I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I 17 år har jeg vært inspirert av bilde nr. 3734, og har lenge ønsket å ta et tilsvarende bilde. I dag lå forholdene til rette for det, og det ble en tur opp på Åmotkollane, nærmere bestemt Kolletuppen (373 moh.). Jeg ventet med å ta bildet til solen hadde gått ned og lysene hadde kommet på nede i dalen, men samtidig slik at det fortsatt var lys igjen på himmelen. Bildet er satt sammen av tre eksponeringer, med lukkertider på mellom 6 og 20 sekunder. For nøyaktig seks år siden tok jeg et bilde av det samme motivet (bilde nr. 24725). Da var det sparsomt med sne.
Se på bildetKolletuppen (373 moh.) er et av utspringene til Åmotkollane. Etter at solen hadde gått ned, kom landskapet her oppe i et pastellfarget lys.
Se på bildetRett øst for Kollevann ligger Lille Kollevann, som da naturligvis er mye mindre. Også et pent skogstjern, som har tre badebrygger, ganske mange størrelsen på tjernet tatt i betraktning. Vi sto over badet denne dagen.
Se på bildetSentralt på Åmotkollane ligger Kollevann, en idyll med gule vannliljer.
Se på bildetHytta på bilde nr. 37664 har inngangsparti med en ganske stor, overbygget veranda. Herfra er det fortsatt fri sikt til Oslofjorden forbi Drøbak.
Se på bildetPå Åmotkollane er det nå ført frem elektrisitet til de fleste av hyttene, og det er også anlagt en grov adgangsvei for traktorer og terrengbiler. Denne store hytta på en kolle vest på området har blitt liggende utenfor, og er nå avsides. Stien dit er vanskelig å følge, og hytta bærer preg av lite bruk.
Se på bildetDette bildet er tatt fra omtrent samme sted som bilde nr. 20241 fra 2013. Kolleputten er fortsatt ganske idyllisk, men nå er det bare en smal bord med trær langs vestsiden av putten. Her er det nå en stor flatehogst på nordsiden av Kolletuppen og ned mot Aurevann.
Se på bildetSkogbrann på Åmotkollane i dag, etter det vi kan se på Krokskollen. Fra Kolsås 8 km unna kan vi se flammer enkelte steder, mest sannsynlig i gras og lyng. Brannhelikoptrene går i skytteltrafikk fra Rognlivann og muligens også Kollevann. Varmedis og urolig luft er ikke særlig gunstig for fotografering på så lang avstand. Politiet har funnet kaffekjele på bålplass og anser kaffekoking som mulig årsak. På Krokskollen sto en kaffekjele allerede i 2013, se bilde nr. 20238. Informasjon om dette er sendt.
Se på bildetVi la og ledet Bærums Turlags vandring til kulturminner langs Vesleelva i Trehørningsvassdraget i dag: start på Åmotsdammen, på nyryddet gammel sti i vestlia på Kolletuppen forbi hytteruin og ned til Aurevannsdemningen, så til Ørretfallet og Ørretfallet Kraftverk og via Jordbærhaugen tilbake. På bildet nytes sola, lunsjen og utsikten over Lommedalens dype skoger fra vestlia på Kolletuppen. Det er nok ikke bare kulturminnene de 20 deltagerne vil minnes fra turen. Porten ut fra Bærum Vannverks anlegg ved Aurevannsdemningen som vanligvis står åpen var stengt, og anlegget ubetjent, så vi kom ikke ut igjen. Dette, og klatreturen opp den bratte lia til stien under Kolletuppen, sørget nok for at dette vil huskes en stund som en annerledes tur.
Se på bildetI lavlandet var det fortsatt flere kuldegrader, men på Kolletuppen var det kram snø, og snøen på trærne smeltet og glimtet i solen. Husene bak tørrfurua er plassen Jordbærhaugen, som nå er pusset opp og igjen bebodd.
Se på bildetTåke i lavlandet i dag, men tendens til blåskjær og lysning ved inngangen til Lommedalen. Som bildet viser, var det tykk tåke fra Kolsås og videre ut over Oslofjorden, mens tåka etter hvert brant vekk over Lommedalen. Fortsatt midtvinter, og klokken 14 har sollyset allerede begynt å bli gyllent.
