I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det er ikke mange dagene solen slipper til i asdøljuvet i løpet av året, men på denne junidagen stod solen høyt på himmelen, og deler av juvet ble belyst.
Se på bildetDen blå streken markerer at stien virkelig går her, selv om mengden av vann heller indikerer at man er på en vannvei.
Se på bildetAsdøljuvet var et nytt sted for fotografen, og det fristet absolutt til gjensyn. Men det bør kanskje være på en dag med litt mindre vannføring - dagens tur ble en skikkelig ekspedisjon med innlagt vading. Og etter hvert måtte fotografen innse at det ikke var mulig å følge elva helt opp til Asdøltjern, og trekke opp til veien på sydsiden av elva.
Se på bildetMidt i Asdøljuvet ligger denne flotte fossen. At det er nok vann i fossen, er fint for den som vil fotografere, men ikke så greit for den som vil følge stien gjennom juvet uten å bli altfor våt.
Se på bildetJeg er veldig glad i disse infoskiltene, mye fin info og på flere språk. QR-kode på kart og regler også.
Se på bildetAsdøljuvet er et spennende område å ferdes i, og det var flere som gikk på tur her i dag. Vannføringen var lav, i alle fall sammenlignet med den vi ser på bilde nr. 23741.
Se på bildetDet har vært lite nedbør den siste tiden, og vannføringen i Asdøla var i dag ganske beskjeden. Det gjorde det enkelt å ta seg opp gjennom Asdøljuvet.
Se på bildetAsdøljuvet, opp fra Sylling til Asdøltjern i Vestmarka, er en vill og vakker opplevelse. I slutten av mai, med relativt høy vannføring, byr turen opp på mange våte krysninger av elva. Det er bare å la det stå til og vri opp ullsokkene på toppen.
Se på bildetFlott vårkveld og elva bruste. Ja, for mye vann var det, og denne spreke gjengen måtte snu halvveis.
Se på bildetFør veibrua øverst i juvet smalner det av til et av de trangeste partiene i hele juvet. Her fyller elva hele juvet ved stor vannføring, og av sikkerhetshensyn er det ikke passerbart her. Men under slike forhold bør man stanse allerede rett ovenfor Høgfossen.
Se på bildetHer er steinformasjonene i området ved steinportalen på bilde nr. 21943. I det harde sollyset denne dagen er det vanskelig å se gassporene på grunn av større kontrast enn kameraet klarer å håndtere, men både portalen og et par porer kan sees. Stien er på motsatt side (sydsiden) av elva her.
Se på bildetEt godt stykke ovenfor Høgfossen renner en del av elva i en naturlig steinportal. Ikke stor, ikke lang, ikke lett å se fra den vanlige stien. Men vi kjenner den fra helt tilbake i 1983, da Kristin, datteren vår, fikk sin første tur opp juvet i Bergans bæremeis. Den dagen hadde vi all verdens tid til å se oss om.
Se på bildetVarmerekord for mars på 21,5 °C i Oslo i dag. Hadde hetebølgen også funnet veien ned i Asdøljuvet? Det startet med blåveisbakke, men gikk tidlig over til 25 cm dyp kornsnø med skare der sola fortsatt ikke når ned i dalbunnen. I dalsvingen rett før Høgfossen er det litt formiddagssol, men allerede kl. 1307 (sommertid) sier sola farvel.
Se på bildetMesteparten av isen i Høgfossen har forsvunnet, bare noen gjenstridige vannskulpturerte flak henger igjen. Vannføringen er større enn sommervannføring, men det er langt igjen til stor flomvannføring slik som bilde nr. 14761 viser.
Se på bildetHistorien sier at vannføringen i skikkelig vårflom var slik at is og vann gjerne flyttet på bruene lenger ned i dalen. Selv med dagens vannføring er likevel dalbunnen fylt med stritt vann, og sidene er snø- og isdekte. Turen videre oppover Asdøljuvet ble for risikabel og må nok fortsatt vente noen uker.
Se på bildetEtter rekordnedbør i Asker var det håp om skikkelig flom i Asdøla også. Her, rett ved brua ved Fv285 hadde det blitt to elveløp. Og bekken fra Haukelia hadde fylt opp stikkrenna under veien til P-plassen, flommet over på begge sider og gravet ut veibanen.
Se på bildetAsdøla gikk stri under nedre bru i juvet. Brua hadde fått synlig slagside, men viste seg å fortsatt være stø. Den hadde blitt revet av festet på motsatt side, og det var spor av at vannet på det høyeste hadde tatt opp i bærebjelkene.
Se på bildetFlere steder gikk blåstien som en elv, som her mellom nedre og øvre bru. Sko med stålpigger var en forutsetning for sikker ferdsel.
