I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Mange er de som har tatt seg en stopp ved odden nord i Spålen. Denne tirsdagen, den 1. mars, møtte fotografen én annen person, men han var gått da bildet ble tatt. Det ble en hyggelig prat, og han bød på sjokolade (noe vi dessverre måtte takke nei til). Føret var nysnø i gamle spor, fint i skyggen, men i solskinnet bød det etter hvert på noen smøringsutfordringer.
Se på bildetOddvar og kompani hadde med ved og alt annet for ei flott bålpause på dagens skøytetur, men hadde glemt fyrstikker! Men vi hadde ekstra. Andre speiderregel er at tørre fyrstikker er mye bedre enn våte. Bildet er tatt i løypekrysset på Spålen.
Se på bildetSpålen på turskøyter er ganske unikt. Fantastisk flott is i dag, og det ble flere runder.
Se på bildetLøypeskiltet henger litt på halv tolv her ved Spålsbu. Vi som går på skøyter, greier oss imidlertid fint uten skilt. Veldig artig å se steder fra isen, hvor de fleste bare har vært på ski.
Se på bildetDet kan ikke være mange dagene siden den lille gnageren tok seg av dette lille bjørketreet like ved Spålsdammen. Trestammen så vi ikke noe til.
Se på bildetDet gamle skiltet ved Spålsdammen hadde stedsbetegnelsen «Spålsdamen» på baksiden (se bilde nr. 18384). Dette skiltet er av nyere modell, men også her er stedsnavnet feilstavet, nå til «Spålensdammen».
Se på bildetSnøen er i ferd med å gli av taket, i alle fall på den ene siden. Det var varmegrader i luften, selv om solen ikke når frem hit. Fotografen har overnattet på denne hytta den gang den var en ubetjent DNT-hytte.
Se på bildetDet var fint å krysse Spålen siste dag i vinterferien. Dette bildet gir et feil inntrykk av løypa fordi skiltet står på land på nordøstsiden av vannet. På isen var det flotte spor.
Se på bildetVannet dundret under demningen på Spålen. Man kunne høre fossen lenge før man krysset demningen. Det var plussgrader og mye vann som smeltet og rant ned i elven på vei til Katnosa. Katnosa var ikke farbar på grunn av overvann.
Se på bildetDa Spålen var nedtappet i 2018, tok mange seg tørrskodd over til Storøya eller Tjuvholmen for å se på «røverhulen». Det går fint å gå dit på ski også i disse dager.
Se på bildetEt grått lag ligger som en stripe i luften over Spålen og er nok røyken fra et bål utenfor venstre bildekant.
Se på bildetVed Spålen var det litt vind i dag, men solen varmet, og det var fint å raste på hyttetrappa etter å ha besøkt kjentmannsposten. Dette området er et av de vakreste i Marka.
Se på bildetVannstanden er høy i Spålen etter de siste dagers regnvær. Her ved Spålsdammen var fotografen alene om å besøke kjentmannsposten, men det kom minst fire til litt senere på dagen. Møtte to av dem, og fikk rapport fra to andre - på en velvalgt dag værmessig. To hjortelusfluer tilbød sitt selskap under rasten.
Se på bildetDet er ikke så mange centimeterne igjen før det flommer over Spålsdammen. All nedbøren i det siste har gjort sitt. Denne fredagen var et godværsvindu, for på lørdag plasket det ned igjen.
Se på bildetVi ville prøve å lure ørreten. Men grunt vann og en del gress på nordsida gjorde det vanskelig. Det vestlige neset i nord var blitt ei øy. På grunn av høy vannføring kan bekken fra Store Sinnera bare passeres ved Sinnerdammen, med mindre du vil vade. Klokka er bare 19.15, men det er likevel blitt ganske mørkt, og det er regn på vei igjen.
Se på bildetHer har bekken blitt ei elv, og stien går i scooterløypa. Normalt går du på steinene over her, men ikke veldig fristende i dag. Løypa er nok krevende å preparere med tanke på vannføring og når det ikke er mye tæle og is.
Se på bildetHvis man herfra velger løype 456 over til Langtjern og deretter går ned til Storflåtan, Skamræk, Heggelia og Skansebakken, får man en ganske grei avslutning på turen. Da jeg i tillegg fikk skyss mot byen med den første jeg spurte, var jeg veldig fornøyd med skituren.