Se på bildetPå Åmotkollane var det dårlig med løv på trærne, men myrene hadde fortsatt farge, og vannliljebladene holdt seg flytende. Det var ikke tendens til is på vannene eller tele i myrene.
Se på bildetBåthuset ved vestenden av Kollevann er tomt, og snart er det heller ikke båthus her lenger. Siden besøket her for nær fem år siden har halve taket forsvunnet.
Se på bildetDet er fantastisk utsikt mot Lommedalen fra Åmotkollane. Dette bildet er tatt fra den vestligste, Kolletuppen. Det var overskyet og disig i dag, men grønt i Lommedalen.
Se på bildetVåpenlageret «Kjelleren på hylla» skulle ikke være lett å finne under krigen, og er det heller ikke i fredstid. Her er det sett nedenfra fra øst. Skrenten på bildet er vel ca. fire meter høy, og ligger tilsynelatende åpent bak en liten grasslette. På toppen er det en gammel stubbe og en fremtredende bjørk med bøyd stamme nederst. Steinene som er synlige til venstre (vest) for stubben er sydveggen av våpenlageret. Det går en steinet sti fra østsiden av brua over Vesleelva i retning mot lageret, men noe lenger øst. Til lageret går det ikke sti eller tråkk, og sikten dit er dårlig på grunn av kratt. Jeg har laget to minivarder ved stien. Disse viser retningen til grassletta og stupet. Derfra er det mulig å krabbe opp til lageret.
Se på bildetI den bratte lia mot Kolletuppen hadde Milorg under krigen to våpenlagre. Bilde nr. 24724 og bilde nr. 24736 viser det øvre lageret, som lå i steinur. Men det mest kjente lageret, «Kjelleren på hylla», fant vi ikke senhøsten 2015. Men i dag fant jeg det, etter et ganske langvarig og nøye søk på hyllene øst for Vesleelva. Gropa mellom steinen, noen rustne blikkbiter og et galvanisert (lufte)pipeelement viser at dette var lageret. Bilde nr. 25669 gir noen hint om hvor det er og hvordan man kan komme seg dit.
Se på bildetI 1944 gjemte Milorg-folk våpen oppunder Åmotkollane. Ifølge beretningene skal det ha vært to våpenlagre. Det ene, kalt "kjelleren" lå på en fjellhylle ca. 150 meter nord for veien sør for Aurevann. I dag kan man se rester av dette lageret, som også er en post for geocacherne. Det andre lageret er det vi ser rester av på bildet. Det ligger høyere opp i ura.
Se på bildetDet er glimrende utsikt sørover fra Kolletuppen, og defor en fin anledning til å dokumentere grønne forhold 2. juledag. Bortsett fra litt is og rim på enkelte jorder, er det bare Kolsåsbakken og Krydsbybakken (til høyre) som kan by på hvit jul, og det på grunn av kunstsneen. Bildet, som er satt sammen av fem eksponeringer, er tatt litt nedenfor toppen, der det i den siste timen med sollys var svært behagelig med en pause.
Se på bildetFra Krokskollen i Åmotkollane var det en blendende utsikt mot Lommedalen i dag, noe som ga vanskelige fotograferingsforhold med mye reflekser. Men likefullt vakkert.
Se på bildetI den opprinnelige teksten til bilde nr. 24724 spurte Erik Unneberg om noen kunne bekrefte at bildet viste det øvre våpenlageret til Milorg (gruppe 13313, «Lommedalstroppen») oppunder Åmotkollane (ved Ørretfaldet). Mitt bilde viser den steinkonstruksjonen jeg fant på grunnlag av en beskrivelse lommedøling og lokalhistoriker Odd Joachim Olsen ga meg ved to anledninger. I denne forbindelse synfor jeg steinura grundig. Det er uten tvil samme steinkonstruksjon som på Eriks bilde, så da burde funnet være bekreftet.
Se på bildetSolens siste stråler treffer Kolletuppen, den sydvestligste av Åmotkollane, men nede i dalen har allerede tåka begynt å danne seg i skyggen. Veien fra By og til Trehørningen var strødd, men likevel var den så glatt at en traktor med piggkjettinger og henger bare med store problemer klarte å forsere krysset hvor veien til Aurevannsdemningen tar av.