Se på bildetØvre bru etter at elva er krysset, egentlig før kryssing på tilbaketuren da vannstanden hadde sunket noe. På vei oppover var det så stri strøm her at jeg måtte kontrollere at vannstanden var på vei nedover før jeg krysset elva, ellers hadde jeg risikert å bli sperret inne mellom brua og Høgfossen.
Se på bildetEtter øvre bru mot Høgfossen blir juvet trangere med stup rett ned i elva på sydsiden. På nordsiden er det fortsatt plass til blåstien, men her var den delvis gravd ut på et par steder av flommen.
Se på bildetHøgfossen er mektig i flom, og gir da et helt annet inntrykk enn det bilde nr. 12727 viser. Hverken kamera eller fotograf ville hatt godt av en tur ned i juvet her nå. Her var det også slutt på turen, for Asdøla fylte hele dalbunnen og det er ingen passeringsmuligheter. Og litt høyere opp blir det enda trangere med stri elv over svaberg.
Se på bildetI de stupbratte åssidene hadde det gått flere små snøras, og mens jeg var der inne gikk det fire ras til. Plutselige vindkast i snøtunge trær utløste nok disse, varsler om været som skulle komme senere på kvelden.
Se på bildetMinus 12 grader og ganske bra med snø i Asdøljuvet i dag. Det var nok en god stund siden sist det var folk her nå. Bare dyrespor (rev, rådyr) i blåstien, og heller ikke mange av disse.
Se på bildetEn tur i Asdøljuvet har etterhvert blitt en tradisjon nyttårsaften. Hver gang gir juvet nye inntrykk, her fra kjentmannspost nr. 4 2008-10. I år hadde Høgfossen frosset helt til, og dannet det isslottet som jeg har ventet på.
Se på bildetVinteren har kommet til Asdøljuvet, men til tross for snø og mange kuldegrader går Asdøla fortsatt åpen og ganske stor nede i juvet. Kjentmannsposten kan skimtes i øvre høyre hjørne.
Se på bildetI bunnen av Asdøljuvet er det dyp skygge og bitende kaldt og fuktig. I kulda forandrer Høgfossen form fra dag til dag. Kanskje blir den til Isslottet i år?
Se på bildetSola har forlengst forlatt dalbunnen i Asdøljuvet for vinteren. Steinene holder seg våte og glatte selv i oppholdsvær. Men oppe i nordveggen treffer fortsatt gyldne morgenstråler restene av høstfargene, og gjenspeiles i elva ved toppen av Høgfossen.
Se på bildetAlltid et nytt og annerledes inntrykk av denne fossen, den høyeste i Asdøljuvet. Den har nå endelig fått et offisielt navn ifølge skiltingen. Ganske bra vannføring, og tendenser til istapper også her. Ingen fotspor på “fotografstien” før meg, det var kanskje også fornuftig.
Se på bildetDen siste avglansen av sol på juvveggene, mens istappene vokser og steinene i elva har fått sitt første snødryss. Videre oppover juvet var det i glatteste laget, selv med o-sko med stålpigger.
Se på bildetNaturen har vært ødsel med isglasuren på sine steder, og i tillegg sørget for fargerik pynt i glasuren. Nesten som melisglasert bløtkake for de som liker slikt. Pent å se på, innbyr ikke til å krysse elva ved å balansere på steiner!
Se på bildetDet er høst i Vestmarka nå, og den lille fossen vest for Asdøltjern leverer vann til Asdøla så godt den kan. Den videre ferden går ned gjennom Asdøljuvet.
Se på bildetVilt, selv med med blåmerket sti ned er det vanskelig å være sikker på ruten. Hvis man i tillegg gjør som fotografen og lar seg forlede av vilttråkk på tvers, er det greiere å ta den enklere ruten over Askenbergseter ned til Asdøl. Men en flott opplevelse er det!
Se på bildetI 2007 var juvet helt forskjellig fra i år. Det hadde det vært stor vannføring før kulda kom. Kulde og minkende vannstand gir gode vekstforhold for isklokker, her nedenfor øvre klopp. Klar blå himmel, derfor solid blåstikk.
Se på bildetElven Asdøla renner fra Asdøltjern og videre ned til Sylling hvor den sammen med andre elver blir til Lierelva som renner ut i Drammensfjorden. På sin ferd går Asdøla gjennom Asdøljuvet, som vi her ser det øverste delen av. I ettermiddag var det et kjølig drag i novemberluften i juvet. Her slippes ikke solen lett til! Bildet er forøvrig satt sammen av tre eksponeringer.
Se på bildet34 bilder vist.