I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Teksten i kjentmannsheftet fra 1996 pekte ut en furu, men i og med at det er noe uklart hvor punktet er, får vi se litt vidt på det. Kartet indikerer at Ringiåsen har en høydekote til over 267-punktet. Den omtalte utsikten var noe begrenset denne mandagen, men naturen er vakker.
Se på bildetRingiåsen naturreservat har en spennende blanding av natur, vel verdt en utforskingstur. På toppen sto det en kjentmannspost i 1996.
Se på bildetSelv om selve gapahuken (se bilde nr. 34271) er tatt ned, er det bålplass med tilhørende effekter i lia på Ringiåsen. I dag noe begrenset utsikt.
Se på bildetDet eneste bildet av uthuset fra før, er fra høsten 2013. I 2020 ser taket fortsatt ut til å være tett, og uthuset står tilsynelatende bra uten andre skader enn manglende luker. Men kratt og trær vokser til rundt huset, og sommerstid er det nesten ikke synlig lenger.
Se på bildetInnenfor den lille stuen ligger kjøkkenet, som er holdt i en farge jeg kjenner igjen som solgul. Her er det klart til aksjon, fortsatt vann i plastdunken, oppvaskbalje og Zalo Ultra, et godt utvalg av kjeler, kaffekjele, og en tradisjonell sinkbøtte på gulvet. På veggene flere bilder og et speil. Komfyren er en Bærums Verk No. 262. Alt tyder på at det ikke var planlagt å forlate og stenge ned denne plassen.
Se på bildetNå har så mye av veggene i inngangspartiet rast ned at det er mulig å se inn i den østre delen av huset. Dette var vel en liten ekstra stue nær inngangspartiet med hjørnebord, speil, bilde på veggen og sitteplasser. Vinterbildet i kurvstolen har nok kommet fra et annet rom. Noen har også flyttet dit avisen som var dagsfersk onsdag 31. juli 1996.
Se på bildetDet første bildet i Markadatabasen fra husmannsplassen Jansbråtan er bilde nr. 20427. Den var da nylig fraflyttet, og, som senere bilder viser, satte forfallet da snart inn. Nå, før det blir blader på trærne, var det på tide å dokumentere status igjen. Etter en vinter med lite snø, men mye vind, har situasjonen ikke forverret seg vesentlig siden høsten 2019, se bilde nr. 32365.
Se på bildetGapahuken på Ringiåsen er både ganske velbygget og stor, og har krakker og innvendig ildsted med en veldimensjonert pipe. Fin rasteplass i all slags vær, men spesielt i klarvær med både vid og lang utsikt mof øst.
Se på bildetMot øst er den beste utsikten fra Ringiåsen fra en liten og lavere lavere parallellrygg øst for hovedryggen. Her er det satt opp en gapahuk og denne nokså spesielle værhanen. Denne har skyttere demonstrert sin treffsikkerhet på ved å pepre den med hagl. Mastene i bakgrunnen er på Søndre Kolsås og på Røverkollen 27 km lenger mot øst.
Se på bildetPandemien covid-19 og hytteforbud driver folk ut i ukjente nærområder. På Jordbru var P-plassene fulle ved 11-tiden. På stiene på Ringiåsen drev det folk som på to meters avstand ba om råd til stivalg til utsikter og til en runde rundt Stovivann. Ringiåsen har stup både mot øst og vest, men skogen på skogkanten og nedenfor stupene er såpass høy og tett at utsikten er nokså begrenset. Den beste utsikten mot vest og Ramsåsen er fra en litt lavere parallellrygg vest for hovedryggen.
Se på bildetNærmeste nabo til Jansbråtan var Tyskestua. Også den en husmannsplass under Ringigårdene, men mens Jansbråtan var under Øvre Ringi, var Tyskestua under Nedre Ringi. Tyskestua ble husmannsplass omtrent samtidig med Jansbråtan, men er fortsatt bebodd av gårdsfolk på Nedre Ringi, påbygd og holdt i god hevd. Plassen ligger under Ringiåsen til venstre i bildet, med Kolsåsmassivet i bakgrunnen.
