I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Selv om det er lite vann i Sandvikselva nå, var det i dag fin flyt i det lille stryket under Brynsveien.
Se på bildetNedenfor Wøyen gård møtes Isielva og Lomma og blir til Sandvikselva. Her kan man ofte studere hvor forskjellige elvene er, som i vinter, bilde nr. 36867: Isielva isfri, Lomma isdekket. Etter siste døgns regn og temperaturstigning, er det tydelig at det er gryende vårflom i Lomma til høyre i bildet, mens Isielva i midten bare har steget litt.
Se på bildetTerrenget ved Vøyenenga er ganske flatt, og Sandvikselva flyter rolig i meandre gjennom landskapet. Dette er terreng som ofte oversvømmes i flom, og både vegetasjon og terreng bærer preg av dette. Nå om våren dominerer hvitveis og gulveis, og det er stor aktivitet av både småfugler og andefugler.
Se på bildetDriften av Franzefoss kalkmølle opphørte i 1964. Nå har møllebygningen blitt rehabilitert og ombygget til møte- og konsertlokaler, og er igjen i full bruk som kulturstasjon.
Se på bildetPå starten av 1900-tallet var kalkmel «in» som kunstgjødsel (gjødningskalk). På Hamang var det gode forekomster av kalkstein. SandvikseIva kunne gi drivkraft, og det var kort vei til jordbruksland og utskipningshavn. Demning og turbin ble anlagt i elva, møllebygning oppført med steinknuser og mølle, og tatt i bruk i 1919. Dette ble starten på steinindustrien Franzefoss Bruk A/S, som fortsatt er en betydeling aktør i Østlandsområdet. Nå er det sprengt en laksetrapp på sydsiden av fangdemningen, og her foregår høstens stamfiske av sjøørret og laks.
Se på bildetA. Olsen kunne godt stått modell for sykkelreparatør Reodor Felgen i Flåklypa. Her var det maskinverksted med eget vannhjul og maskindrift via et sinnrikt system av drivremmer (flatremmer), assortert utvalg av spesiallaget sykkelverktøy og produksjon av sikkerhetslåser som låste igjen nøkkelhullet i større dørlåser (egen oppfinnelse). Nå er det ikke verksted her lenger, men samlingsplass for fiskere og oppbevaringsbasseng for stamfisket sjøørret og laks.
Se på bildetLøkke bro er kjent fra fra både bilder og malerier. Den er også et naturlig startsted for kulturvandringer langs Sandvikselva. Her har DNT Bærum Turlag samlet 64 deltagere til vandring ledet av Liv Frøysaa Moe og Morten Merkesdal. Broen er en av to slike støpejernsbroer i Norge. Brospennet er støpt på Bærums Verks jernstøperi i 1829.
Se på bildetNesten mer vår enn vinter i Sandvikselva i dag til tross for 3-4 kuldegrader.
Se på bildetSandvikselva starter like ved Vøyenenga, der Isielva slår seg sammen med Lomma. Langs den øvre delen av elva går det en fin turvei, til glede for både gående og syklister. Etter regnet den siste tiden er det grønt og frodig her nå.
Se på bildetSandvikselva er blitt bred nede ved Bjørnegårdsvingen i Sandvika, og snart renner den ut i fjorden. Til venstre ser vi litt av Franzefossveien hvor en del av sykkelruten mellom Sandvika og Vøyenenga går.
Se på bildetSykkelruten mellom Sandvika og Vøyenenga går langs Sandvikselva. Noen steder kan det passe å ta en pause ved elva, slik som her.
Se på bildetSelv om tettstedet Sandvika, som også har bystatus, ikke har umiddelbar nærhet til Marka, er det likevel fint å starte en sykkeltur herfra. Flere ruter leder inn i både Bærumsmarka og Vestmarka. På bildet ser vi Løkke bro som går over Sandvikselva. Over den sykler man hvis man for eksempel vil ta sykkelruten til Valler (rute 482) med videre forbindelse inn i Bærumsmarka.
Se på bildet12 bilder vist.