Se på bildetKolletuppen 372 moh. ligger utsatt til for vær og vind, og det bærer da også vegetasjonen tydelig preg av. Men utsikten mot Lommedalen, Kolsås og Oslofjorden er upåklagelig. Den grønne flekken med hus til høyre mellom åssiden og furuene til høyre er plassen Jorbærhaugen.
Se på bildetMellom Krokskollen og Kolletuppen er det en åsrygg med høyeste punkt 382 moh. Vest på denne ligger denne tømmerhytta. Tilsynelatende i god stand, men stien opp dit var mosegrodd, og døren til uteboden sto på en gløtt.
Se på bildetHytta ved Kolletuppen så ut til å ha vært ute av bruk en god stund, og da er det alltid fristende å ta en titt inn. Her hadde man tydligvis forlatt bordet og hytta i en hast uten å tenke på å rydde. Gjennom spindelvevet på vinduene var det vanskelig å lese Aftenposten, men den var i stort, gammelt format, kraftig gulnet, og så ut til å være fra 27. august 1991. Ikke så rart at hytta ble brukt som post i Flaggspretten allerede i 2002.
Se på bildetKolleputten innerst i dalen vest for Krokskollen er det minste og mest bortgjemte av tjernene på Åmotskollane. Nå går det en nokså ny traktorvei hit fra Kjærlighetsbånn ved Vesleelva. Det går også en gammel sti/tømmervei fra nordenden av jordene til Nordre Åmot forbi Elgspranget og hit.
Se på bildetNedenfor utsikten på Krokskollen står det en gammel trestamme med hakkespetthull. Ett av disse er slik orientert at du etter noen finjusteringer kan sikte rett mot masten på Søndre Kolsås.
Se på bildetUtsikten fra selve toppen på Krokskollen er begrenset av furuskog, men går du på ryggen mot øst, kommer du til åpne områder med fin utsikt over Lommedalen og mye mer. Mest typisk er Kolsås og Oslofjorden mot Drøbak i venstre side av bildet. Den grønne flekken med hus til høyre for midten av bildet er plassen Jorbærhaugen.
Se på bildetTil Krokskollen 390 moh. fører knapt nok et tråkk, men likevel står kaffekjelen klar når du kommer opp dit. Ved, fyrstikker, vann og kaffe må du ordne med selv.
Se på bildetKolletuppen rett øst for Aurevann er gjerne det beste utsiktstedet på Åmotkollane, forholdsvis skogfattig som den er.
Se på bildetKlokken er 17.07 (sommertid), og solen gir seg for dagen. En kort stund flammer de siste strålene gjennom skogen på Krokskollen, så blir det raskt mørkt og kaldere. Krokskollen 390 moh. vest for Kampenveien er den sydøstligste kollen i området Åmotkollene.
Se på bildetBikkjevann ligger rett nord for Kollevann, se bilde nr. 17800. Langsmalt og enda mindre, og med egen badebrygge. Denne dagen var det en litt uvanlig flekkvis isdannelse på vannet.
Se på bildetKollevann er et lite, idyllisk skogsvann omtrent midt i området Åmotkollene. Det ser ut som om det kan ha hatt to avløp mot vest, men det ene har av en eller annen grunn blitt demmet opp med en liten demning av vertikale treplanker som har blitt slått ned i myra som spunt.
Se på bildetBikkjevann ligger noen hundre meter vest for Kampen. Rundt vannet er det myrområder med blåbærlyng og furuskog, men også et par hytter.
Se på bildetDet lille vannet Kollevann ligger en snau km vest for Rognlivann. I dag var det en flott septembersøndag med sol og brukbar temperatur i dette området.
Se på bildetMan ser langt fra Åmotkollane helt øverst i Lommedalen. Klokken har bare så vidt passert 14, men på denne tiden av året har solen allerede forlatt noen steder hvor man har åsrygger i nærheten. Bildet er tatt med telelinse fra Kolletuppen (ca. 370 moh.), og vi ser fergen 20 km unna på vei ut Oslofjorden. Til venstre i bildet ser vi litt av Søndre Kolsås, mens vi har bebyggelsen i Vestre Bærum i forgrunnen.
Se på bildetDen siste søndagen før jul var det klarvær og fri sikt fra kjentmannsposten på Kolletuppen (som i kjentmannspostsammenheng er kalt Jordbærhaugen) til Lommedalen og Oslofjorden.
Se på bildet37 bilder vist.