I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Vi er sør for Øyangen på Ringkollen – frost i myrene og greit å gå. Nord for vannet ser vi speiderhyttene, som dessverre brukes lite. Isen virker sikker, den ble dog ikke sjekket. En rødmerket stake forteller om mange dager og netter i vær og vind.
Se på bildetDet var fint å gå i terrenget utenfor løypene i dag, i området sør og øst for Ringkollen/Rughaug. Her krysser vi løypa som går over de tre Tvertjernene øst for Rughaug og i retning Øyangen. Av «historisk» på løypekartet tolker vi den som ikke lenger preparert. Men flere har gått der, og merkingen er intakt, i hvert fall akkurat her.
Se på bildetTyttebærene er i ferd med å modnes på Krokskogen. Bildet er tatt ved Tvetjerna.
Se på bildetDet er ei brygge i Østre Tvetjern, ved speiderhyttene. Jeg var her 17 meter fra å kunne sjekke inn på 10 på topp-posten, som er satt opp på motsatt side av tjernet. Arrangøren har ikke satt opp noen kasse (med bok til å skrive seg inn) i år, ei heller en plakat.
Se på bildetEn mosegrodd løypestake forteller om mange år som veiviser her i skiløypa sør for Øyangen. I dag skyet og vind, og det var greit med et bål etter hvert. Ennå ikke frost i myrene. I bakgrunnen sees Rughaug på 681 moh.
Se på bildetEtter ha passert de tre (!) Tvetjerna, var det fristende å se nærmere på bekken fra Tvetjerna til Øyangen. Fra Øyangern er den merkelig rett og med pene stryk, men så går den inn i kløften på bildet, med mannshøye steinblokker, urskogaktige vegger, og flere fine fossefall. Det fortsetter med flere fosser oppover, men dette er ikke stedet hvor det er enkelt å fotografere.
Se på bildetTvetjernsbekken er demt opp med en ganske lav, men 45 meter lang murdemning i nedkant av myra ovenfor fossene ned mot Øyangen. Den ble anlagt for oppdrett av bekkeørret, men jeg kan ikke huske å ha sett aktivitet der i min tid som speider. Bildet viser den østligste av lukene. I vestenden av demningen er det to luker til, som står tett sammen. Alle lukene står helt åpne.
Se på bildetOm hytta ved Tvetjernsbekken ser shabby ut utvendig, er den ikke bedre innvendig: sopp under taket, råte i taket, skumgummimadrass i full oppløsning. Men ovnen står der fortsatt, riktig nok uten pipe, og kjøkkenredskap og litt annet inventar er også på plass.
Se på bildetDenne bua skal ha stått ved Tvetjernsbekken siden starten på 1950-tallet. Hønefosspeiderne arvet Solbu i 1957, og jeg har gått stien opp dit fra Øyangen tallrike ganger, dog uten å få øye på bua. Men her er den, etter et godt tips fra Kjentmannsmerket. Forfallet har kommet langt, og ytterdøra ligger nå som en slags tram foran døråpningen.
Se på bildetI dag ca. 0 grader og over 600 meter hadde trærne fått et tynt snølag og varslet om at vinteren ikke er langt unna. Vi er her ved Tvetjerna sør for Øyangen, og i der fjerne skimtes Rughaug på 681 moh.
Se på bildetHer sør for Øyangen er det et flott område med myrer, små tjern og fjellrabber. Om vinteren går en upreparert skiløype her. I dag matauk, og både tyttebær og sopp ble med hjem.
Se på bildetI forbindelse med speiderhyttene ved Tvetjerna, ble det for mange år siden bygget en hinderløype, der det skulle både hoppes og krypes. Nå står apparatene til forfall, der ivrige sjeler nok la ned mange dugnadstimer. I år er det en tur-o-post, her i regi av Ringerike o-lag.
Se på bildetTvetjerna ligger i et myrområde sør for Øyangen. På rabbene er det også bra med tyttebær, og i dag kom ca. fem liter i spannet. Ved vannet ligger også noen speiderhytter flott til, men de er dessverre sjelden i bruk. I dag gode temperaturer, og høstfargene er kommer her over 500 meters høyde.
Se på bildetIkke mange ute i dag her sør for Øyangen. Men skaren bærer ennå, og det gikk greit videre mot Borgersetra.
Se på bildetMed 5 cm snø er det ennå ikke skiføre på Uglaveien, men fotografen fikk sesongdebut her ved Tvetjerna sør for Øyangen i ettermiddag. Flott blå-swix føre, sur vind fra nord, og noen kilometer ble det da!
Se på bildetDet lå allerede et tynt islag over tjernet, og etter dagens snøskur var det også hvitt omkring. Men telelaget på myrene var i best fall svært tynt, og myrene våte.
Se på bildetVed Tvetjerna mellom Øyangen og Rughaug ligger «Solbu», hyttene til Hønefosspeiderne. Gamlehytta øverst var en gave fra Leif Berg, journalist i Ringerikes Blad, 16. juni 1957. Nedrehytta ble bygget og innviet i 1959. På den tiden var det stor aktivitet på hyttene, og jeg var en ganske flittig bruker. Det er godt å se at de fortsatt holdes i god hevd. Sylinderpartiet til en av stjernemotorene på den JU 52 som havarerte 14. april 1940 mellom Rughaug og Vambutjerna var fundament for flaggstanga her da speiderne overtok hytta.
Se på bildetHer krysser vi snart den gamle skiløypa som går opp fra Øyangen ved Fiskebu, opp til Tvetjerna og over til løypa under Rughaugen.
Se på bildetBlåmerket sti passerer mellom de to Tvetjerna der isen nå har lagt seg som en liten tynn skorpe.
Se på bildetVi er sør for Øyangen, der de to speiderhyttene ligger ensomt til ved det ene av Tvetjerna. Men det er nok lenge siden badebrygga er benyttet; hyttene er ikke mye besøkt.
Se på bildetHer i over 500 meters høyde er det ennå tidlig vår, lite grønt og løvtrær der bladene spretter.
Se på bildetEn snarvei for å komme til Treningsrunden, er en upreppet løype fra Øyangen og forbi Tvetjerna. Her er fine myrer og bra utsikt mot Rughaug
Se på bildetSola varmer, og vi lar blikket gli over dette flotte myr- og vannområdet sør for Øyangen. Her ligger også to speiderhytter, som dessverre ikke brukes så ofte. I kanten av vannet er det frost, noe som minner oss om at det snart er vinter her oppe i 600 meters høyde.
Se på bildetTvetjerna er en gruppe med små vann som ligger sør for Øyangen på vei mot Rughaug. En rødmerket løype som ikke prepareres, kan være et greit alternativ når man skal mot Borgerstra og Treningsrunden.
Se på bildet26 bilder vist.