Lysedammene. I forgrunnen kan vi se litt av skogsbilveien.
Se på bildet12 bilder vist.