Se på bildetVi måtte ta et sveip via Spålen på dagens tur. Her rett før odden nord i vannet var det fredfullt, med spor av elg, hare, rev og en skogsfugl vi antar var jerpe (vi så to slike fugler ved Mosjøen tidligere på turen).
Se på bildetEn kjølig høstdag med fine farger i naturen, så også ved dette klassiske stoppe og se-stedet ved Spålen. Termometeret bakpå skiltet sa seks grader.
Se på bildetVanligvis er den scooterpreparerte løype 455 et morsomt alternativ fra Sinnerdalen til Spålen, men denne søndagen var våren kommet så langt at forbindelsen var borte. Å gå i snøen langs vannet viste seg å være en bokstavelig talt lite bærekraftig løsning, så fotografen endte med å gå tilbake til Sinnerdammen og ta den maskinpreparerte løype 1139 videre sørover.
Se på bildetLøype 455 har her nettopp kommet ut på Spålen. At scooteren ikke hadde kjørt løypa siden siste snøfall, gjorde ikke noe, tvertimot bidro den lette og fine snøen til å forsterke opplevelsen av sesongens kanskje beste skisøndag.
Se på bildetTil tross for nysnø og strålende solskinn på en søndag, er det overraskende hvor lite folk man treffer på sin vei. Noen steder klumper det seg likevel av glade mennesker, som her ved tangen helt nord ved Spålen.
Se på bildetMed hele Spålen for våre skitupper i strålende sol – det blir ikke bedre enn dette!
Se på bildetDet ble etter hvert skikkelig vinterstemning ved Spålen i dag, kraftig snøfall med store snøflak, og de la seg både på isen på vannene og i åpne områder i terrenget. Nærmest i snøføyka er veiviserodden, og bak den Spålshytta. Mesteparten av Spålen er isfri, og det samme gjelder også Damtjern og Storflåtan. Også Storflåtan har lav vannstand. Veien ned fra Damtjern var hvit og nokså blank etter bilene som hadde kjørt der.
Se på bildetRehabiliteringen av demningen er nå ferdig, og damluka er satt. Arbeidet ser ut til å være ordentlig utført, med mange originaldeler og noen nye. Fugemasse har laget gråsteinene lyse mange steder, men det går vel over. Det er litt lekkasje nederst i luken, men det må det vel også være om ikke Spålselva skal være tørr. Vannstanden er nå i overkant av en meter lavere enn normalt.
Se på bildetI Sinnerelva/-bekken var det fortsatt liten vannføring. Sammenlignet med tidligere bilder fra utløpet i Spålen så det ut til at et lite område, som før var tørt, nå var oversvømmet igjen.
Se på bildetEn prat med arbeidskarene ble det ved dammen i dag. De forsikret oss om at dammen snart er ferdig. Selve steinene er som før , men det er nye fuginger, samt nytt røropplegg. Så får vi se om regn raskt kan fylle opp Spålen igjen når høsten kommer.
Se på bildetHer er vi vant til minus 10 grader og mye snø. I dag sprukken mark, og det var OK å gå der det tidligere var vann.
Se på bildetDet ble en tur rundt Spålen i dag for å se på forholdene etter at vannet er tappet ned 2,5 meter. Stort sett greit å følge en steinete og tørr kant av vannet, men gjørmete partier innimellom.
Se på bildetPå Storøya i Spålen ligger en flott hule, som noen kaller en røverhule. Øya er også kalt Tjuvholmen. Nå som vannet er nedtappet, er det mulig å gå tørrskodd ut til øya.
Se på bildetSpålen er demmet ned 2,5 meter pga. damrehabilitering, og dermed kan vi gå tørrskodd over til Storøya. Der ble det lunsj og utforsking av «røverhulen».
Se på bildetFor en måned siden hadde forberedelsene til vedlikeholdsarbeidene på demningen startet, se bilde nr. 29611. Nå var Spålselva, eller mer passende Spålssiget nå under tørken, lagt skikkelig i rør, fugingen så ut til å være ferdig, og ny dambru var godt i gang. Typisk anleggsområde med maskiner og verktøy spredt omkring...
Se på bildetI vika der løypa forbi Tvetjerna kommer ned, har en liten, men flittig bekk laget fine meandre i mudderlaget siden midten av mai. Til tross for tørken var det vann i denne nå, og også i andre småbekker. Mose og myrer var våte, og mudderet fuktig og bløtt. Det må ha vært noen kraftige regnskyll i dette området på søndag og mandag.