Se på bildetI 1998 var våningshuset på Jansbråtan fortsatt holdt i god hevd, se bilde nr. 20427, og mye tydet på at det ble brukt som hytte. I 2014 var forfallet langt fremskredet, se bilde nr. 21706, og taket var delvis på vei ned. Nå, fem år etter, er taket delvis vekk, og veggene begynner å bli skjeve. Men de står fortsatt, og uten deler av taket vil også snølasten bli mindre, og huset kan kanskje overleve flere snøvintre.
Se på bildetMed stup på både øst- og vestsiden av Ringiåsen skulle man tro at utsikten derfra burde være fin og vid, men også i stupene klorer skogen seg fast. Fra vestre rygg er dette den beste utsikten mot Ramsåsen og Jordbru i vest.
Se på bildetFra bebyggelsen i Bærum ser Ringiåsen ut som en ganske skarp og smal åsrygg øst for Ramsåsen. I virkeligheten består den av to åsrygger, skilt fra hverandre med en stiløs kløft med stup, myr og urskog med tallrike vindfall. Bildet viser nordenden av kløfta. Her traff jeg en tåket høstdag i 2013 på elg og elgjegere, og ble beordret vekk.
Se på bildetTur mot den nyvernede Ringiåsen i dag, med avstikker til husmannsplassen Jansbråtan. Vinteren har fart hardt frem mot våningshuset siden forrige besøk i oktober 2013, se bilde nr. 20428. Dagens bilde er fra en annen vinkel, og viser tydelig hvordan terrassetaket har falt helt sammen, selve taket har seget enda mer sammen og hullet i det har øket i størrelse. En snøvinter til, og enden for et 200 år gammelt hus er nær. Uthuset står det bedre til med, men her bidrar nok en solid dør mye til stabiliteten. Nå, før krattet vokser til, viste det seg at det hadde vært enda et hus der mellom våningshuset og uthuset.
Se på bildetGapahuken på Ringiåsen er ikke bare stor, den har også flott utsikt over Vestre Bærum og deler av Oslogryta. På bildet er både mastene på Søndre Kolsås og på Røverkollen synlige. Som seg hør og bør er værhanen skiftet ut med en mer passende skogsfugl.
Se på bildetPå Ringiåsens østside er det en stor gapahuk med ildssted. Den bærer preg av hyppig bruk, og var til stor glede under Asker og Bærum Historielags kulturminnevandring i november 2009. Her har det blitt fyrt hardt, sjekk anløpingsfargen på pipa.
Se på bildetHusmannsplassen Jansbråtan under Øvre Ringi ble tatt opp en gang mellom 1801 og 1815, og husene er derfor om lag 200 år gamle. Plassen ligger øst for sydenden av Ringiåsen tett inntil hovedstien over åsen på langs, og er godt synlig fra stien. Det er to hus, våningshus og uthus, begge laftet, senere helt eller delvis kledd med bord. Bilde nr. 20427 viser våningshuset sommeren 1998, og bilde nr. 20428 viser det slik det er nå i 2013.
Se på bildetSlik ser det ut på Jansbråtan nå i oktober 2013. Med start i skaden på taket ved pipa har takbjelkene råtnet, og deler av taket har falt sammen. Løse eksistenser har åpnet alle vinduene og rotet det skikkelig til inne i huset. Utenfor er det kratt overalt, vanskelig å ta seg frem, og bra med flått og hjortelusfluer. Men turten blomstrer fortsatt. Nå er det bare et tidsspørsmål før taket mister så mye stabilitet at veggene glir ut og faller sammen. Heldigvis er uthuset i mye bedre stand.
Se på bildetDagens siste solstråler treffer vestsiden av Ringiåsen. Bildet er tatt i lysløypen ved Jordbru, ved Sørbråtmyra.
Se på bildetUnder Ringiåsen går denne fine stien. Gjerdet på oversiden av stien er i ferd med å ramle ned.
Se på bildetSlik så det ut på Jansbråtan i juli 1998. Rundt huset er det fortsatt hageblomster i full blomst, og graset vokser ikke vilt. Jansbråtan var kjent for sin «turthage» (turt er en høy villplante med fiolette blomster og store blader), men her har nok bestanden gått noe tilbake. Huset ser ut til å være i god stand, men det er tegn til skade på taket ved pipa. Jansbråtan var bebodd helt til i våre dager ifølge Asker og Bærum Historielags Vestmarkbok 2001.
Se på bildet22 bilder vist.