Se på bildetDet er også en atthaldsdemning i tørrmurt gråstein syd for hoveddemningen. Den ser ut til å være i god stand, og er heller ikke nevnt på oppslagene med arbeidsomfang.
Se på bildetSlik er utsikten fra damkrona mot vest nå når Spålen er tappet ned. Bilde nr. 19972 viser hvordan den var i august 2013 ved mer normal vannstand. Men allerede da var den på grunn av lekkasjer under den maksimale reguleringshøyden.
Se på bildetForberedelsene til vedlikeholdsarbeidet har startet, og det er fraktet inn en liten gravemaskin med helikopter fra enden av Fagerliveien. Foreløpig er det laget en vei/sti på vannsiden, og lagt rør for ønsket vannstand. Vedlikeholdet skal omfatte omfuging, skifte av dambru, bjelkestengsler og fløteluker. Så langt er bare demontering påbegynt.
Se på bildetSom bilde nr. 29528 viser hadde nedtappingen av Spålen for vedlikehold av demningen allerede startet 17. mai, og i løpet av mai ble den tappet ned 2,5 meter til ønsket minimumsnivå. Slik ser det nå ut i den sydligste vika der løypa forbi Huldretjern kommer ned: en steinbredd der bølgene ved normale reguleringshøyder kommer til, og videre et ganske tykt og bløtt mudderlag. Bare elgen har forsøkt seg på å ferdes i dette. Her i vika har mudderet allerede fått et grønnskjær, og stedvis har det skutt opp store, grønne blader (blekker). I midten av bildet er litt av restene av Spålen synlige.
Se på bildetSpålen var isfri, men til å være rett etter rask snøsmelting av mye snø, var vannstanden uventet lav. Som her ved innløpet av bekken fra Fagervann var strendene brede. En stille 17. maidag: to laksender, en fisker, en frosk og en syklist (fotografen) observert i løpet av en times tid ved vannet. Info fra Eivind Molde: Demningen skal rehabiliteres fra juni av, og Spålen tappes derfor ned. Kan bli interessant å følge opp.
Se på bildetPå Spålen var det kø sydover. Jeg har aldri sett så mange skiløpere langt inne i Marka før.
Se på bildetNoen hadde satt opp et telt sørøst i Spålen, med fin utsikt til Spålsdammen og passerende skiløpere. Skiføret var upåklagelig denne siste lørdagen i februar.
Se på bildet...du kan lene deg mot toppen av skiltet. Det er mange år siden vi kunne det sist, kanskje må vi tilbake til 2008 (se bilde nr. 8334)? Skientusiast Nina Didriksen vet i hvert fall å sette pris på de fine skimulighetene, her ved Spålsdammen (eller Spålsdamen, som det står bak på skiltet).
Se på bildetEtter å ha passert Sinnerdammen, kommer snart Spålen til syne. Føret er upåklagelig, og det blir en kort rast før turen går videre. Mot sør ser vi Lortholkollens kjente profil.
Se på bildetVed Spålen er det store kontraster ved vinterferiens avslutning. På vannet er det nok snø til å prepare skispor, men på land er det tilnærmet bart under trærne.
Se på bildetDet var en fryd å komme ut på Spålen søndag, med fine skuterspor og solen rett i ansiktet da ferden gikk sørover fra odden vi skimter i det fjerne.
Se på bildetEn i manges øyne dristig milsluker i godt driv over Spålen, med kurs mot Nautsund nordfra. Dårlig overvannsis, åpne oshull, svake partier langs land og generell variabel istykkelse gjør ferdsel på vårisen i Marka til en dristig øvelse hvor man må ta ansvar for egen sikkerhet. Riktig sikkerhetsutstyr og erfaring er nødvendig for all ferdsel på is i Marka nå, selv om gamle pilkehull på vann viser en undervannsis på rundt 40 cm.
Se på bildetTåke og lavt skydekke, men flott føre og nok snø, dog enkelte steder noe overvann.
Se på bildetEtter minus 12 sist natt, varmet sola opp. Det var mange skiløpere å se, både de som langet ut, og de som solte seg på de bare knausene.
Se på bildet50 bilder vist.